Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Nová vakcína PREVENAR 20 proti pneumokokům pro děti

V březnu byla Evropskou komisí registrována nová indikace vakcíny PREVENAR 20 od společnosti Pfizer. Vakcína PREVENAR 20 se používá k aktivní imunizaci a pomáhá chránit kojence a děti od 6 týdnů do 18 let před invazivním onemocněním, zápalem plic a akutním zánětem středního ucha způsobeného bakterií Streptococcus pneumoniae.

20valentní pneumokoková vakcína PREVENAR 20 pomáhá chránit kojence a děti před 20 sérotypy bakterie Streptococcus Pneumoniae, zodpovědnými za většinu závažných, tzv. invazivních,  pneumokokových onemocnění v EU a na celém světě.

Schválení vakcíny PREVENAR 20 pro kojence a děti Evropskou komisí představuje významnou příležitost ke zlepšení veřejného zdraví, protože pomáhá chránit proti 20 sérotypům, které jsou zodpovědné za většinu v současnosti cirkulujících pneumokokových onemocnění v EU,uvedl Alexandre de Germay, mezinárodní obchodní ředitel a výkonný viceprezident společnosti Pfizer. „PREVENAR 20 vychází z několik desetiletí trvajícího závazku společnosti Pfizer vyvíjet vakcíny, které pomáhají chránit proti potencionálně život ohrožujícím infekcím,dodal A. de Germay.

Vakcína PREVENAR 20 společnosti Pfizer obsahuje 20 sérotypů, (sérotypy 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F,  23F, 8, 10A, 11A, 12F, 15B, 22F a 33F), které jsou celosvětově příčinou pneumokokových onemocnění a jsou spojeny s vysokou úmrtností, s vysokou prevalencí a rezistencí na antibiotika.

Schválení pediatrické indikace vakcíny PREVENAR 20 Evropskou komisí je založeno především na důkazech ze 4 pediatrických klinických studiích, které byly provedeny za účelem rozšíření souboru dat týkající se bezpečnosti, snašenlivosti a imunogenity u dětí. Do těchto studií bylo celkem zařazeno více než 5500 dětí různých věkových skupin.

Očkovací schéma pro děti je dle SPC schváleno v podobě 3+1, pro dospělé pak jednodávkové schéma. Primární série pro kojence tak sestává ze tří dávek, přičemž první dávka se obvykle podává ve věku 2 měsíců a mezi dávkami se zachovává interval nejméně 4 týdny. První dávku lze podat již ve věku 6 týdnů. Čtvrtá (posilovací) dávka by měla být podána ve věku od 11 do 15 měsíců.

Vakcína PREVENAR 20 je kojencům plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění, podmínkou je aplikace všech dávek základního schématu do 7. měsíce věku dítěte a 1 dávky přeočkování do 15 měsíců věku.

Vakcína Prevenar 20 je registrovaný přípravek (vakcína proti pneumokokovým infekcím), jehož výdej je vázán na lékařský předpis. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci. Vakcína Prevenar 20 neposkytuje 100% ochranu proti typům pneumokoka, které vakcína obsahuje, a nechrání před typy neobsaženými ve vakcíně či jinými mikroorganismy. O možnostech očkování se poraďte s ošetřujícím lékařem.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *