Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Čtvrtina mladých Čechů nikdy nebyla pod stanem, přitom má pobyt v přírodě příznivý vliv na zdraví

Každý čtvrtý dospělý ve věku 18 až 25 let nikdy nespal pod stanem. Hlavu si ale více než při ležení na gauči, sportu nebo fyzické práci Češi vyčistí nejraději právě v přírodě. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos zadaného společností 4camping.

Dovolená pod stanem je poměrně oblíbeným způsobem trávení času v létě. Více než polovina Čechů (konkrétně 63 %) zažila alespoň jednu dovolenou s přespáním ve stanu, nejvíce věková kategorie 54 až 65 let. Pouhých 6 % pod stanem dovolenou nikdy netrávili, ale přemýšlí o ní, nejčastěji v kategorii 18 až 26 let. Z průzkumu vyplynulo, že dohromady 25 % mladých v této věkové kategorii pod stanem nikdy nespalo – buď pod stanem nebyli a ani nechtějí, nebo nebyli, ale do budoucna by rádi.

Pokud jde o přespání v přírodě, polovina Čechů by pro svůj příbytek nejraději zvolila chatku. Nejméně oblíbené je spaní pod širým nebem, k tomu by se uchýlil jen každý desátý. Oproti přespání v karavanu (18 %) vítězí přespání právě pod stanem, to by si zvolilo 21 % Čechů.

„Ačkoliv každý čtvrtý mladý dospělý v Česku nikdy pod stanem nebyl, pozorujeme trend obliby pobytu venku. Kdyby si museli vybrat, 31 % z kategorie 18 až 26 let by sáhlo právě po stanu, a to i pokud by měli na výběr karavan nebo chatku. Spaní pod širákem oblíbené moc není, i když pokud má člověk adekvátní vybavení, může se jednat o skvělý životní zážitek,“ říká ředitel marketingu 4camping Zbyšek Pochylý.

Příroda je bezesporu jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si odpočinout od denního ruchu. To potvrzuje i zjištění, že 58 % Čechů si hlavu vyčistí nejlépe právě pobytem v přírodě. Nejvíc to platí pro lidi mezi 36. a 53. rokem. K tomuto trendu nahrává i výsledek průzkumu vědců z Univerzity v Essexu, kteří na základě šetření zjistili, že každé zelené venkovní prostředí zlepšuje náladu a sebevědomí. Pokud je navíc v blízkosti voda, je značné ještě výraznější zlepšení.

Výsledky průzkumu z roku 2022, který společnost 4camping nechala udělat, ukazují na poměrně konzistentní trend trávení času v přírodě. O trochu populárnější je dovolená u moře, kterou letos volí 40 % Čechů oproti předloňským 32 %. Je to i na úkor kempování, které před dvěma lety preferovalo 25 % a letos pouze 18 %. Naopak ale stoupla obliba pěších výletů (75 % oproti 68 %) jako letní outdoorové aktivity. Spaní v hotelu letos výrazně převálcovalo ostatní možnosti – 61 % Čechů letos na dovolené přespí v hotelech či penzionech, v roce 2022 tuto možnost uvedlo jen 43 % dotázaných.

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1000 Čechů ve věku 18 až 65 let.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *