Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Připravte se na stavební sezónu 2024 se společností Somfy

S příchodem teplejších dnů začíná stavební sezóna. Jaká bude a s jakými výzvami se budou spotřebitelé potýkat v roce 2024? Která řešení chytré domácnosti stojí za zvážení? Společnost Somfy doporučuje, na co myslet během rozhodování před tím, než začnete stavět.

Stavět, či nestavět?
V předchozích letech, tváří v tvář pandemii, vysoké inflaci a nestabilní geopolitické situaci, čelil stavební trh mnoha výzvám. Podle dat shromážděných Českou bankovní asociací ceny nemovitostí v České republice v posledních dvou letech prošly různými výkyvy. Po nejistém období, s kterým přišlo ochlazení celého nemovitostního trhu, lze v roce 2024 očekávat opětovné zvyšování poptávky po nemovitostech. Uvažujete nad vlastní výstavbou, nebo rekonstrukci starého domu? Situaci nahrává pozvolná klesající tendence cen stavebních materiálů. Navíc při rekonstrukci starých nemovitostí existuje možnost využít programy1 podporující energeticky úsporná řešení, jako je Program Nová zelená úsporám, nebo využít úvěru od stavební spořitelny. Tyto možnosti mohou významně zkrátit dobu návratnosti vaší investice, uvádí Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamiru.cz.2 Investování do energeticky úsporných řešení při výstavbě je také finančně výhodné na delší dobu.

V současné době jsou stále populárnější pasivní nebo nulové domy, které sice vyžadují na začátku větší investici, ale v budoucnu snižují náklady na údržbu a provoz domu. Nejen investoři, kteří staví dům, ale i ti, kteří plánují rekonstrukci, mohou využít dotací na financování efektivnějších zdrojů tepla. Díky programu Nová zelená úsporám, je možné získat dotaci až 535 000,- Kč, což může pokrýt komplexní modernizaci technologií souvisejících s distribucí tepelné energie rodinného domu
a nahradí staré neefektivní zdroje tepla na tuhá paliva moderními zdroji tepla splňujícími nejvyšší standardy současnosti.

Fáze výstavby
Proces výstavby domu lze rozdělit do tří klíčových fází. První z nich je hrubá stavba, během které se vylijí základy a postaví základové zdi. Ta končí v okamžiku, když jsou provedeny prostupy inženýrských sítí a je vylita mazanina. Poté následuje stavba pláště a jádra (SSO), která zahrnuje výstavbu nosných stěn, příček, vylitých stropů a kruhových nosníků. Pokrývá se také střecha.

V poslední fázi je hrubá stavba dokončena (SSZ) a pozornost se začíná soustředit na instalaci oken, dveří a rozvodům elektřiny v domě. V této části hrají důležitou roli inteligentní řešení domů, která zlepšují energetickou šetrnost budovy.

Okna jsou hlavním zdrojem sluneční energie budovy. Mohou významně přispět k udržení optimální teploty interiéru. Sluneční světlo, které prochází sklem do místnosti generuje v průměru 500 W/m2. To má velký vliv na tepelnou bilanci v různých ročních obdobích a na množství přirozeného světla, které do budovy proniká. Při výběru oken je důležité věnovat pozornost různým technickým parametrům, jako hodnotě U (hodnota tepelné prostupnosti), a také jejich ochraně. Jednou z nejúčinnějších metod je teplá montáž. Ta spočívá v instalaci okna do stěny tak, aby byl rám okna těsně spojen s konstrukcí budovy.

S tím úzce souvisí venkovní stínění, jako jsou chytré rolety rolety nebo žaluzie. V případě zapuštěných vnějších žaluzií se při návrhu předpokládá, že budou skryty pod fasádou budovy. Proto, aby šlo správně naplánovat výšku okenního otvírání, je třeba trám, stejně jako u zateplení a fasády, které roletový box zakrývají, zahrnout do úvah již během fáze návrhu.

Energetická účinnost a chytrá domácnost
Rozhodnete-li se v roce 2024 stavět, se vyplatí věnovat pozornost současným požadavkům a energetickým normám, které v poslední době prošly změnami. Nové budovy mají být energeticky účinnější a šetrnější k životnímu prostředí. Takzvaná vyhláška WT stanovuje minimální požadavky na energetickou účinnost navrhovaných, probíhajících staveb nebo přestavovaných budov. Jejím hlavním cílem je zavádění obnovitelných zdrojů tepelné energie a řešení šetrných k životnímu prostředí. Úsilí, pomocí něhož je dosahováno tohoto cíle, umožňuje uskutečňovat ekologičtější zdroje tepelné energie. A na co je třeba myslet? Na dobrou tepelnou izolaci, správnou volbu stavebních materiálů s co nejnižší tepelnou propustností a způsoby cirkulace vzduchu. A především na již zmíněnou automatizaci.

Díky automatizaci jsou rolety v optimální poloze ve správný čas, bez ohledu na počasí nebo vaši nepřítomnost. Pohon rolet RS100 io od společnosti Somfy s obousměrnou rádiovou komunikací io-homecontrol® zaručí lepší tepelný komfort domácnosti.  Má dvě rychlosti: standardní a diskrétní, což zajišťuje nižší spotřebu energie. Pokud jsou pohony integrovány do řídicí jednotky TaHoma, s pomocí programu „tepelný komfort“ se stínění (clona) během dne automaticky rozevírá, tak aby využilo slunečního tepla a zahřálo dům. Za soumraku se pak zavřou, aby udržely teplo uvnitř místnosti. Tato funkce může v zimě snížit náklady na spotřebu energie na vytápění o 10 až 30 %3. Na druhou stranu, během letních vln veder můžete pomocí automatického vnějšího stínění účinně snížit teplotu v interiéru o 4 až 7 °C4.

Je také dobré vybavit se solárním senzorem Sunis WireFree io od společnosti Somfy, který měří úroveň přirozeného světla a přenáší data do řídicí jednotky TaHoma. Tímto způsobem můžete do vašeho plánu přidat příkaz, aby se žaluzie v létě při dosažení určitého stupně slunečního svitu spustily, a v zimě, kdyse každý sluneční paprsek počítá, se otevřely a vpustily do místností příjemné teplo. Kromě toho je možné je integrovat s čidlem vnitřní teploty Thermis V2 io.

Pokud chcete vylepšit energetickou účinnost vašeho domu, vyplatí se uvažovat o řešeních chytré domácnosti. Chytrý termostat, osvětlení nebo automatické rolety vám umožní kontrolovat teplotu interiéru a řídit tak spotřebu elektřiny, a to i na dálku, když zrovna nejste doma. Když už jsme zmínili tyto řešení, stojí za to také uvést vlajkový roletový pohon RS100 Solar io od společnosti Somfy. Ten přepisuje standardy v oblasti automatizace rolet v kombinaci s pohodlím a kvalitou solárních řešení. „V tomto ohledu jsme si vědomi, že na našich krocích záleží – automatizace integrovaná do vnějších rolet má pozitivní vliv na energetickou šetrnost budov“, říká Jaroslav Zeman, jednatel společnosti Somfy za Česko a Slovensko.

Další inteligentní řešení pro bezpečnost a pohodlí
Myslet nad zaváděním řešení chytré domácnosti již ve fázi výstavby domu se vyplatí! Výrazně to zjednoduší následné kroky a pomůže vám to naplno využít potenciál vašeho prostoru. Stojí za to uvažovat o zavedení tohoto systému již ve fázi zavádění elektroinstalace, abyste se vyhnuli pozdějším úpravám a dodatečným nákladům. Nejenže ušetříte energii, ale také dosáhnete větší automatizace, což se projeví ve větším uživatelském komfortu a bezpečnosti.

A jaká další řešení stojí za zvážení? Určitě stojí uvažovat nad vhodnou instalací vstupní brány do objektu , aby u nich v budoucnu mohla být nainstalována automatizace, například Elixo 3S M io comfort od společnosti Somfy – pohon, který vám zajistí plnou kontrolu nad přístupem. Řešení chytré domácnosti se rozšiřují také na  zahradu. Při plánování výstavby se vyplatí věnovat pozornost správnému rozvržení venkovního prostoru a dostatečnému pokrytí elektrických rozvodů. Bezpečnost je klíčovým aspektem každého domu – proto je dobré přemýšlet o pořízení chytrých poplašných systémů nebo Videotelefonů. Nejenže se tím zvýší úroveň zabezpečení vašeho domova, ale díky vzdálenému přístupu přes aplikaci získáte klid a kontrolu i v době, kdy jste mimo domov na rodinné dovolené.

Další informace o výhodách chytrých řešení a podrobnosti o produktech naleznete na webových stránkách společnosti Somfy.

1 – Renovujte hned, šetřete u napořád: https://novazelenausporam.cz/
2 – Kupovat nebo stavět? Co se aktuálně vyplatí?: https://www.hyponamiru.cz/kupovat-nebo-stavet-co-se-aktualne-vyplati/
3 – Měření byly provedeny s podporou nezávislé poradenské společnosti Carbone 4, která se specializuje na nízkouhlíkové strategie a přizpůsobení se změně klimatu. Výsledky se liší v závislosti na velikosti domu, jeho geografické poloze, roku výstavby a vybavení oken (žaluzie, venkovní rolety).
4 – Studie TBC pro Francouzskou stavební federaci: analýza energetického přínosu okenních žaluzií Normativní a regulační studie. TBC INNOVATIONS je výzkumná a poradenská společnost s 25 lety zkušeností na trhu s nemovitostmi. Výsledky se mohou lišit v závislosti na velikosti budovy, její zeměpisné poloze, roku výstavby, vybavení oken (roleta, sluneční clona, žaluzie).

Zdroj a foto: Somfy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *