Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Plánujete rekonstrukci? Nechte si poradit od těch, kteří ji už mají za sebou

Každý druhý Čech rekonstruoval v posledních dvou letech svůj domov. S výsledkem jsou téměř všichni spokojeni. Cílem bylo u většiny (65 % dotazovaných) dosáhnout modernějšího prostředí, při rekonstrukci ale mysleli i na energetickou úspornost (81 %). Vyplynulo to z průzkumu společnosti VELUX, který realizovala společně s agenturou Ipsos.

Průzkum se primárně zaměřil na stinné stránky rekonstrukce, aby lidem, kteří tento krok teprve plánují, usnadnil cestu za lepším domovem a pomohl jim vyhnout se chybám, které udělali ostatní.

Náklady vyšší, než by chtěli. A příště se poradit s odborníky
Ne zcela spokojeno s rekonstrukcí bylo 47 % lidí; u nich byly nejčastěji zmiňovány vysoké náklady (65 %), následovala nespokojenost s řemeslníky (32 %) a každému desátému se výsledek rekonstrukce jednoduše nelíbí.

A co by poradili ostatním a příště by sami udělali jinak? Nejčastěji uvádějí lepší hlídání samotného průběhu a plánování nákladů a také doporučují kontaktovat dobrého odborníka, za kterým si jít pro radu. Každý pátý dále poznamenává, že příště by se při rekonstrukci lépe zamyslel nad energetickou úsporou a lepším komfortem.

Respondentům dal VELUX za úkol zmínit i jednu konkrétní věc, na kterou při rekonstrukci zapomněli. I když si většina lidí nic nevybavila, někteří přece jen něco uvedli. Zde je sedm věcí, na které se nejčastěji zapomnělo:

  1. Zásuvky – ať už jejich nedostatek, nebo špatné umístění.
  2. Podlahy – rekonstrukce podlah sice nepatří k nejlevnějším položkám, ale toho, že je při rekonstrukci nevyměnili, teď lidé litují.
  3. Izolace – část, která není na první pohled vidět, ale obyvatelům domácnosti zajistí v budoucnu energetickou úsporu i tepelný komfort.
  4. Světlo – nedostatek světla se často odhalí až po skončení rekonstrukce.
  5. Koupelna – nespokojit se s malým prostorem a snažit se koupelnu co nejvíce zvětšit.
  6. Okna – s jejich výměnou není třeba otálet, zajistí lepší energetický úsporu i komfort – ať už světelný, nebo tepelný.
  7. Klimatizace – i když dříve patřila spíše k nadstandardu, dnes se už u nás považuje za běžnou a užitečnou součást bytů a rodinných domů.

Podkroví rekonstruoval každý čtvrtý Čech
Rekonstrukce podkrovních prostor je jednou z nejčastějších a možná také nejnáročnějších. Bydlet hned pod střechou má své kouzlo, ale z pohledu rekonstrukce i specifická úskalí. Čtyřicet procent respondentů, kteří se v posledních dvou letech pustili do rekonstrukce podkroví, lituje, že se více nezaměřili na zateplení, a každému pátému chybí dostatek střešních oken.

Právě na střešní okna se společnost VELUX zaměřuje a dle jejích zkušeností jsou to často maličkosti, na které se zapomíná. Například v letních měsících si lidé uvědomí, že střešním oknem proniká do místnosti ostré sluneční světlo, přitom ale existují praktické zatemňující rolety, jejichž cena se od stejnojmenné značky pohybuje od 1 300 Kč a jejichž instalaci zvládne každý sám.

Průzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 1 040 respondentů české internetové populace za pomoci agentury Ipsos.

Zdroj a foto: velux.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *