Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Výjimečně nadaná hudebnice s absolutním sluchem trpí kombinovaným postižením, Život dětem pořádá sbírku na harfu

Říká se, že když Bůh bere, současně i dává. Své o tom ví sedmnáctiletá Linda, nadaná hudebnice s absolutním sluchem. Ovládá hru na několik hudebních nástrojů, ačkoliv se od narození potýká s těžkým kombinovaným postižením. Jejím životním snem je studium na konzervatoři, ten je však nyní v ohrožení. Potřebuje totiž harfu, ale tu si její maminka, samoživitelka, nemůže dovolit.

Linda má autismus a psychomotorickou retardaci, ale také absolutní sluch
Linda, která trpí kombinovaným postižením včetně autismu, psychomotorické retardace či receptivní vývojové dysfázie, se odmalinka projevuje výjimečným hudebním talentem. Má absolutní sluch, úžasné harmonické cítění a schopnost improvizace. To jí umožňuje hrát na několik hudebních nástrojů, včetně klavíru, varhan, flétny a harfy, a to bez nutnosti používat noty. „Na všechny nástroje se Lindička naučila hrát sama, jen podle sluchu. Hudba je pro ni nejen celoživotní vášní, ale také terapeutickým prostředkem, který jí pomáhá zvládat každodenní výzvy spojené s jejím zdravotním stavem,“ popisuje maminka Lindy.

Linda žije pouze s maminkou a mladší sestrou. Jelikož její stav vyžaduje neustálou péči, nemůže maminka docházet do zaměstnání. Rodině tak nezbývá, než se spoléhat na pomoc nadací a příspěvky dárců, které Lindě umožňují věnovat se nejen milované hudbě, ale také absolvovat potřebné terapie.

„Bez pravidelných rehabilitací, hipoterapie, neurorehabilitací nebo ergoterapie se Lindin zdravotní stav zhoršuje, což se projevilo například v období covidu. Ztěžuje jí to pak nejen každodenní život, ale například v důsledku vadného držení těla také hraní na piano nebo harfu,“ říká maminka a dodává, že většina financí putuje na potřebnou péči, a náklady na harfu, která by Lindě umožnila pokračovat v jejím hudebním rozvoji a pomohla jí připravit se na studium na konzervatoři, jsou pro rodinu nedosažitelné. Cena nástroje se pohybuje kolem 180 tisíc korun.

Hra na harfu Lindě pomáhá s jemnou motorikou i psychikou
Podpora Lindy přichází i ze strany jejích učitelů hudby, kteří si výjimečného talentu dívky velmi váží. „Linda je velmi nadaná. Má absolutní sluch, tedy velmi výjimečnou vrozenou dispozici, která jí pomáhá rychle postupovat. Její harmonické cítění je překvapující a díky němu dokáže na harfu improvizovat. Často mne překvapí novou skladbou, kterou vytvoří při své domácí přípravě,“ popisuje Vendulka Vaňková, harfistka Národního divadla a Lindina učitelka v ZUŠ Jana Hanuše v Břevnově. „Vzhledem k postižení, které Linda má, je pro ni hra na harfu výborná terapie psychická, ale také fyzická, neboť posiluje prsty a zlepšuje jemnou motoriku rukou,“ dodává harfistka.

Rodina Lindy se proto obrací na veřejnost s prosbou o pomoc. „Hudba je pro Lindu nejen prostředkem sebevyjádření, ale také lékem na všechno, co v životě prožívá. Miluje operu, návštěvy v Národním divadle nebo Andreu Kalivodovou. Hraje na nástroje s takovou láskou a oddaností, že každý, kdo ji slyší, je dojatý. S hudbou vstává i usíná. Bohužel, bez harfy nebude moci pokračovat na konzervatoři, kde by mohla svůj dar rozvíjet. Jsme proto nesmírně vděční každému, kdo nám pomůže Lindin sen splnit,“ dodává maminka dívky s tím, že její výjimečný talent ocenil i Karel Gott, který se s dívkou v minulosti setkal.

Pomoci nadané hudebnici splnit její sen a umožnit jí pokračovat v hudebním vzdělání lze příspěvkem na transparentní účet nadace Život dětem 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 2020.

Zdroj a foto: Život dětem 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *