Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

Dobrodružství s Prasátkem Peppou: Nové stavebnice LEGO® DUPLO® podporují hravou formou emoční inteligenci u dětí

Nechte svá dítka objevovat nová dobrodružství s jednou z jejich oblíbených postaviček – Prasátkem Peppou. Nová řada stavebnic LEGO® DUPLO® Prasátko Peppa nabízí rozmanité stavebnice inspirované oblíbeným animovaným seriálem, které podporují kreativitu, motoriku a emoční inteligenci dětí ve věku od 2 do 5 let. Společným hraním si děti nejen užijí spoustu zábavy, ale také se naučí důležité dovednosti pro život.

Hra je pro děti tou nejpřirozenější aktivitou. Poznávají při ní situace ze života, učí se novým věcem, získávají a pilují své sociální i motorické dovednosti, a ještě si užijí spoustu legrace! Se stavebnicemi LEGO® DUPLO® Prasátko Peppa mohou děti objevovat svět a zjišťovat, jak vše kolem nich funguje, zatímco si hrají se svými oblíbenými postavičkami na ikonických místech z populárního dětského seriálu Prasátko Peppa. Zároveň si mohou díky stavebnicím vytvořit z běžných denních rutin radostné aktivity a tím tak podporovat zdravé návyky již od útlého věku.

Z každodenních aktivit, jako je čištění zubů, oblékání do školky nebo příprava na kroužek plavání, se tak mohou stát zábavné hry. Třeba při oblékání postaviček LEGO může rodič dítěti vysvětlovat, a ilustrovat, jak se připravit na narozeninovou oslavu. Taková hra na příběhy poskytuje kvalitní společné hraní rodičů a malých stavitelů. K motivaci rodičů ke společnému hraní s dětmi připravila společnost LEGO iniciativu Půlhodinu pro rodinu, jejímž cílem je ukázat, jak si v uspěchaném životním stylu vyhradit čas na společné aktivity a trávit více času spolu jako rodina.

Rozvíjejte u dětí cenné IQ i EQ dovednosti společnou hrou
Prostřednictvím hry s kostičkami LEGO děti rozvíjí nejen jemnou motoriku, ale také inteligenci. Analytická inteligence (IQ) umožňuje řešit logické problémy. Velmi důležitou je pro děti také inteligence emoční (EQ), jejímž prostřednictvím projevují empatii, zvládají složité emoce a dokáží porozumět sobě samým. „Tato dovednost nám pomáhá budovat vztahy a přátelství, lépe vyjadřovat naše potřeby a řešit konflikty. Hra není jen zábava, ale také prostředek k učení,“ vysvětluje k emoční inteligenci psycholožka Radka Kůřilová.

Pro předškolní děti je hra klíčovým způsobem, jak se učit a poznávat sebe i své okolí. Děti mají schopnost zvanou názorové myšlení, díky kterému mohou vidět a zažívat věci přímo, aby je mohly skutečně pochopit. „I proto je pro ně skvělá hra na něco – na školu, farmu, rodinu… Pomocí příběhů v této hře může dítě pochopit své i cizí emoce. Nebo lépe vyjádří svoje prožívání, které ještě nedokáže verbalizovat, protože je moc složité. Rodič se u takové hry pak může doptávat, jak se jednotlivé postavičky cítí a spolu s dítětem pak mohou zkoumat, co můžou s tím pocitem dělat, jak se můžou zachovat,“ doplňuje psycholožka Kůřilová.

3 tipy, jak učit děti emoční inteligenci
Při společné hře s dětmi se stavebnicemi LEGO DUPLO můžeme vyzkoušet tipy, jak emoční inteligenci rozvíjet.

1. Ilustrujte během hry situace z reálného života
Dvouleté děti dokáží rozpoznat u druhých základní emoce. Se stavebnicí LEGO® DUPLO® Prasátko Peppa a narozeninový dům (10433) můžete v dětech probudit emoce tím, že vyrobíte dort pro oslavenkyni a přivítáte Peppiny kamarády na oslavě. Vyzkouší si tak své sociální dovednosti při hře na komunikaci s kamarády.

2. Vysvětlujte, proč se věci dějí, a odpovídejte na zvídavé otázky
Tříleté děti intenzivně zkoumají svět kolem sebe a společná hra je pro ně ideální prostor pro odpovědi na jejich zvídavé otázky. Rodiče tak mají možnost dětem zábavnou formou odpovědět na vše, co je v danou chvíli během společného hraní napadne. Proč dostává dárek jen oslavenec? Proč se na dortu sfoukávají svíčky? Se stavebnicí z řady LEGO® DUPLO® Prasátko Peppa může rodič na všechny otázky hravě odpovědět během společné hry, zatímco si s dítětem přehrávají příběhy s postavičkami z jejich oblíbeného seriálu Prasátko Peppa. Odpovědi lze ilustrovat na kratších příbězích během půlhodinového hraní třeba před spaním.

3. Ukazujte dětem rozlišné lidské emoce na postavičkách ze stavebnice LEGO
Okolo čtvrtého roku si děti začínají uvědomovat, že druhý člověk může stejnou situaci prožívat jinak než ony. Tento moment je klíčový pro rozvoj empatie. Hraní si s postavičkami ze stavebnice LEGO DUPLO Prasátko Peppa a narozeninový dům je skvělým způsobem, jak tento proces podpořit. Děti mohou například pozorovat, jak se Peppa raduje z příchodu svých kamarádů, a tím se učí rozpoznávat radost. Stejně tak mohou pochopit smutek, když si představí, že jeden z kamarádů je smutný, protože nepřinesl dárek.

Emoční vývoj u dětí pro rozvoj emoční inteligence
0-1 rok Vnímání emocí – Bezpečí, láska a porozumění – klíč k emočnímu růstu dětí.

2–3 roky Vyjadřování emocí – Batolata zkouší nové způsoby vyjadřování emocí, trpělivost a pojmenování pocitů jim pomohou.

3–5 let Zvládání emocí – V tomto věku se děti učí zvládat emoce v kolektivu, pomůže trpělivost a pochopení dospělých.

Produktový tip
Nové stavebnice z  řady LEGO® DUPLO® Prasátko Peppa jsou navržené tak, aby podporovaly rozvoj široké škály dovedností malých dětí. Při napodobování skutečného života a inscenování různých aktivit malí stavitelé prohlubují své logické myšlení a rozvíjejí své schopnosti.

LEGO® DUPLO® Prasátko Peppa a narozeninový dům (10433)
Stavebnice Prasátko Peppa a narozeninový dům (10433) je ideální pro děti od 2 let, které se chtějí účastnit oslavy s Peppou a jejími kamarády. Domeček obsahuje pokojíček s žebříkem, kuchyň pro pečení dortu a koupelnu s důrazem na důležitost mytí rukou před jídlem. Stavebnice podporuje rozvoj dovedností dětí při napodobování reálných situací jako vítání hostů, předávání dárků, krájení dortu či návštěva koupelny. Děti zároveň rozvíjejí svou schopnost sebevyjádření a fantazie při účasti na radostné oslavě.

Zdroj a foto: Lego

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *