Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Zdraví může vašeho psa trápit i v létě. Na jaké problémy byste si měli dát pozor?

Léto je pro mnohé synonymem bezstarostného období plného výletů a nových zážitků. Nic nám proto nedokáže zkazit náladu jako když během dovolené onemocníme my nebo někdo z členů výpravy. Zdravotní problémy se navíc netýkají jenom lidí, ale také našich čtyřnohých parťáků. Horké letní dny mohou pro naše psí kamarády totiž představovat různá zdravotní rizika.  Na jaké nástrahy bychom si měli dát v létě obzvlášť pozor? 

1) Přehřátí
Jedním z nejčastějších zdravotních problémů, se kterým se psi a jejich páničci musí v létě potýkat je přehřátí. Psi totiž nemají tak efektivní termoregulační systém jako lidé a vysoké teploty snášejí ještě hůře než my. „Psi se narozdíl od nás v létě nepotí, jejich tělo je pokryté kožichem a nedisponují tak velkým množstvím potních žláz. Správnou tělesnou teplotu tak mohou udržovat pomocí vyplazeného jazyka a zrychleného dýchání. Během ochlazování i psi ale odpařují velké množství vody a jejich organismus se může snadno přehrát a dojít k dehydrataci,” vysvětluje Zuzana Sequensová, odbornice na péči o domácí mazlíčky ze Spokojeného psa.

Přehřátý pes začne zrychleně dýchat a nadměrně slintat. Budete u něj pozorovat únavu a apatii. Čenich může být suchý a horký, jazyk červený. V neposlední řadě může pes působit dezorientovaně a neklidně. Jakmile takové příznaky zaznamenáte, je nejlepší první pomocí postupné ochlazování. Ideálně proto psa co nejrychleji dostaňte na chladné místo, kde je čerstvý vzduch. Pejska také můžete postupně ochlazovat vlažnou vodou nebo mokrými ručníky. Hlavně psa neochlazujte šokově a příliš studenou vodou, to by mu mohlo způsobit prochladnutí nebo by mohl utrpět šok.

Přehřátí je možné snadno předcházet díky dodržování pitného režimu. Pokud je venku opravdu horko, je nejvhodnější venčit vaše čtyřnohé parťáky časně ráno nebo až pozdě večer, kdy venkovní teploty nejsou tak vysoké. Polední vycházky byste měli omezit na nutné vyvenčení. Zároveň nikdy nenechávejte psa samotného tam, kde je vedro k zalknutí. Tedy v autě na parkovišti, přivázaného před výkladní skříní nebo zavřeného na balkoně. Během dne by měl mít pes navíc neustálý přísun k chladnému a stinnému místu, v horkých dnech je navíc skvělým pomocníkem chladicí podložka, která psa příjemně chladí a poskytne mu úlevu během těch nejhorších veder.

2) Parazité a otravný hmyz
Letní teplé dny jsou bohužel spojené také se zvýšenou aktivitou nepříjemného hmyzu, jako jsou klíšťata, komáři nebo blechy. Tito parazité jsou nejen otravní, ale mohou být přenašeči chorob, které mohou vašemu psovi způsobit nemalé problémy. Před klíšťaty a dalšími nepříjemnými parazity je lepší se chránit formou antiparazitických přípravků, jako jsou antiparazitické obojky, pipety nebo speciální tabletky, které psa chrání před napadením klíšťaty ale také například blechami, kterých se opravdu těžko zbavuje.

V České republice jsou pravděpodobně nejaktivnějším přenašečem nebezpečných chorob klíšťata, která jsou průvodci nemocí jako je lymská borelióza a babesióza. Největším strašákem je právě babesióza, která má velmi rychlý průběh. U akutní formy babesiózy se nejdříve projeví slabost, pak žloutenka či nechutenství. Zde je opravdu důležité zasáhnout včas, jinak toto onemocnění ohrožuje život zvířete. Borelióza se u psů ve většině případů nemusí projevit. Pokud je pes nakažen, klinické příznaky se objeví po dvou až pěti měsících od napadení. Častými příznaky nemoci jsou horečka, nechuť k jídlu nebo letargie. Nejčastěji jsou zánětlivým onemocněním postižené klouby, dochází ke zduření většinou několika kloubů, kulhání a bolestivosti při pohybu. V takovém případě je potom zapotřebí důsledné přeléčení antibiotiky.

Poslední dobou se čím dál více psů potýká také s anaplasmózou, která je také přenášena klíšťaty. Akutní fáze onemocnění se projevuje horečkou letargií a nevolností. Jedním z hlavních příznaků anaplazmózy je také bolest a zatuhnutí kloubů. Psi proto často kulhají a odmítají se pohybovat. Stejně jako borelióza se toto onemocnění léčí pomocí antibiotik, která je potřeba podávat až po dobu 30 dnů.

Zpozornět by měli také všichni, kteří berou svého psa na společnou dovolenou k moři. V jižních přímořských oblastech hrozí psům napadení parazity přenášenými komáry. Řeč je o srdečních červech, kteří pro pejsky představují vážné nebezpečí,” vysvětluje Zuzana Sequensová, odbornice na péči o domácí mazlíčky ze Spokojeného psa. „Léčba tohoto onemocnění je komplikovaná a zdlouhavá, proto je lepší svého psa před dovolenou k moři před srdečním červem preventivně chránit. Prevence je opravdu jednoduchá, a proto doporučuji ji před cestou nepodcenit. U veterináře si snadno opatříte antiparazitika ve formě tablet nebo pipety,” dodává. Napadení srdečním červem se projeví až za několik měsíců, kdy se parazit přemnoží v srdečních dutinách. Mezi příznaky patří kašel, ztížené dýchání, postupné hubnutí nebo apatie. Přestože je léčba tohoto onemocnění možná, trvá opravdu dlouho a je s ní spojena řada dalších komplikací.

V neposlední řadě psům hrozí píchnutí hmyzem, jako jsou vosy nebo včely, které může být pro pejska obzvlášť nepříjemné.  Postižené místo je dobré chladit, abychom pejskovi ulevili od bolesti. Pro všechny případy mějte během léta po ruce nějaká antihistaminika a například fenistilové kapky, které přinesou úlevu po bodnutí. Zejména pokud jde o píchnutí v okolí čumáku, psa hlídejte. Mohlo by dojít k otoku a problémům s dýcháním.

3) I vodní radovánky mohou představovat pro vašeho psa nebezpečí v podobě intoxikace vodou nebo přehřátí
Vodní radovánky jsou jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Pokud je váš pes milovník vody, není nic lepšího než se zabalit a vyrazit k nejbližší vodní ploše. Plavání je ideální aktivitou, během které psa v létě zabavíte a zároveň příjemně ochladíte.  Bohužel i tato aktivita může pro vašeho psa představovat nebezpečí. Pes totiž během vodních radovánek spolyká spoustu vody, a to mu může zadělat na vážné problémy. Pokud totiž rychle vypije velké množství vody najednou, jeho organismus ji už nezvládne dále zpracovávat. V takovém případě může dojít až k hyperhydrataci (neboli intoxikaci vodou), při které vlivem velkého množství vody v organismu může dojít k otokům orgánů a třeba i mozku. Hyperhydratace se projevuje ztrátou koordinace, malátností nebo zhoršeným dýcháním a je třeba urychleně vyhledat pomoc veterináře. „Během vodních radovánek je lepší mít svého psa pod kontrolou a nenechávat ho dovádět ve vodě příliš dlouho, pes totiž nepozná, že vypil více vody, než zvládne. Ve vodě ho proto nechávejte dovádět jen omezený čas a následně by měl pes chvíli odpočívat,” radí Zuzana Sequensová ze Spokojeného psa. Majitelé psů by měli být opatrní také během vodních her například na zahradě. Intoxikace vodou totiž hrozí také během hry s vodou z hadice, kdy majitel nechává psa lovit stříkající vodu.

Odbornice varuje také před rizikem přehřátí psa během koupání. „Mnoho chovatelů psů si neuvědomuje, že pes ve vodě vynaloží obrovské množství energie a plavání i například aport hraček je dost fyzicky náročný. I při koupání mu může hrozit kolaps organismu z důvodu přehřátí a vyčerpání,” zdůrazňuje. Vhodnou pomůckou jsou nejen pro začínající plavce plovací vesty pro psy, které pomáhají psa udržovat na hladině. Pes díky nim nemusí vynakládat takové množství energie a postupně si buduje kondici. Díky plovacím vestám pes vydrží déle ve vodě bez zbytečného rizika.

4) Prochladnutí a infekce kůže v důsledku nedostatečného usušení srsti
Možná se vám to zdá nemožné, ale i v létě může pes prochladnout. Často vlivem příliš intenzivního ochlazování, prudkým střídáním teplot. Pes může prochladnout i během dlouhého koupání ve velmi studené vodě nebo i kvůli nedostatečnému vysušení srsti po koupání.

Psí srst, a zejména ta s podsadou, může opravdu dlouho schnout. Vrchní vrstva srsti je na první pohled suchá za několik minut, ale podsada může schnout klidně i několik hodin po koupání. Pokud proto necháte psa po koupání spát na studených kachličkách, může opravdu snadno prochladnout,” vysvětluje Zuzana Sequensová, odbornice na péči o domácí mazlíčky z chovatelského e-shopu Spokojenypes.cz. I proto je pro letní měsíce typický tzv. syndrom mrtvého ocasu, tedy neinfekční zánět měkkých tkání a nervů v oblasti bederní páteře a ocasu, který vzniká v důsledku prochladnutí psa. Onemocnění je poměrně bolestivé, proto pes nosí ocas bezvládně svěšený k zemi. Většinou však stačí pejska udržovat v teple a suchu a onemocnění poměrně rychle odezní.

Abyste zabránili prochladnutí, nezapomínejte psa po koupání pořádně vysušit. Ideální je ho nejprve osušit ručníkem, trochu srst pročestat, aby byla provzdušněná a se psem se projít na stinném místě – proudění teplého vzduchu srst krásně prosuší jako fén. Zároveň také není vhodné psa nechat jen tak odpočívat na slunci. I v takovém případě nejprve proschne vrchní část a spodní část srsti se v teple snadno zapaří. „Vlhká srst vytváří ideální prostředí pro růst bakterií a plísní, což může způsobit podráždění pokožky, vyrážky nebo infekce kůže. V teplém počasí může pod mokrou srstí velmi snadno vzniknout tzv.  „hot spot”, kdy se kůže zapaří a přemnoží se na ní bakterie. Pejsek si místo líže a obvykle roznese na další části těla,” dodává Sequensová. Důkladné sušení může pomoci těmto problémům snadno předcházet.

5) Zažívací problémy
Střevní problémy jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů, se kterými se pes v létě potýká. Na vině je velmi často zase koupání, během kterého pes vypije velké množství vody, která mu nemusí udělat zcela dobře. Během horkých dní se psi ve chvílích nepozornosti také rádi napijí například z kaluží, nebo během pobytů u moře zkouší slanou vodu. Stojatá, ale i slaná voda může nadělat velkou v podobě nepříjemného průjmu či zvracení.  Zde je nejlepší pomůckou černé uhlí nebo enterogel, který váže na sebe váže škodliviny v trávicím traktu. Důležité je také  zajistit dostatek tekutin. Pokud problémy neustupují, je dobré vyhledat pomoc veterináře, který pejskovi pravděpodobně předepíše také speciální dietu.

Psa byste neměli pouštět do vody, která se vám nezdá. V našich končinách totiž psovi nejčastěji hrozí otrava sinicemi – ta může mít lehký průběh v podobě zažívacích problémů, v horším případě může dojít k akutní otravě, kdy je nutná pomoc veterináře. Jestliže vám pes v takové vodě skončí, zabraňte tomu, aby ji pil a pořádně ho opláchněte čerstvou vodou.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *