Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Hrnkový ovocný koláč s drobenkou aneb univerzální dezert pro každou sezónu

Také patříte mezi fanoušky receptů, které lze snadno obměňovat v závislosti na sezóně? Typickými příklady jsou slaná rizotta, sladké ovocné knedlíky anebo tento lahodný dezert v podobě univerzálního hrnkového koláče s drobenkou! Lze jej připravit s meruňkami, borůvkami, rybízem, a také… s jahodami! Sezóna jahod je tu, a proto přijde vhod každý recept, který vám dodá na představivosti, jakou pochoutku si z tohoto oblíbeného ovoce připravit. S využitím našeho všestranného pomocníka se tento koláč jistě stane součástí vašeho portfolia univerzálních dezertů!

Favorit v kategorii ovoce
Kdybyste si měli tipnout, jaké je nejoblíbenější české ovoce? A proč právě jahody? Tyto sladké zahradní plody samozřejmě nemusí být favoritem každého z vás, faktem ale je, že patří jednoznačně mezi nejoblíbenější zahradní ovoce v Česku. Jsou oblíbené nejen pro svou výtečnou chuť, ale také pro své četné zdravotní benefity. Mají vysoký podíl kyseliny listové a v hojném množství obsahují také draslík, hořčík, železo a vápník. Zároveň jsou velmi bohaté na vitamin C, který je v naší paměti spojován zejména s citrusovými plody. Proto vás možná překvapí, že jahody obsahují vitaminu C dokonce více, než kdejaký citrusový plod[1]! Můžeme se tedy shodnout, že jahody jsou nejen velmi populárním druhem ovoce, zároveň jsou pro své využití velmi univerzální. Lze je využít na sladko i na slano a žádný dezert s nimi nemůžete zkazit. Málem bychom zapomněli zmínit ještě jednu báječnou věc na jahodách – s příchodem jahodové sezóny se totiž blíží i tolik očekávané léto! Upečte si proto s námi tento univerzální hrnkový koláč s drobenkou a jahodami, který bude jistě výtečný i s kdejakým druhem lesního ovoce či s rebarborou.

Všestranný produkt každé kuchyně!
Jahody rozhodně nejsou jedinou univerzální položkou tohoto receptu. Máme tu ještě jeden produkt, který by pro svou všestrannost neměl chybět v žádné kuchyni, zejména tam, kde se s oblibou často peče. Cukrářská výbava je mnohdy nákladná, a proto všichni jistě oceníme, když máme dané položky receptu už doma, nemusíme je tudíž kupovat a jsou navíc využitelné pro mnoho dalších příležitostí i receptů. Věděli jste ale, že takovýto univerzální produkt existuje i v podobě mouky? Babiččina volba nabízí řešení, díky kterému už doma nepotřebujete mít tři a více druhů mouky, které jsou navíc oblíbenou skrýší potravinářských molů. Odteď vám stačí jeden všestranný produkt, kterým je Univerzální mouka Babiččina volba. Využití najde všude od pečení, obalování až po zahušťování pokrmů, a to vzhledem k optimální struktuře této mouky, která díky kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Navíc je umleta ze 100 % českého obilí, a je tak doporučeným výrobkem platformy Testuj.to a Můj super box. Pokud byste ji ale náhodou nesehnali, pro tento koláč se skvěle hodí i mouka polohrubá.

Ingredience:
2 hrnky univerzální nebo polohrubé mouky Babiččina volba
½ hrnku krupicového cukru
½ hrnku oleje
1 hrnek bílého jogurtu
2 vejce
½ sáčku prášku do pečiva

Drobenka:
1 hrnek hrubé mouky Babiččina volba
½ hrnku krupicového cukru
4 lžíce másla
+ ovoce podle sezony
+ máslo a mouka na přípravu formy

Postup:
Nejprve zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 180 °C. Očistěte si ovoce a případně ho pokrájejte na menší kousky. Vidličkou nebo rukama zpracujte drobenku. Všechny suroviny na těsto smíchejte postupně v míse a stěrkou se ujistěte, že v těstě nejsou hrudky. Stáhněte do formy a bohatě posypte ovocem i drobenkou. Pečte 25–35 minut. Poté koláč zkontrolujte – podle typu ovoce a obsahu vody pak pečte dalších až 15 minut, aby se celý koláč dopekl. Nechte zcela vychladnout a poté podávejte s jogurtem a čerstvou bylinkou.

[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 03.06.2024]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Zdroj a foto: GoodMills Česko, Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *