Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Celebrity

Co má společného Helena Vondráčková s Engelbertem Humperdinckem, který bude už 2. září koncertovat v pražské Lucerně?

Helena Vondráčková (77) se s Králem milostných balad, britským zpěvákem Engelbertem Humperdinckem (88), nikdy nepotkala a nesejdou se ani na jeho koncertě 2. září v pražské Lucerně. „Moc mne to mrzí, protože budu s přáteli na dovolené na Kanárských ostrovech“, říká Helena. „Vždycky se mi ale líbil. Je to vysoký, urostlý chlap s nádherným hlasem, vysoko posazeným barytonem, a s úžasným repertoárem“.

A co má Helena společného s Humperdinckem? To uhodnete jen těžko! Hudebního skladatele! Největší hity napsal Tomovi Jonesovi a Engelbertovi britský skladatel Les Reed (1935 – 2019). Určitě znáte například jeho písně pro ně napsané – např. píseň vášně a zrady Delilah (Čas růží) pro Toma a Les Bicyclettes de Belsize (Zavřu teď krám s básněmi) pro Engelberta. A pro Helenu napsal Les Reed na tělo rovnou čtyři písničky. Která jiná česká zpěvačka se tím může pochlubit?

„S britským skladatelem Lesem Reedem jsem se seznámila v roce 1967 na festivalu Zlatý kohout v Rio de Janeiro.“, vzpomíná Helena. „O rok později jsme se v Riu potkali znovu. Tentokrát jako členové mezinárodní poroty a hodnotili jsme např. výkony Paula Anky a Karla Gotta. Mé třetí setkání s Lesem Reedem proběhlo na Mezinárodním veletrhu gramofonových firem a hudebních nakladatelství MIDEM ve francouzském letovisku Cannes. A tady začala předběžná jednání o naší spolupráci. Zanedlouho jsem pak zpívala na Olympiádě písní v Aténách, kde byl Les Reed členem poroty. A znovu projevil intenzivní zájem o naši spolupráci. V roce 1972 se na Bratislavské lyře firmy Rediffusion International Music a Supraphon dohodly na tom, že pro mne zkomponuje několik skladeb. Z osmi jsem si vybrala čtyři a textaři Zdeněk Rytíř a Zdeněk Borovec měli napilno. Napsali české texty Zas přijde červen, Vždycky mám kam jít, Já a táta a Lůžko z kopretin. Les Reed si ke svým písničkám napsal aranžmá a na vzniku písniček se podíleli Orchestr Václava Zahradníka, Jezinky a skupina Strýci Luďka Švábenského. Les Reed pak za mnou přijel do Prahy i se zvukovým mistrem Mikem Thompsonem, aby byli v supraphonském nahrávacím studiu u míchaček českých verzí a současně se natočily verze anglické. Les Reed mne už znal z vystoupení na několika festivalech a já se v nahrávacím studiu ze všech sil snažila, abych ho maximálně přesvědčila o svých kvalitách. Kdyby nic jiného, tak mne dodnes těší, že mi čtyři písničky na tělo napsal skladatel, jehož hity zpívali nejen Tom Jones a Engelbert Humperdinck, ale i Petula Clark, Mireille Mathieu, Sammy Davis Jr. a Elvis Presley. A až zcela nedávno jsem se dozvěděla, že Les Reed před pěti lety ve věku 83 let zemřel. Už se kácí i v našem lese, a proto mne těší, že nás je ještě hodně, kteří dělají svými písničkami radost svým věrným posluchačům. Na mysli mám pochopitelně Toma Jonese a Engelberta Humperdincka“.

Vstupenky na koncert Engelberta Humperdincka v pražské Lucerně 2. září 2024 – www.ticketportal.cz/event/ENGELBERT-HUMPERDINCK-THE-LAST-WALTZ-FAREWELL-TOUR

Foto: archiv umělců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *