Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Klimatizace je trendem českých domácností. Vedle výhod přináší však také energetickou náročnost, její provoz stojí peníze. Na co si dát pozor při jejím výběru a provozu?

Používání klimatizací bylo ve většině českých domácnostech ještě před pár lety spíše výjimkou. Stále vyšší teploty v letních dnech ale rok co rok přesvědčují další a další domácnosti si klimatizaci pořídit. Jak ji dobře vybrat? S jakou spotřebou počítat a jak na provozu ušetřit?

Jak velký je prostor?
Vždy je třeba vybírat takovou klimatizaci, která nabídne optimální výkon v poměru k velikosti místnosti. Pokud pro velkou místnost zvolíme klimatizaci s příliš malým výkonem, dosáhneme tak spíše vyšší hlučnosti a spotřeby energie. Kýžené snížení teploty se ale nedočkáme.

„Při výběru klimatizace je tak nutné sledovat výkon. Ten se nejčastěji uvádí v kilowattech (kW) nebo jednotkách zvaných BTU, britská tepelná jednotka  – tradiční jednotka energie v angloamerické měrné soustavě. Platí, že 1 kW = 3.500 BTU/hod. Výrobce tak uvádí, pro jak velké prostory je konkrétní klimatizace určena. Obecně se pracuje s informací, že na jeden metr krychlový prostoru je potřeba výkon 30 wattů (W). Záleží však i na dalších parametrech. Větší výkon bude potřeba v místnostech s nedostatečnou izolací nebo velkými okny, do kterých většinu dne svítí slunce,“ doporučuje Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

Pokud se chystáte na nákup rozsáhlejšího a nákladnějšího řešení, nikoli jen menší přenosné klimatizace, je lepší se určitě poradit s odborníkem, který přijede přímo k vám, vše pečlivě změří a spočítá.

Typ klimatizace
V závislosti na velikosti prostoru a požadovaného výkonu je pak třeba vybrat správný typ klimatizace. Do menších místností mohou být dobrým řešením přenosné nebo nástěnné klimatizace bez venkovní jednotky. Ty bývají levnější a mnohem jednodušší na instalaci. Často nejsou ale tak výkonné, z tohoto důvodu se moc nehodí do rozsáhlejších nebo členitějších prostor. Tam jsou výrazně vhodnější klimatizace s venkovní a vnitřní jednotkou. Jejich výhodou je, že k jedné venkovní jednotce můžete mít hned několik samostatně ovládaných vnitřních jednotek. To se vyplatí v případě, pokud chcete klimatizovat více místností.

Spotřeba
„Důležitým faktorem při výběru klimatizace je logicky i její spotřeba. Orientaci vám usnadní energetický štítek, který musí mít každý spotřebič. I když u některých kategorií spotřebičů prošly energetické štítky proměnou a týkají se jich jednoduché kategorie A až G, u klimatizací se zatím stále pracuje s původním dělením: nejúspornější modely nesou označení A+++, zatímco ty nejméně úsporné jen A,“ říká Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

Očekávanou spotřebu potom spočítáme podle uvedeného příkonu a reálné doby provozu klimatizace. Vzorec pro výpočet roční spotřeby vypadá následovně: příkon × počet hodin provozu klimatizace v jednom dni × počet dnů, během kterých klimatizace běží.

Podrobněji v této tabulce:

Typ klimatizace Spotřeba (příkon)

za hodinu (v kW)

Provoz klimatizace (počet hodin denně) Roční provoz klimatizace (počet dní v období od května do října) Roční spotřeba (za pět měsíců provozu), uvedeno v kWh
Mobilní klimatizace do místnosti

s výkonem 2,6 kW
Pořizovací cena: cca 5.000 Kč

1 8 150 1200
Mobilní klimatizace do místnosti

s výkonem 4,7 kW
Pořizovací cena: cca 14.000 Kč

2 8 150 2400
Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky

s výkonem 1,8 kW

Pořizovací cena: cca 35.000 Kč

0,7 8 150 840
Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky

s výkonem 2,6 kW

Pořizovací cena: cca 46.000 Kč

1 8 150 1200
Nástěnná klimatizace s jednou vnitřní a jednou venkovní jednotkou

s výkonem 3,6 kW

Pořizovací cena: cca 37.000 Kč

1,5 8 150 1800

„Výslednou roční spotřebu je pak třeba vynásobit vaší sazbou za elektřinu. Průměrná cena za 1 kWh se aktuálně pohybuje kolem 8 Kč, existují ale i mnohem výhodnější ceníky. Změnou dodavatele a výběrem příznivější nabídky můžete na jedné kWh ušetřit víc než korunu. Možná se to nezdá jako hodně, ale pokud sáhnete po klimatizaci s roční spotřebou kolem 5 MWh, změnou dodavatele byste mohli ušetřit přes 5 000 Kč za rok,“ vypočítává Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz.

U výše uvedených klimatizací to může vypadat následovně:

Typ klimatizace Průměrná cena za kWh v roce 2024 Celkovaá roční platba (za 5 měsíců provozu) Výhodnější cena za kWh v roce 2024 Celková roční platba při výběru levnějšího dodavatele Roční úspora při změně dodavatele
Mobilní klimatizace do místnosti

s výkonem 2,6 kW
Pořizovací cena: cca 5.000 Kč

8 Kč 9.600 Kč 6,80 Kč 8.160 Kč 1.440 Kč
Mobilní klimatizace do místnosti

s výkonem 4,7 kW
Pořizovací cena: cca 14.000 Kč

8 Kč 19.200 Kč 6,80 Kč 16.320 Kč 2.880 Kč
Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky

s výkonem 1,8 kW

Pořizovací cena: cca 35.000 Kč

8 Kč 6.720 Kč 6,80 Kč 5.712 Kč 1.008 Kč
Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky

s výkonem 2,6 kW

Pořizovací cena: cca 46.000 Kč

8 Kč 9.600 Kč 6,80 Kč 8.160 Kč 1 440 Kč
Nástěnná klimatizace s jednou vnitřní a jednou venkovní jednotkou

s výkonem 3,6 kW

Pořizovací cena: cca 37.000 Kč

8 Kč 14.400 Kč 6,80 Kč 12.240 Kč 2 160 Kč

Čím větší je roční spotřeba, tím víc můžete při výběru levnějšího dodavatele ušetřit. V některých případech se vám pak díky úspoře za pár let vrátí i pořizovací cena klimatizace, záleží ale samozřejmě na mnoha faktorech. S porovnáním a výběrem nejvýhodnější nabídky i následnou změnou dodavatele rád pomohou odborníci z Kalkulátor.cz.

Pořizovací cena
Do výběru v poslední řadě promlouvá samozřejmě také pořizovací cena klimatizace. Mít klimatizaci s optimálním výkonem a nejnižší možnou spotřebou je samozřejmě ideální řešení. Ve výsledku ale může být taková klimatizace tak drahá, že se ji vůbec nevyplatí pořizovat. Je proto třeba hledat nejlepší poměr ceny a výkonu, a to na míru pro vaše obytné prostory. S tím vám opět pomohou odborníci, kteří se instalacemi klimatizací zabývají. Informovat se můžete i u prodejců nebo v diskuzích a recenzích od zákazníků.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *