Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Jak poznat nové lidi při cestování

Cestování není jen o krásách přírody, památkách a turistických atrakcích. Je to také o lidech. Dokud nepoznáte život místních obyvatel, zažíváte jen poloviční dobrodružství. Ale jak se s nimi seznámit? Nejste si jistí, kam jít a na koho se obrátit? Nebojte se, v tomto článku jsme pro vás připravili několik tipů, jak na to.

Sdílené ubytování (Airbnb, Couchsurfing)
Ubytování v hotelu může být příliš neosobní. Anebo tak nepotkáte nikoho, kdo je ve vašem věku a chce se seznámit a třeba zažít něco společně. Lepší volbou jsou služby AirBnb nebo Couchsurfing.

AirBnb je podobná klasickému ubytování, za které zaplatíte a máte k dispozici různé vybavení, jen s tím rozdílem, že potkáte majitele bytu a můžete se jich zeptat na cokoliv, co vás zajímá. Díky tomu vás nasměrují na správná místa, ochrání vás před turistickými pastmi a možná i seznámí s místními. Ceny ubytování se navíc mohou výrazně lišit od toho v hotelu a je možné, že klidně budete bydlet uprostřed centra, což je výborná výchozí pozice.

Couchsurfing nabízí úplně stejné plusy, ale ještě jeden navíc. A to, že je ubytování zdarma. Slouží k propojování místních a turistů. Obvykle je to vhodné pro páry nebo jednotlivce na pár dní, ale záleží pouze na domluvě. Majitel bytu je přítomný a velmi rád se s vámi podělí o všechna místní tajemství a tipy. Určitě je možné se domluvit i na společném výletu nebo na prohlídce těch nejlepších podniků. Tato forma ubytování už funguje 20 let a její popularita je čím dál větší.

Skupinové prohlídky a výlety
Možná, že vás komentované prohlídky příliš nelákají, ale můžete na nich potkat podobně naladěné turisty. Nevybírejte si prohlídky těch nejznámějších díl a míst, kam chodí úplně každý. Spíše se zaměřte na méně známá místa a třeba blízká vašim koníčkům (např. vinotéky, prohlídka jeskyní, katakomb, celého města, trhů, knihoven …). Například pobytem na Slovensku, můžete strávit čas návštěvami různých hradů a zámků. Nenechte si ujít krásy Vysokých a Nízkých tater.

Není vyloučené, že se dokonce některé prohlídky zaměřují na seznámení členů, což je ideální, jelikož se nemusíte bát, že bude začátek konverzace stát pouze na vás. Doporučujeme se na takovou akci obléknout pohodlně, ale slušně a vzít si menší batoh. Plusové body získáte, pokud z něj vytáhnete chutné dobroty a nabídnete ostatním.

Cestovatelské aplikace
Aplikací na cestování je poměrně dost. Každá má trochu jiný přístup, vzhled a cíl. Doporučujeme si je projít a zkusit tu, která se vám zalíbí a pak ji otestovat. Případně si jich stáhněte víc a testujte je naráz. Perfektní je, že jsou všichni podobně naladění a nemusíte si připadat trapně, že někoho kontaktujete, naopak! To je hlavní cíl těchto aplikací.

Mezi oblíbené aplikace patří: Eatwith, Backpackr, Couchsurfing, Meetup a Tourlina (vyhrazená pouze pro ženy cestovatelky). Milovníci jídla musí zkusit aplikaci Eatwith, turisté Backpackr a ženy zase Tourlina. Pro obecné seznámení se hodí Couchsurfing nebo Meetup.

Tip: S ubytováním, například o víkendu Vám umí poradit i zde.

Sociální sítě
Nechcete si zatím stahovat aplikaci a raději byste vyzkoušeli sílu sociálních sítí? Není problém. Nejlepší volbou je asi Facebook, protože na něm najdete spoustu cestovatelských skupin. Některé jsou české, jiné se vážou spíše na lokalitu. Rozhodněte se podle toho, jak moc je vám blízký cizí jazyk a jestli chcete poznat cizince nebo Čechy. Někteří Češi jsou ale podobně zběhlí jako místní a ukážou vám třeba mnoho zajímavých míst. Nebo ve skupině najdete někoho, s kým navštívíte lokalitu poprvé a objevujte postupně vše společně. Anebo spíš zkusíte vyrazit s větší skupinou? Máte spoustu možností a je škoda jich nevyužít.

Kultura a zábava
Najděte si na internetu, jaké kulturní a zábavné akce se v místě vašeho pobytu chystají a vydejte se na ně. Zjistíte, jak místní tráví volný čas a určitě je tím potěšíte. Neobejdete se bez small talku, proto doporučujeme ho ještě doma procvičit. Nemusíte se bát hluchých míst a nakonec se dostanete i k zajímavějším tématům a třeba najdete přátelé na celý život. Stačí vyjít ze své komfortní zóny a být otevřený a přátelský. Místních je v podstatě fuk, jakou úroveň cizího jazyka máte, důležité je chovat se slušně a respektovat jejich kulturu a zvyklosti.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *