Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Lékárna.cz vám poradí, jak správně doplnit potřebný vitamín D

Nedostatek vitamínu D se projevuje únavou, vypadáváním vlasů, bolestí svalů, zvýšenou kazivostí zubů, i větším rizikem osteoporózy. Pokud je 2 až 3 dny pod mrakem, nebo deštivé počasí, množství vitamínu D v krvi klesne pod doporučenou denní dávku. Zkušený lékárník Vám poradí, co a v jakém množství jíst, abyste vitamín D rychle doplnili.

Vitamín D můžete získat ze stravy, jako jsou rybí játra, žloutek, nebo přírodní doplňky. Nicméně většina potřebného vitamínu D pochází z expozice slunečnímu záření. Když sluneční světlo dopadá na vaši kůži, spouští proces, který přeměňuje předchůdce vitamínu D v kůži na aktivní formu vitamínu D. V našich zeměpisných šířkách je suplementace vitamínu D zapotřebí alespoň do poloviny května. Prospěšný je ale během celého roku. Česko není Středomoří, takže spoléhat se jen na stravu, nebo jen na slunce ale nelze.

Češi mají vitamínu D dlouhodobě nedostatek
Až 40 % lidí dlouhodobě trpí nedostatkem vitamínu D. Přitom dostatečná hladina vitamínu D v krvi napomáhá tělu posilovat imunitní systém a ovlivňuje více než 200 různých biochemických reakcí v organismu. Češi nejen, že o nedostatku vitamínu D v těle nevědí, protože lékaři jeho hladinu při rozboru krve standardně nevyšetřují, ale obecně ho ani preventivně moc nedoplňují.

Vitamín D bychom měli doplňovat během celého roku
Nejen nedávná nemocnost způsobená černým kašlem upozorňuje, že vitamín D je prospěšný celoročně. “Pokud chcete mít v těle dostatek vitamínu D, začněte s jeho užíváním minimálně 14 dní před začátkem období, kdy se očekává nápor na náš imunitní systém,“ radí Mgr. Ondřej Pleskot, lékárník z internetové poradny Lékárna.cz. Doporučená denní dávka vitamínu D je nyní nově 1000-2000 IU. Lidé na doplňování vitamínu D myslí jen v chladnějších měsících roku, což je chyba.

Posílí imunitu a v těle udržuje správnou hladinu vápníku

Vitamín D posiluje správnou funkci imunitního systému, významně se podílí na prozánětlivých reakcích těla a udržuje správnou hladinu vápníku v krvi. Ukládá se v játrech. Tělo jej do jater průběžně doplňuje a také jej z nich odčerpává. Nedostatek vitamínu D vede ke snížení hladiny vápníku v těle. To se projevuje pocitem únavy a sníženou výkonností.  Mezi další typické příznaky nedostatku vitamínu D patří vypadávání vlasů, pomalé hojení ran, bolesti svalů a kostí. Hrozí zvýšená kazivost zubů, zvýšené riziko osteomalacie, osteoporózy a zlomenin kostí, u dětí může dojít k rozvoji křivice.       

Nespoléhejte pouze na slunce
Vitamín D je vhodné do těla doplňovat průběžně, nečekat, až přijdou chřipkové epidemie, další vlna pandemie, nebo bude venku sychravé počasí. Doplnit vitamín D pouze středoevropskou stravou je v našich klimatických podmínkách obtížné. „Museli bychom zařadit do jídelníčku minimálně čtyřikrát týdně ryby a denně si přidávat na hotové pokrmy rybí olej,“ vysvětluje Pleskot. Nestačí ani spoléhat se na letní období. „V létě sice stačí 20 minut denně vystavit slunci předloktí a obličej, aby byla splněna denní dávka. Pokud je ale 2 až 3 dny pod mrakem nebo deštivé počasí, množství vitamínu D v krvi opět klesne pod doporučenou hladinu,“ doplňuje Mgr. Ondřej Pleskot.

Kolik vitamínu D byste denně měli přijmout
Podle nejnovějších doporučení se pro aktivaci imunitních procesů v těle, a tedy i pro lepší zvládání infekcí, doporučuje udržovat hladinu vitamínu D v krvi 100-125 nmol/l. „Většina středoevropské populace má však dle výzkumů hodnotu mnohem nižší, často až pod hranicí 50 nmol/l,“ říká Mgr. Ondřej Pleskot. Není přitom jednoduché nedostatek vitamínu D v těle odhalit, protože lékaři jeho hladinu v těle při běžném rozboru krve standardně nevyšetřují. „Pro aktivaci imunitních procesů se dnes doporučuje denně přijmout 2000 IU (50 mikrogramů). Pro malé děti, kojence, ženy těhotné a po menopauze jsou určené jiné dávky. V těchto případech by doporučenou denní dávku měl navrhnout lékař,“ doporučuje Mgr. Ondřej Pleskot.

Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře.

Zdroj a foto: lekarna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *