Etiketa při grilování? A mohli bychom ji vidět? Vitana nabízí pohled do našich společenských zvyklostí!
Češi jsou milovníci grilování. Po hokeji a fotbalu jde tak trochu o další národní sport. Obojí má ale svá pravidla – a ta grilovací příliš neřešíme. Proto se jim Vitana spolu s šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem soutěže Česko na grilu, a expertem na etiketu Liborem Neuwirthem, podívala „na zoubek“ a přichází s etiketou grilování. Jaká pravidla máme dodržovat? Kdy je nejlepší potvrdit pozvánku? A co je během grilování největší faux pas? Nejen na to odpovídá Desatero správné grilovačky pro hosty i hostitele.
Co Čech, to grilovací mistr. Víme, jak správně propéct krkovičku či steak, ale skoro vůbec nemluvíme o tom, že i správná grilovačka má svoje nepsaná pravidla, které je dobré dodržovat. Pro skvělý zážitek jsou totiž důležité jak dobré jídlo, tak i dobrá atmosféra.
„Etiketa při grilování je podobná jako při jiných společenských událostech. V případě hostů obecně platí: umět včas přijít, ale vědět, kdy odejít, nezapomínat na dárek pro hostitele nebo jídlo pochválit. Hostitelé by zase měli myslet i na vegetariány nebo hosty nenudit hodinovým popisem svého fantastického nového grilu,“ vysvětluje téma letošní kampaně Michaela Plecitá, marketingová manažerka značky Vitana. K tomu dodává: „Podívali jsme se i na to, jak jsme v dodržování pravidel dobří. A zjistili jsme, že to vůbec není špatné, i když máme rezervy. Třeba 85 % z nás hostitelům jako poděkování za pozvání na grilovačku vždy něco přinese. Pořád se ale najde 16 % lidí, kteří svoji vděčnost nevyjádří.“
Pro všechny, kteří si nejsou jistí, jak se na grilování správně chovat, Vitana připravila Desatero grilovací etikety. Spoluautory jsou šéfkuchař Martin Svatek, porotce soutěže Česko na grilu, a Libor Neuwirth, expert na etiketu, který stojí za instagramovým profilem @Etiquetteforeveryday.
To nejdůležitější z etikety:
Kdo pozdě chodí?
Potvrdit svou účast a pak také včas přijít je základní slušnost. Nechat hostitele čekat na poslední chvíli, nebo mu o své návštěvě vůbec nedat vědět, je nejen nevhodné, ale také velice neohleduplné – protože hostitel neví, jaké množství jídla a pití má nakoupit a připravit. „Na samotnou grilovačku přicházíme ideálně zhruba o 10 minut později, než je čas na pozvánce. Ve sjednaný čas většinou hostitelé ještě nemají zdaleka vše připravené. Naprosto nepřijatelné je přijít dříve, než bylo dohodnuto. Naopak přijít třeba o hodinu později bez řádného důvodu ukazuje, že nám na pozvání a hostiteli patřičně nezáleží,” říká Libor Neuwirth.
A děláme to? Když jsme se lidí zeptali*, 72 % nám odpovědělo, že svou účast na grilování potvrzuje hned, jakmile jim přijde pozvánka. Dalších 16 % dá vědět den předem a jen 11 % lidí přijde bez ohlášení. Každý čtvrtý host tedy nechává hostitele čekat do poslední chvíle.
S domácími mazlíčky opatrně
Jako hosté jsou Češi velkorysí a jako poděkování za pozvání na grilovačku téměř vždy něco přinesou. Nejčastěji je to alkohol (55 %), vlastnoručně upečené slané pečivo nebo zákusek (22 %) a omáčky, dresinky nebo dipy ke grilu (7 %). „Maličkost můžete přinést i dětem, případně mazlíčkům hostitelů. Tady ale opatrně, abychom nepřinesli něco, co mají děti například zakázáno nebo mazlíčci nesmí,” dodává Libor Neuwirth. Jeho slova potvrzuje i průzkum – 57 % lidí uvedlo, že jim krmení jejich domácích mazlíčků bez předchozího svolení vadí. Češi také hostitelům rádi pomáhají – a to jak s přípravou jídla (17 %), úklidem (19 %) nebo obojím (53 %).
Sousedské vztahy nad zlato
Spokojený soused znamená klidný život. Ke svým sousedům bychom proto měli být ohleduplnější – o chystané grilovačce sousedy předem informuje 26 % Čechů. Dalších 33 % dotázaných sousedy nezve, ale pokud se objeví nějaký problém, omluví se jim. Zbylých 41 % své sousedy vůbec neřeší. Nemusíte je za každou cenu zvát na posezení s rodinou či přáteli, ale pro dobré vztahy může být dobré je třeba při větší akci, která se protáhne do nočních hodin předem upozornit na zvýšený hluk, kouř či hlasitou hudbu.
Nejčastější trapas? Spálené maso a opilí hosté
Co je na grilovačce nejčastějším trapasem? Na prvním místě je jednoznačně spálené jídlo. Rčení našich babiček, že „spálené je na krásu” už dávno neplatí a hostům zuhelnatělé pokrmy určitě nepodávejte. A trapas číslo dva? Nedostatek jídlo nebo pití (alko i nealko). Když už jsme u alkoholu – hosté by to s jeho pitím neměli přehánět. Na třetím místě trapasů jsou totiž opilí hosté či hostitelé. Nikdo na grilovačce nechce řešit nevhodné chování. Průzkum také ukázal, že 16 % lidí hostitele za grilovačku nepochválí a nepoděkuje za pozvání.
Rada na závěr
Nejde ale jen o etiketu. Důležité je, aby grilovačka byla správně zorganizovaná a nepanoval chaos. „Klíčové je hned na začátku si rozdělit role. U nás je to třeba tak, že žena vítá hosty a já se starám o gril. Ten, kdo griluje, by se měl soustředit na přípravu jídla a nenechat se strhnout dobrou náladou. Jídlo se totiž může velmi rychle spálit, nebo být naopak napůl syrové,” říká kuchař Martin Svatek. Když jste pozvali hosty na grilovačku, prostě se smiřte s tím, že si to musíte „odpracovat“. Nepodceňujte také servírování a připravte klidně víc stolů – ať se hosté nemusí tlačit jeden přes druhého. Jeden stůl na nápoje, další na servírování veškerého jídla z grilu. A třetí stůl na přílohy – hosty můžete překvapit výběrem omáček a dresinků, které grilovaná jídla skvěle doplní. Trendem letošní sezony mohou být nové bílé omáčky od Vitany (Česneková s limetkou, Krémová s cibulkou, Francouzský dresink a Ceasar dresink). Hodí se jak na grilované maso či zeleninu, tak na další kreativní přílohy – třeba na zajímavé saláty.
DESATERO SPRÁVNÉ GRILOVAČKY
HOSTÉ
1. Dorazíme, jasná zpráva!
Potvrzením účasti všechno začíná! A nejeden hostitel ocení, když přesně ví, kdo všechno na grilovačku přijde. Protože vyhazovat přebytečné jídlo už dávno není trendy a nemít hostům co nabídnout je ještě větší faux pas. Takže, čím dříve potvrdíte svoji účast, tím líp.
2. Jenom „plus jedničky“
Terasy ani zahrady nejsou nafukovací. Když na grilovačku dorazíte se svou drahou polovičkou, nikoho tím vyloženě nepohoršíte. Pokud ovšem přizvete partičku pěti dalších kamarádů, hostiteli už pravděpodobně ztuhne úsměv na tváři. Pokud chcete na akci vzít i další vaše kamarády, vždy se na jejich možnou účast zeptejte předem.
3. Co takhle offline?
Chcete se pochlubit fotkou dokonalého steaku nebo přidat fotku s kamarády? Věřte, že vaši přátelé na sociálních sítích dvě až tři hodinky bez nového příspěvku vydrží. Hostitel a další pozvaní naopak za váš čas bez mobilu v ruce budou velmi rádi.
4. Co Čech, to odborník
Všichni víme, jak připravit nejlepší marinádu a jak udělat ten nejšťavnatější steak. Hostitel ale ocení, když si tyhle rady necháte jednou pro sebe a radši mu jeho grilovací snahu náležitě pochválíte. Stejně tak se raději vyhýbáme komentování terasy, zahrady apod. Podobná kritika prostě nikoho nepotěší.
5. Příchod jasný, odchod s otazníkem
Začátek grilovaček je sice jasný, ale je vždy lepší přijít zhruba o 10 minut později, než bylo domluveno. Všichni víme, jaké to je, když přípravy nejdou podle plánu a hodí se tak každá minuta navíc. S čímž souvisí fakt, že přijít na grilovačku dříve, se prostě nesluší. Co se týče konců, s těmi to naopak bývá složitější. Vy se možná stále dobře bavíte, ale pokud hostitel sklízí poslední kusy nádobí nebo dokonce sundává ubrus ze stolu, je opravdu čas jít domů.
6. Nechoďte s prázdnou
Každému hostiteli po hodinách příprav udělá radost i sebemenší maličkost. Třeba když se zeptáte, co máte přinést. V případě, že hostitel po ničem speciálním netouží a vy zrovna nestíháte nic připravit, oblíbená lahev, květina nebo jen cestou koupené zákusky určitě nikoho neurazí. Maličkost můžete samozřejmě přinést i dětem.
7. Nabídněte pomocnou ruku
Nebojte se, hostitel s nepořádkem samozřejmě počítá, ale všeho s mírou. Buďte během grilovačky ohleduplní a po jejím skončení klidně nabídněte pomocnou ruku. Hostitel vám bude vděčný.
8. Kuře do ruky (ne)patří!
Kolikrát jste už slyšeli, že jídlo do ruky nepatří. Možná budete překvapeni, ale v případě domácích grilovaček to pravidla etikety povolují. Kromě kuřecího masa můžete rukama jíst i hamburgery, hranolky nebo vařenou kukuřici. Tak s chutí do toho:)
9. Krmení domácí zvěře
Grilovaček se mnohdy účastní i domácí mazlíčci, kteří se umí tvářit jako by týden nežrali. Nenechte se obměkčit smutnýma psíma očima a bez souhlasu hostitele či majitele je rozhodně nekrmte. Určitě nechcete, aby „vrcholem“ grilovačky byla návštěva veterinární pohotovosti.
10. Jedno maso stačí, drahoušku
A pokud nestačí, nejdřív se ujistěte, že první porci už měli všichni ostatní. To stejné platí i v případě dalších pokrmů včetně omáček a dresinků. Proto si při jejich servírování dávejte raději pozor. Každý z nás už totiž zažil situaci, kdy si na talíř omylem nalil půlku celé lahvičky.
HOSTITELÉ
1. Vegetariáni vítáni!
„Nejíš maso, nerozumíš vtipu” aneb není grilovačka, na které by tato známá hláška alespoň jednou nezazněla. Vegetariánů je ale mezi námi čím dál více. Pokud tedy nechcete aspirovat na antihostitele roku, hlášku si raději odpusťte a místo ní připravte pár bezmasých variant – kromě salátu můžete hostům nabídnout třeba grilovaný hermelín, zeleninu nebo tofu. Úspěch zaručen!
2. Sousedské vztahy nad zlato
Nebo taky šťastný soused rovná se spokojený život? Ať tak či onak, na sousedy před pořádáním grilovačky raději nezapomínejte! Nemusíte je za každou cenu nutně zvát na posezení s rodinou či přáteli, ale určitě si zaslouží být předem upozorněni na možný zvýšený hluk, kouřový odér či české vypalovačky v brzkých ranních hodinách.
3. Jídlo na zem nepatří, bez výjimek
I mistr grilu se někdy utne. Pokud se to stane právě vám a nějaká pochoutka se při grilování nepovede, nikdy ji neodkládejte na zem. Podle nejednoho vyhlášeného šéfkuchaře se totiž jedná o největší možný gastro prohřešek. Jídlo na zem zkrátka nepatří.
4. Spálené (ne)jde na krásu
Přísloví našich babiček, které dodnes vyznává mnoho lidí a s chutí si dopřává připálené maso, topinky nebo třeba i zeleninu. Jako hostitel se držte opaku a spálené pokrmy na grilovačkách určitě nepodávejte. Za příliš propečené pochoutky vám hosté nepoděkují.
5. Nepořádek, kam se podíváš
Jako hostitelé jste na nepořádek psychicky připraveni. Každopádně nic nezkazíte tím, když se na něj připravíte doslova. Mějte raději přichystaných dostatek ubrousků, papírových utěrek a odpadkových pytlů. Množství těchto věcí není nikdy radno podceňovat.
6. Nebuďte grilovací maniak
Češi grilování milují. A to tak moc, že o něm dokonce rádi a sáhodlouze diskutují. Pokud ale budete celý večer mluvit o vašem nejnovějším grilu Profi Chef 3000X s vodotryskem, zlatými rybičkami a připojením na WiFi, hosty tím zaručeně unudíte k smrti.
7. Čím více stolů, tím šťastnější strávník
Všichni nesnáší dlouhé čekání a v případě jídla či pití to bohužel platí dvojnásob. Proto v rámci grilovačky doporučujeme připravit více stolů. Jeden na nápoje, další na servírování veškerého jídla z grilu: maso, sýry a zeleninu. A třetí stůl na přílohy – pečivo, omáčky a dresinky. Fronty na grilovačkách zkrátka nechceme!
8. Umění servírovat
Doby, kdy byl během grilování na stole kečup a hořčice, jsou naštěstí dávno pryč. Překvapte své hosty bohatým výběrem omáček a dresinků, které jsou vhodné na grilování. Třeba novinkami od Vitany – Francouzským a Caesar dresinkem nebo dvěma omáčkami – Krémovou s cibulkou a Česnekovou s limetkou.
9. Neplýtvejte
Je jasné, že každý správný hostitel má pro strýčka Příhodu přichystané nějaké jídlo navíc. A tak může zbýt. Přichystejte si krabičky a hosty při odchodu obdarujte porcí na doma. Věřte, že den po povedené grilovačce výslužka vykouzlí nejeden úsměv. Další plusové body na kontě!
10. Seznamování s rozumem
Někdy na grilovačku přijdou lidé, kteří se vzájemně neznají. Formální představování si odbijte hned na začátku a další konverzaci nechte na samotných hostech. Jmenovky na trička ani seznamovací hry rozhodně nejsou potřeba.
Desatero správné grilovačky sestavila tradiční česká značka Vitana spolu s šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem soutěže Česko na grilu, a expertem na etiketu Liborem Neuwirthem.
Zdroj a foto: Vitana