Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Současné trendy v povlečení. V čem Češi nejraději usínají?

Zapomeňte na len či hedvábí! Současná doba si žádá moderní materiály – pohodlné, snadno udržovatelné a dostupné. Zatímco v minulosti bylo povlečení synonymem pro dlouhou životnost a luxusní tkaniny, dnes české domácnosti hledají praktičnost a široký výběr. Drahé textilie jako damašek ustupují cenově výhodnějším syntetickým variantám, které kombinují kvalitu s jednoduchou údržbou. Jaké materiály tedy dnes dominují českým ložnicím?

Zpátky do minulosti aneb jak to bylo dříve?
Jedno povlečení klidně na celý život. V minulosti bylo ložní prádlo bráno jako cenná komodita s jediným cílem, aby hospodyňkám vydrželo co nejdéle. Tkaniny musely být v první řadě pevné, odolné a schopné ustát nápor každodenního používání, aniž by jevily známky jakéhokoliv opotřebení. Mezi nejoblíbenější materiály proto patřily luxusní tkaniny jako damašek či žakár. Ty své majitelce v případě svědomité péče vydržely i desítky let.  Dnes však chceme od ložního prádla mnohem víc než jen dlouhou životnost…

Aktuálním trendem je především sezónnost a pestrý výběr. Každý se chce v ložnici cítit dobře, proto nám vedle kvalitního spánku záleží také na estetice a designu. Povlečení se proto stává doplňkem, který utváří celkový dojem z místnosti. V minulosti ložnicím vévodily tmavší odstíny barev – fialová, červená, oranžová a převládaly geometrické vzory. Nyní preferujeme minimalismus, pastelové odstíny a originální květinové vzory, které rádi a často obměňujeme. Domácnosti proto ustupují od pouze přírodních materiálů, které jsou mnohdy drahé, a volí spíše levnější varianty z umělých vláken. Průzkum společnosti MK Lůžkoviny ukázal, že hned po bavlně je velmi oblíbený také mikroplyš.

Syntetické materiály začínají být víc a víc žádané. Lidé postupně znovu objevují jednotlivé výhody, které tyto textilie přináší. Umělá vlákna rychle schnou, nemusí se žehlit a stojí výrazně méně než například již zmiňovaný damašek. Obliba stoupá také u lůžkovin, které jsou kombinací přírodních a syntetických tkanin. Jedním z těchto příkladů je polybavlna. Jde o sloučení 80 % bavlny a 20 % polyesteru. Toto spojení vyzdvihuje ty nejlepší vlastnosti obou materiálů,“ vysvětluje Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny.  Letní měsíce volají po lehkosti a prodyšnosti, není tedy divu, že během teplých nocí lidé volí především krep a mušelín. Naopak v zimě, kdy je prioritou číslo jedna hřejivost a jemnost materiálu, jsou nejoblíbenější flanel a již zmiňovaný mikroplyš.

Vítězí rozmanitost a nadčasová klasika
Preference a obliba jednotlivých materiálů se mění. Jedna stálice však zůstává. Jedná se o 100% bavlnu, která svou oblíbenost napříč dekádami neztrácí, ba naopak. Podle informací společnosti MK Lůžkoviny až dvě třetiny žen nedají dopustit právě na tuto textilii. A není se čemu divit – bavlna je nadčasová a univerzální tkanina, která je skvělá jak v zimě, tak v létě. V chladnějších dnech příjemně zahřeje, zatímco v horkých nocích dokáže efektivně absorbovat vlhkost a pot, čímž přispívá k lepšímu spánku. Kromě toho je velmi příjemná na dotyk a dobře drží barvy i ozdobné vzory, což ji činí ideální volbou i pro dětské povlečení.

Jedním z mála nedostatků bavlny je nutnost žehlení, ale i na to existuje jednoduché řešení. Stačí povlečení vytáhnout ze sušičky o něco dříve, rovnou jím povléknout přikrývky a polštáře a lehce ho rukou vyhladit. Přestože s touto jednoduchou vychytávkou dokonale vyžehleného a rovného vzhledu nedocílíte, může to být jednoduchý způsob, jak bez nadbytečné práce předejít nevzhledně pomačkanému povlečení.

Materiály, které upadly v zapomnění
Některé materiály však své kouzlo ztratily nadobro. Dle výsledků průzkumu jde především o drahé textilie, které sice působí luxusně a esteticky, svými vlastnostmi však vůbec nezapadají do trendů aktuální doby. Řeč je především o lnu a hedvábí. Podle Kalvody se oblíbenost zmíněných materiálů pohybuje v jednotkách procent. Látky jsou náročné na údržbu a pro prodloužení jejich kvality musí člověk opravdu dbát na správnou a svědomitou péči. Dnes se však klade důraz na praktičnost a efektivitu, proto se právě len a především hedvábí z našich ložnic takřka vytratily. Trendy se však neustále vrací. Přestože se tyto textilie aktuálně oblibě netěší, v budoucnu se na výsluní mohou znovu vrátit.

Zdroj a foto: MK Lůžkoviny 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *