Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Koupelna na „stará kolena“

Atraktivní vzhled nebo pohodlí? Pokud plánujete stavbu nové koupelny nebo rekonstrukci staré ve středním nebo vyšším věku, je rozumné nehnat se za výsledkem „na efekt“. Plusem zralého věku je odvaha přiznat si, co nejlíp vyhovuje, co naopak nesedí, ať je aktuálním hitem cokoliv. Slábne potřeba experimentovat. Pocit uklidnění a záruku nadčasovosti naplní keramické obklady v neutrální barevnosti i nekomplikované tvary nábytku.

Myslete ve velkém
Trendy jsou jednou z nejrychlejších veličin. Díky moderním technologiím se trefují do představ různých věkových skupin investorů, zároveň se přizpůsobují interiérovým stylům. Jedním takovým jsou velké formáty keramických obkladů a dlažeb. V tématu nadčasových koupelen hrají podstatnou roli, protože hladké a spárami příliš nedělené plochy prostor viditelně zklidňují, dokáží jej sjednotit a opticky zvětšit. Nevyžadují dokonce zvýšenou údržbu. V kolekcích jsou vzhledově kombinovatelné jak velké formáty 60 x 120, 80 x 80, 60 x 60 cm, 30 x 60 cm atd., tak menší 5 x 5 cm, 10 x 10 cm atd. Velký návrat zaznamenává bílá barva. Dříve vnímaná jako levné řešení, dnes patří naopak k těm luxusnějším – na stěnách, na podlaze, ale i na koupelnovém nábytku a doplňcích.

Snadné vstupy a výstupy
Ideálním řešením je sprchový kout s bezprahovým vstupem. Nejen osoby se sníženou pohyblivostí ocení snadný přístup bez jakýchkoliv překážek. Řešením je mělká sprchová vanička, nebo lépe „walk–in“ sprcha bez dveří. „Optické propojení koupelny se sprchovým koutem je díky jednotnému designu použité dlažby plynulé. Protiskluzné povrchy velkoformátových dlaždic třídy B a C zajistí zvýšenou bezpečnost. Té dosáhnete také větším procentem spárovaných ploch, když použijete dlaždice menších rozměrů tzv. mozaiku,“ dodává Tomáš Heřman, školitel značky RAKO.

Cítit se bezpečně
Umístění prostorného sprchového koutu v úrovni podlahy umožňuje lidem se sníženou pohyblivostí pohodlný vstup i vjezd na invalidním vozíku. Snadno se sem umístí i sklopné sedátko a madlo nebo třeba dvě sprchové hlavice. Do sprchového koutu i do vany pořiďte raději termostatické baterie. Ochrání před plýtváním vody, ale mají své opodstatnění z hlediska bezpečnosti. Požadované teploty dosahují v krátkém čase a díky blokaci regulátoru nastavení teplé vody slouží jako pojistky proti případnému opaření.

Teplo od podlahy
Komfort keramické podlahy může o třídu výše posunout podlahové vytápění, které je pod keramické dlaždice ideální. Teplá podlaha vyzařuje teplo na člověka a spodní část stěn, vzduch v místnosti se dále ohřívá konvekcí a při pomalém proudění vytváří příjemné prostředí. Sáláním se sdílí až 60 % celkového výkonu a tepelná pohoda se dosahuje i při nižší teplotě vzduchu ve vytápěné místnosti. Tím klesají tepelné ztráty prostupem tepla stavebními konstrukcemi, infiltrací a větráním. Vzhledem k dobré tepelné vodivosti a akumulaci tepla keramických dlaždic nastavit vytápěcí teploty na nižší hodnoty. Tím opět uspoříme drahocennou energii.

Uklizeno raz, dva
Dlaždicím nevadí bláto, voda, mechanicky odolají kolům invalidního vozíku i drápkům domácích mazlíčků. Výrobky označené ABS se vyznačují hladkým na dotek příjemným povrchem s protiskluzností R10/B a snadnou čistitelností. Postačí běžné čisticí přípravky, při větším zašpinění lze zvolit silnější prostředky určené speciálně na keramiku, například z řady RAKO SYSTEM. Dlaždice díky své snadné údržbě ušetří hospodyním spoustu času a práce.

Zdroj a foto: RAKO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *