Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZe života

Nejlepšího českého barmana pro rok 2024 čeká světové finále. František Dandáš míří v září do Šanghaje

Hned první účast v soutěži Diageo Reserve World Class vynesla Františka Dandáše na český barmanský trůn. Výzvy tím však pro něj nekončí, již začátkem září se vydá do daleké Šanghaje, kde se zúčastní 15. ročníku globálního finále. Zda zaboduje i mezi světovou barmanskou elitou se dozvíme 12. září.

Jednou ročně se Karlovy Vary zaplní celebritami, avšak osobnosti barmanského světa zde můžete potkat po celý rok. Již potřetí za sebou se totiž vítězem českého kola prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class pořádané společností STOCK Plzeň-Božkov stal barman z Becher’s baru Grandhotelu Pupp. V jubilejním 10. ročníku zazářil František Dandáš, který se barmanství věnuje téměř pět let a jeho drink ochutnal například i Russell Crowe. „Vítězství pro mě bylo velkým překvapením a jedná se o vyvrcholení mé práce. Přípravu jsem rozhodně nepodcenil a hodně jí dal,“ uvedl František, který účast v soutěži bere i jako příležitost naučit se novým věcem a posunout své barmanské umění o kus dál.

Nejvyšší meta všech barmanů
První kroky k novým zkušenostem podnikl František na bootcampu v Budapešti, kde se poprvé setkal také se svými kolegy ze světa, s nimiž se v Šanghaji utká o titul nejlepšího světového barmana. Globální finále propukne 9. září a kdo usedne na barmanský trůn a odnese si titul World Class Bartender of the Year se dozvíme při velkém finále 12. září. Ovšem stejně jako v národním, tak i v tom globálním budou barmanské schopnosti všech účastníků prověřeny postupně v rámci několika náročných úkolů. Porotu bude nutné zaujmout drinky namíchanými ze značek Don Julio, Johnnie Walker Blue Label, No. Ten a Singleton. Do finálového klání tak postoupí pouze osm nejlepší, tzv. TOP 8. „Hodně lidí podceňuje třeba zařazení do TOP12, pro mě by už tohle byl velký úspěch,“ říká česká barmanská naděje František Dandáš, který by si jednou rád otevřel vlastní bar.

Ptáte se, jaký by měl být skutečný World Class drink? Kreativně prezentovaný, namíchaný s přídavkem inovativních přísad, pečlivě vyvážený a připravený výjimečnou technikou. Vyznačuje se také kvalitou, řemeslnou zručností a je spojen s inspirativním příběhem. Zadání to není snadné, proto si s ním poradí pouze ti nejlepší.

Pulsující moderní město s bohatou historií
Šanghaj, v níž se uskuteční jubilejní 15. ročník Diageo Reserve World Class, patří k nejlidnatějším čínským městům. Zmínky o něm sahají až do roku 960 a jeho bohatá kulturní historie je ve městě stále patrná, ačkoliv se dokonale snoubí s moderní architekturou, které dominují mrakodrapy. Ty ostatně částečně inspirovaly i designéra Jana Plecháče, autora trofeje pro vítěze českého finále. Název města dokonale odráží jeho polohu, neboť v čínském jazyce znamená „směřující k moři“. Návštěvníky ohromí nejen historické a moderní stavby, ale také úchvatné vyhlídky, muzea, galerie či místa plná zábavy. Pro lidi pracující v gastronomii, mezi něž bezesporu patří i barmani, bude jistě zajímavé ochutnat místní speciality, k nimž patří například polévka z vlaštovčích hnízd. Kdo ví, možná se jí nechají inspirovat i při tvorbě svých soutěžních koktejlů.

Historie soutěže
Vznik soutěže Diageo Reserve World Class se datuje do roku 2009 a tehdy se jí zúčastnilo 14 zemí. Historicky prvním vítězem světového klání se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. V roce 2014 předvedli poprvé své umění na globální soutěži i zástupci Česka a Slovenska, od té doby se účastní pravidelně a nezřídka si odvážejí také ocenění. V České republice se soutěž konala letos podesáté, třetím rokem pod křídly společnosti STOCK Plzeň-Božkov. Celosvětově slaví soutěž 15. výročí a za tu dobu se jejích programů zúčastnilo na 400 tisíc barmanů z více než 60 zemí světa. Do celosvětového finále se však dostala pouze hrstka z nich a velmi úspěšně si mezi nimi stojí také čeští zástupci.

Cílem Diageo Reserve World Class je kromě ocenění barmanské práce rovněž dlouhodobá péče o barmanskou komunitu, a to formou vzdělávání, inspirování a další podporou. Zároveň se zasazuje o podporu trhu a inspiruje lidi k lepší i zodpovědnější konzumaci alkoholu (Better drinking), zaměření na lokální, sezonní suroviny a zero waste.

Zdroj a foto: STOCK Plzeň-Božkov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *