Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Bylinkářka radí: Srdečním chorobám pomáhá předcházet lněné semínko nebo tinktura z hlohu

Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v Evropě. Jejich výskyt souvisí se špatnou životosprávou, nadváhou, kouřením a roli hraje také chronický stres. Věděli jste, že kromě pravidelného cvičení a vyvážené stravy můžete své srdce podpořit i přírodními prostředky? Příznivý vliv mají potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, byliny jako hloh nebo česnek a antioxidanty obsažené v borůvkách a zeleném čaji.

V České republice jsou kardiovaskulární onemocnění podobně jako ve zbytku Evropy jednou z nejčastějších příčin smrti. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) mají u nás na svědomí více než 40 procent všech úmrtí. Moderní medicína se snaží tuto nelichotivou statistiku zvrátit, zároveň však existují i přírodní způsoby, jak zdraví srdce podpořit. Výzkumy ukazují, že některé potraviny a byliny mohou výrazně přispět ke snížení rizika těchto onemocnění.

Začněte srdci prospěšnými tuky
Tuky nejsou vždy nepřítel. Omega-3 mastné kyseliny obsažené například ve lněném semínku, chia semíncích nebo vlašských ořeších mohou pomoci snižovat hladinu triglyceridů v krvi, což je pro zdraví srdce klíčové. Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které tělu dodávají energii, ale pokud je jich moc, usazují se na stěnách tepen a způsobují jejich kornatění. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace zdravých tuků obsažených v ořeších a semíncích může snížit riziko srdečních onemocnění až o 30 procent. Doporučuje se denně sníst alespoň hrst vlašských ořechů nebo lžíci lněného semínka zamíchaného například v jogurtu.

Byliny, které podporují srdce
Kromě potravin mohou hrát důležitou roli i byliny. „Pro srdeční činnost a činnost cév je nutné na prvním místě použít byliny, které pročišťují cévní systém. Jsou to například pelargonie, gotu kola, česnek či echinacea. Po pročištění je nutné posílit stěny cév a zde využijeme gemmoterapeutika z kaštanu jírovce, jeřábu oskeruše a jinanu. Přímo na podporu srdeční činnosti je pak vhodné gemmoterapeutikum z hlohu, lnu a olše,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Význam antioxidantů ve stravě
Dalšími klíčovými pomocníky v boji proti srdečním onemocněním jsou antioxidanty. Vysoké množství těchto látek, které pomáhají chránit cévy před poškozením a udržují krevní tlak v normě, obsahují třeba borůvky, jahody nebo zelený čaj. „Pro doplnění antioxidantů v organismu můžeme také využít gemmoterapeutikum z černého rybízu, borůvky, aronie a růže šípkové,“ dodává Jarmila Podhorná. Studie naznačují, že pravidelná konzumace potravin bohatých na antioxidanty může snížit riziko infarktu až o 20 %.

Pravidelná fyzická aktivita jako základ zdravého srdce
Kromě stravy je klíčovou součástí péče o srdce pravidelný pohyb. Studie ukazují, že lidé, kteří se věnují alespoň 150 minutám středně intenzivního cvičení týdně, mají výrazně nižší riziko srdečních onemocnění. Fyzická aktivita, jako je chůze, plavání, jízda na kole nebo jóga, pomáhá udržovat srdeční svalstvo v kondici, snižuje krevní tlak a zlepšuje hladinu cholesterolu. Pro prevenci srdečních onemocnění je vhodné zařadit pohyb do každodenního režimu, například ve formě třicetiminutové procházky nebo lehkého cvičení.

Zvládání stresu a jeho vliv na srdce
Stres je často podceňovaným faktorem, který může mít významný dopad na zdraví srdce. Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu v těle, což může vést ke zvýšení krevního tlaku, zrychlenému tepu a dalším problémům, jež přetěžují srdce. Techniky jako meditace, hluboké dýchání nebo prosté trávení času v přírodě mohou pomoci snížit hladinu stresu, a tím chránit srdce před negativními účinky. Doporučuje se pravidelně věnovat čas relaxaci a naučit se techniky zvládání stresu, které mohou být pro zdraví srdce stejně důležité jako správná strava nebo fyzická aktivita.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *