Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZvířata

Jane Goodall v Zoo Praha pokřtila gorilí mládě i nový český překlad své knihy

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí druhého letošního mláděte – stejně jako v případě v lednu narozené Mobi je i Gaia samičkou. Jane Goodall také pokřtila český překlad své knihy o luskounech s názvem Pangolina a na autogramiádě podepsala zájemcům stovky jejích výtisků.

„Jane je pionýrkou primatologie a její přelomový výzkum trvající déle než 60 let nám umožnil poznat zvířata jako fascinující tvory disponující celou škálou emocí. Jane nyní cestuje po světě a šíří povědomí o ochraně přírody a inspiruje lidi na všech kontinentech. Fakt, že ve svém nabitém programu našla čas navštívit Zoo Praha, setkat se s luskouní samičkou Šiškou, prohlédnout si mládě orangutana a ještě vymyslet a udělit jméno malé gorilí samičce, je pro nás obrovskou ctí a současně tím nejlepším oceněním naší usilovné práce s ohroženými druhy, které si dokážu představit,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Jane Goodall, která v dubnu oslavila 90. narozeniny, nejprve pozdravila návštěvníky před pavilonem Rezervace Dja, kde rovněž pokřtila český překlad své knihy Pangolina. Jednu z knížek, která je určena zejména dětským čtenářům, symbolicky potřela šampaňským a poté iniciovala improvizovanou dražbu tohoto výtisku. Zmínila se také o své návštěvě u Šišky – prvním luskounovi odchovaném v Evropě. Ještě nikdy prý nebyla luskounovi takto blízko jako právě nyní v Zoo Praha.

Po autogramiádě, která se díky ochotě Jane Goodall podepsat všem čekajícím návštěvníkům protáhla téměř o hodinu, se pozornost upřela na vnitřní expozici goril. Právě před ní proběhl slavnostní křest mláděte samice Kijivu.

„Pro malou gorilí samičku jsem zvolila jméno Gaia, a to ze dvou důvodů. Prvním důvodem je jeho význam, neboť Gaia je řeckou bohyní země, někdy i sama planeta Země. Gorily i my jsme součástí života na této planetě a my musíme udělat všechno proto, aby to tak zůstalo. Druhý důvod je mladý šimpanz jménem Gaia, který žije v Gombe. Je to dnes poslední zvíře z rodinné linie, která sahá k vůbec první tlupě, kterou jsem v 60. letech v Tanzanii studovala a sblížila se s ní. Teď má svou jmenovkyni v Praze,“ uvedla kmotra Jane Godall před obecenstvem.

Jane Goodall ve své řeči také připomněla plánované propojení svého projektu Roots & Shoots, který je aktivní v 70 zemích světa, a projektu Zoo Praha Toulavý autobus, který již přes 11 let vede obyvatele středoafrického Kamerunu ke změně přístupu ke gorilám, luskounům a ekosystému vůbec.

Na dnešní akci do Zoo Praha dorazily stovky lidí, kterým bylo umožněno se s britskou přírodovědkyní osobně setkat. Nechyběly slzy dojetí i radosti po setkání s životním i morálním vzorem mnohých z nich.

Knížku Pangolina s překrásnými ilustracemi čínské umělkyně žijící v Londýně Daishu Ma můžete zakoupit v areálu Zoo Praha nebo objednat přes e-shop na adrese https://eshop.zoopraha.cz/pangolina.html.

Světoznámá primatoložka Jane Goodall udělila samičce gorily nížinné narozené 12. dubna v Zoo Praha jméno Gaia, mimo jiné podle řecké bohyně země. Jedná se o druhé letos narozené mládě gorily nížinné v Zoo Praha. Genetické testy potvrdily domněnky chovatelů, že jde o samičku.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *