Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

Akční thriller MIKI měl slavnostní premiéru

V pražském kině Lucerna včera proběhla slavnostní premiéra česko-slovenského akčního thrilleru MIKI, který byl inspirován skutečným příběhem mafiánského bosse Mikuláše Černáka, největší postavou zločineckého podsvětí 90. let.

Před diváky slavnostní projekce se v Lucerně představili herci Milan Ondrík, Rebeka Poláková, Gregor Hološka, Dušan Cinkota a Martin Nahálka. A pochopitelně v delegaci nechyběli ani tvůrci a filmoví producenti v čele se scenáristou Miro Šifrou. Zajímavé osobnosti bylo možné zaznamenat mezi hosty pražské slavnostní premiéry, v hledišti kina usedli například Patrik Rytmus Vrbovský a Karlos Vémola. Na Slovensku film MIKI vstoupil do kin už minulý týden a díky extrémnímu zájmu diváků zde odstartoval s rekordním výsledkem. Celkem jej zde jen v předpremiérách a za první víkend vidělo více než 100 tisíc diváků.

Film MIKI je inspirovaný skutečnými událostmi ze života bývalého bosse slovenského podsvětí Mikuláše Černáka. Ten byl v roce 1997 poprvé zatčen za hospodářské delikty, po pěti letech se dostal podmínečně na svobodu, ale v roce 2003 byl v Praze znovu zadržen zásahovou jednotkou české policie, a to i pro podezření, že je ve spojení s ruskojazyčným organizovaným zločinem. U soudu se nakonec přiznal ke spáchání 14 vražd. Svůj pohled na film nám nastínila jeho producentka Zuzana Mistríková: „Já si myslím, že hlavním odkazem našeho filmu je, že jakékoli přehlížení či akceptování porušování pravidel jakéhokoli druhu může mít fatální následky. Bez ohledu na to, zda jde na první pohled o „malý přešlap“ vůči pravidlům nebo krádež či vraždu. V každém mafiánském filmu protagonisté mluví o tom, že „to“ dělají kvůli rodině. Faktem ale je, že rodina na „to“ nakonec doplatí nejvíce. Je zde odkaz pro nás všechny, neboť morální rozložení společnosti, které nastalo v 90. letech, má své dozvuky až do dnešních dnů.“ A doplnil ji český producent David Blümel: „Je třeba se k tomuto období neustále vracet a připomínat divákům i společnosti, kam až je schopna zajít, má-li možnost získat moc a prostředky na porušování pravidel. Proto si myslím, že filmy jako MIKI jsou pro diváky a celou naši společnost velmi důležité.“

A ještě pár zajímavostí o filmu MIKI na závěr:

  • Na natáčení se podílel filmový štáb, ve kterém se vystřídalo více než 170 členů, ve filmu si zahrálo 107 herců a přes 1 300 komparzistů.
  • Produkci filmu se na natáčení podařilo sehnat neuvěřitelných více než 200 dobových aut, některá z nich po filmových výbuších skončila na vrakovištích. Zajímavostí je, že v konkrétních historických situacích se objevily přesně tytéž modely aut, které se jich v daných událostech skutečně zúčastnily.
  • Jednoduché nebylo ani najít dobové oblečení, ale umělecké kostymérce Sandře Žigové se podařilo dát dohromady více než 2700 kostýmů.
  • Představitel Mikiho, Milan Ondrík, se pro potřeby natáčení setkal s Mikulášem Černákem.
  • Natáčelo se v různých lokacích na Slovensku, v maďarském Györu či u nás ve Znojmě.
  • Některé postavy bylo náročné obsadit, a tak tvůrci sáhli i po zahraničních tvářích. Diváci ve filmu uvidí například herce Iva Krešiće z Bosny a Hercegoviny, který se všechny své repliky naučil v dokonalé slovenštině. Maďarský herec Gustav Dietz ho následoval a naučit se repliky foneticky ho stálo značné úsilí! Bohužel na place zjistil, že se omylem naučil repliky Mikiho, a tak museli tvůrci na jeho fonetickou výslovnost rezignovat.

MIKI
režie: Jakub Kroner
scénář: Miro Šifra
kamera: Mário Ondriš
architekti: Erik Ivančík, Braňo Mihálik
kostýmní výtvarnice: Sandra Žigová
umělecká maskérka: Andrea Štrbová
střih: Michal Kondrla
hudební skladatel: David Kollar
zvuk: Stanislav Kollár, Viktor Krivosudský
vizuální efekty: Tibor Meliš
producenti filmu: Zuzana Mistríková, Radovan Gerek, David Blümel
Hrají: Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Martin Nahálka, Rebeka Poláková, Anna Javorková, Marek Fučík, Michal Kubovčík, Jozef Greguš, Ivan Vojtek, Jakub Kuka, Petra Blesáková, Soňa Norisová a ďalší

Produkce: PubRes (SK), Regia Civitas Productions (SK), Europeana Production (CZ)
Film podpořil: Audiovizuálny fond
Distributor: CinemArt
Premiéra: 22. 8. 2024
Žánr: akční thriller, drama
Stopáž: 106 min
Přístupnost: mládeži do 15 let nepřístupný

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *