Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Montáž fotovoltaických a solárních panelů: Časté, ale nesprávné řešení je vést hadice skrz větrací tašku!

Střecha potřebuje pro správné fungování větrat. Překážkou větrání může být využití stávajících větracích tašek pro průchod hadic k solárnímu systému. Takové řešení, ač je časté, je ale nesystémové a nesprávné. Větrací tašky přestávají plnit jsou primární funkci, kterou je zajištění odvětrávání podstřešního prostoru. Z dlouhodobého hlediska je tak ohrožena životnost střechy. Pro funkčnost a životnost střešního systému je zásadní volba takových střešních doplňků, které svou funkcí odpovídají plánovanému použití.

Jen krytina střechu nedělá, nezbytnou součástí systému jsou střešní doplňky jako větrací tašky a různé prostupy. Ani při montáži solárních a fotovoltaických panelů bychom neměli podceňovat zdánlivý detail: Doplnění správných střešních prvků. Poměrně častou chybou je stále protažení hadic a kabelů od solárních či fotovoltaických panelů skrz větrací tašky, případně škvírou pod nimi,“ říká Zdeněk Štofaňak, technik ze společnosti HPI-CZ, která dodává doplňky pro střechy. Nesprávné použití střešních doplňků může narušit funkčnost střechy. „Například ucpáním otvorů větracích tašek omezíme větrání, což má vliv na kondenzaci par v konstrukci střechy, a tím pádem i na její funkčnost. Protažením kabelu pod taškou zase riskujeme zatečení do střechy,“ dodává Zdeněk Štofaňak.

Hadice větrací taškou a kabel pod ní
Jsme národem kutilů a poradíme si. Jenže protáhnout kabel nebo hadici skrz střechu něčím jiným, než se má, je zkrátka chyba. Nejčastěji padá volba na větrací tašky, které mají dostatečně široké otvory. Jenže větrací taška, jak už říká název, je určená pro větrání a protažením kabelů její větrací schopnost snižujeme.  Správným řešením je doplnění hadicových prostupů do střešního pláště. Tyto tašky se speciálním tvarem vytvářejí skrz střešní plášť cestu i silné hadici. Přitom však zachovávají vodotěsnost střešního systému, ale také vzduchotěsnost. Ta brání nekontrolovanému proudění vzduchu a omezuje tak tepelné ztráty.

Vodotěsnost a vzduchotěsnost střechy mohou narušit také nesprávně vedené kabely: „V praxi jsem zaznamenal i prostupy elektrických kabelů pod nadzdviženou střešní taškou,“ dodává zkušenost Zdeněk Štofaňak za HPI-CZ.  Kromě rizika zatečení v tomto případě vzniká také riziko porušení kabelů, čímž se stávají panely nefunkční. Řešení je přitom úplně jednoduché – střešní doplněk označený jako solární prostup. „Například HPI-CZ má v nabídce jednak solární prostupy, které vytvářejí cestu skrz krytinu až dvěma instalačním kabelům pro fotovoltaické či solární panely, nebo kombinovaný prvek, který umožňuje prostup dvou hadic a kabelu, například pro čidlo,“ vysvětluje Zdeněk Štofaňak. Speciální těsnicí vložka doplňku zaručuje odolnost vůči dešti. Tyto prvky jsou používány nejen ve spojení se solárními a fotovoltaickými panely, ale také s dalšími elektro prvky na střeše, jako jsou antény, bezpečností kamery, pohybová čidla a další.

Systémové řešení: Prostup hadice pro solární systém
Venduct® Solar univerzální hadicový prostup KIT je montážní sada z nabídky HPI-CZ. Toto řešení vytváří skrz střešní plášť cestu hadici o průměru 10 až 70 mm. Těsnění z EPDM, směsi pružného kaučuku, umožňuje snadné přizpůsobení požadovanému průměru a současně zajišťuje dokonalou ochranu před případným zatékáním. Univerzální základna doplňku je vhodná pro většinu typů skládaných krytin. Vybírat lze ze tří barevných variant (červená, hnědá nebo antracit). Součástí dodávky je těsnění pro prostup kabelu pod hadicovým nástavcem (např. pro senzor) o průměru 6 mm.

Umožnit údržbu panelů
Při pořízení solárního či fotovoltaického systému je třeba počítat s tím, že panely vyžadují pravidelnou údržbu, zahrnující čištění a inspekci. Pokud nejsou udržovány, může prach a špína snižovat jejich výkon. Z tohoto důvodu je třeba už předem myslet na přístup k panelům. Pro zajištění bezpečného pohybu při údržbě panelů se na šikmé střechy rodinných domů montují stoupací plošiny, lávky, nebo nášlapy. Pomocí těchto prvků a jejich kombinací vzniká funkční systém, který řeší bezpečný pohyb po střeše, aniž by docházelo k narušení střešního pláště.  Přístup ke stoupacím plošinám lze zajistit pomocí nášlapných stupňů.

Nejen ke komínu, ale i k panelům
Sada ROBUST z katalogu HPI-CZ zahrnuje kompletní stoupací plošinu z pozinkované oceli. Rošt plošiny má protiskluzový povrch, hustě rozmístěné otvory v povrchu roštu zabraňují shromažďování vody a sněhu. Sadu ROBUST si lze vybrat s povrchovou úpravou pozink nebo v barvené variantě (antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá). Držáky stoupací plošiny jsou v místech styku s krytinou opatřeny pryžovými podložkami, které zabraňují jejímu mechanickému poškození.

Zdroj a foto: www.hpi.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *