Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Hyperpigmentace: Co ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Trápí vás pigmentové skvrny na obličeji? Vězte, nejste v tom sami. A pokud vás zajímá, co hyperpigmentaci způsobuje a jak se jí zbavit, přicházíme s odpověďmi a radami. Existuje totiž hned několik kroků, které lze podniknout a vy díky nim můžete mít pleť krásnou, zdravou a prakticky bez chybičky.

Hyperpigmentace neboli pigmentace kůže je stav, kdy jsou některé oblasti kůže tmavší než ostatní. Jedná se o poměrně častý problém, který postihuje lidi všech typů pleti. Může se objevovat v menších skvrnách, pokrývat větší oblasti nebo – ve vzácných případech – dokonce celé tělo. K tomuto problému dochází ve chvíli, kdy kůže produkuje více melaninu, než je obvyklé. Melanin je pigment, který je zodpovědný za barvu kůže. Přebytečný pigment se ukládá hluboko v kůži a dodává jí tmavší vzhled než okolní kůže.

Co může způsobovat hyperpigmentaci?

  • Slunce – Není žádným tajemstvím, že sluneční UV záření je pro pokožku škodlivé a je zodpovědné za příznaky předčasného stárnutí pleti. Jedním z těchto příznaků může být právě hyperpigmentace v důsledku přílišného se vystavování slunci. “V případě hyperpigmentací platí pravidlo: prevence je lepší než korekce. Každé spálení pokožky si naše tělo pamatuje, v průběhu let se tato poškození kumulují a je velmi obtížné je řešit. Proto každodenní ochrana proti UV záření by měla být nezbytnou součástí péče o pleť každého z nás,” dodává Petr Zach, pleťový terapeut, lektor a distributor australské značky DermapenWorld.
  • Chloasma (melasma) – Skvrny tmavé pigmentace, obvykle na obličeji, mohou poukazovat na hormonální změny. Kromě toho velmi často tato forma hyperpigmentace souvisí s hormony těhotenskými.
  • Pozánětlivá hyperpigmentace – Pokud pokožka prochází zánětlivou fází, například akné nebo ekzémem, může se po zahojení tvořit na pleti tmavší skvrny.
  • Zdravotní potíže – V některých případech může být hyperpigmentace příznakem konkrétního zdravotního stavu. Pokud si nejste jisti, co hyperpigmentaci způsobuje, je vždy nejlepší vyhledat odbornou pomoc lékaře nebo dermatologa.

Jak předcházet hyperpigmentaci?
Ačkoli ne všem příčinám hyperpigmentace lze zabránit, existují kroky, které můžete podniknout, abyste si udrželi pleť krásnou a bez (zbytečných) chybiček.

  • Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření.
  • Zařaďte do své kosmetické péče vitamin C, který je na živiny bohatý antioxidant známý svými silnými rozjasňujícími a anti-age schopnostmi, které mimo jiné pomáhají neutralizovat volné radikály a omezit škody způsobené nadměrným sluněním.
  • Nezapomínejte na krém s ochranným faktorem SPF a používejte jej na denní bázi, a to po celý rok.

Bojovníci proti hyperpigmentaci
Existují určité složky a produkty, které mohou pomoci zmírnit vzhled tmavých skvrn, ale také snížit jejich výskyt.

  • Niacinamid. Účinná složka péče o pleť známá také jako vitamin B3 klinicky prokázala, že snižuje výskyt hyperpigmentace a vyrovnává tón pleti.
  • Retinol. Nejdiskutovanější složka posledních let. Bojovník za pleť bez vrásek, a dokonce může být užitečný při snižování výskytu tmavých pigmentových skvrn tím, že urychluje přirozenou výměnu kožních buněk.
  • Vitamin C. Poskytuje ochranu před poškozením pleti sluncem. Má protizánětlivé účinky a urychluje proces regenerace drobných poranění a jizev po akné. Zabraňuje destrukci kolagenových vláken v pokožce a podporuje jejich tvorbu, čímž zpomaluje proces stárnutí kůže a viditelně redukuje vrásky.

“Mějte na paměti, že hyperpigmentace je trvalým poškozením naší pleti. Pro úspěšné zmírnění nežádoucích pigmentací je tedy potřeba synergická kombinace profesionálních ošetření,  udržovacího domácího programu a v mnoha případech i doplňky stravy,” dodává na závěr Petr Zach.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *