Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Mládě luskouna v Zoo Praha dnes dostalo jméno

Mládě luskouna krátkoocasého, které přišlo na svět 1. července v Zoo Praha, dnes dostalo jméno Connie. V internetové anketě ho vybrala veřejnost a vychází z anglického názvu pro šišku – „cone“. Kmotrem se stal Lukáš Dědek, ředitel společnosti Bidfood, která ve spolupráci se Zoo Praha dlouhodobě podporuje ochranu ohrožených druhů. Bezmála měsíc stará samička je teprve druhým mládětem těchto kriticky ohrožených savců narozeným v Evropě.

„Malá samička luskouna, ode dneška známá jako Connie, výborně prospívá. V porovnání s vývojem loni narozené Šišky je s váhou napřed, už překonala hranici 430 gramů a také se dříve než Šiška začíná vozit na ocase své matky,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Ochranu luskounů dlouhodobě podporujeme jak ve střední Africe, tak v jihovýchodní Asii, a pražští luskouni plní funkci velvyslanců svých divokých příbuzných naprosto skvěle.“

Na úvod slavnosti dnes zahrála kapela Laura a její tygři společně s dětmi z pěveckého sboru Ústecké Bambini. Zazněly především skladby z aktuálního alba s názvem Zoo zoo!, z něhož publikum ocenilo zejména skladbu Luskoun a netopýr.

„Connie je krásné jméno pro naší luskouní holčičku. Díky němu se povědomí o ohrožení luskounů dostane k další části veřejnosti a snad vzbudí zájem o tyto unikátní savce. V Zoo Praha je můžete spatřit jako na jednom z pouhých dvou míst Evropy, což svědčí o vynikající úrovni naší zoologické zahrady. Vyzývám všechny, aby se na Connie, její rodiče i starší sestru Šišku přišli podívat na vlastní oči,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí Jana Komrsková.

Samotného odhalení jména se vedle ředitele zoo Miroslava Bobka a náměstkyně primátora Jany Komrskové chopil ředitel společnosti Bidfood Lukáš Dědek.

„Zoo Praha je pro nás srdeční záležitost. Spolupracujeme už obrovskou spoustu let, nyní například na dodávkách ledu na ochlazení zvířat i návštěvníků. Na pražské zoo je skvělé, že zvířata chrání i v jejich přirozeném prostředí, což je nám velmi sympatické. I proto jsme letos na jaře finančně podpořili opravy aklimatizačního centra pro koně Převalského ve středním Kazachstánu, které zničily povodně. Je mi ctí být spojený i s dalšími ohroženými savci, šupinatými luskouny, které Zoo Praha úspěšně množí a usiluje o jejich ochranu,“ pronesl Dědek.

Luskouny krátkoocasé naleznou návštěvníci v nokturnu Indonéské džungle. Matka Run Hou Tang s měsíční Connie obývají prostřední expozici. V první expozici ve směru prohlídky vedle outloně váhavého naleznou lidé rokapůlroční Šišku, zatímco v poslední expozici naproti varanovci bornejskému žije samec Guo Bao.

Malou Connie mohou v těchto dnech návštěvníci zastihnout na hřbetě či ocase své matky Run Hou Tang. Nejaktivnější bývá mládě po 9. hodině ranní.

Foto: Zoo Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *