Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Stimvia získala prestižní MDR certifikaci zdravotnického prostředku. Vstupuje na český trh a připravuje se na expanzi do zahraničí

Česká společnost Stimvia, specializující se na využití neuromodulace pro léčbu chronických onemocnění, vstupuje na český trh se svým přístrojem URIS®. Ten získal prestižní MDR certifikaci zdravotnického prostředku od německé společnosti TÜV SÜD. K léčbě urgentní inkontinence a hyperaktivního močového měchýře začali první specialisté přístroj ve svých ordinacích již využívat. K domácí léčbě si mohou pacienti zapůjčit tzv. URIS® Home. Získáním certifikátu se společnosti Stimvia zároveň otevírají dveře pro expanzi do zbylých států Evropy a USA.

Stimvia, je česká společnost, která po několikaletém výzkumu a třech klinických studií přichází na trh se svým zařízením URIS®, které nově získalo prestižní certifikaci MDR (Medical Device Regulation) od německé společnosti TÜV SÜD.

Léčba inkontinence přes mozek
Přístroj URIS® využívá speciální metodu neinvazivní neuromodulace (eTNM® – peroneální elektrické transkutánní neuromodulace), při které speciálně vyvinuté elektrody stimulují peroneální nerv v pacientově podkolení. Elektrický impuls vyslaný do mozku poté napraví nerovnovážnou aktivitu jeho dílčích částí. Díky nastavení opětovné rovnováhy dojde k omezení a postupnému vymizení nepředvídatelných a extrémně silných urgencí na močení, kterými jsou pacienti s OAB každodenně vystaveni a v jejichž důsledku může dojít k opakovaným a silným únikům moči.

Právě ve stimulaci hlubokých struktur v mozku, kde se léčebný účinek odehrává, technologie společnosti Stimvia vyniká. Její další předností je, že ve svém neuromodulačním systému použila jako první na světě tzv. closed-loop systém, který umožňuje upravovat stimulační parametry na míru každému pacientovi, díky čemuž dosahuje tato metoda vysoké efektivity okolo 90 %.

Stimvia vstupuje do systému úhrad zdravotních pojišťoven
Vedle této neinvazivní terapie získala Stimvia také jako první firma v Evropě MDR certifikaci na miniinvazivní metodu perkutánní tibiální neurostimulace (PTNS), pomocí které lze pacienty s OAB také léčit. „Díky získání certifikátů MDR pro metodu PTNS vstupujeme do systému úhrad ze strany zdravotních pojišťoven v Česku i v zahraničí. První přístroje již máme v ordinacích českých urologů. Zároveň už nyní řešíme dodání našeho zařízení do zemí v Evropě, například do Itálie, Francie, Španělska, Dánska, Nizozemí a Velké Británie,” říká CEO Stimvia, Lukáš Doskočil a dodává: „Přibližujeme se také k získání certifikace FDA, a tedy deklaraci úhrad zdravotnických pojišťoven na americkém trhu.”

Metoda PTNS se navíc po spojení se zařízením URIS® stala mnohem přesnější a její aplikace, spočívající ve vpíchnutí malé stimulační jehly do vnitřní strany kotníku pacienta, příjemnější pro lékaře i ošetřovaného.

Léčba pro více než 1,5 milion lidí v Česku
URIS® má proto velký potenciál pro léčbu více než 1,5 milionu lidí v České republice, kteří problémem OAB trpí. Celosvětově se pak jedná o zhruba 500 milionů pacientů. Stimvia má v plánu přístroj k většině urologů a urogynekologů v tuzemsku dodat v nejbližších měsících. Zatímco lékař pacienty ošetří prostřednictvím miniinvazivní metody PTNS, pacienti si budou moci pronajmout tzv. URIS® Home k domácí neinvazivní léčbě. „Metoda PTNS již v systému úhrad zdravotních pojišťoven je. O zařazení do systému úhrad i naší neinvazivní technologie nyní s pojišťovnami jednáme,” vysvětluje Lukáš Doskočil.

Podporu má Stimvia v tomto směru i od České urologické společnosti, která považuje metodu peroneální neuromodulace (peroneal eTNM®) pomocí neurostimulátoru URIS® za významný pokrok v terapii pacientů s OAB, a taktéž doufá v brzké zařazení technologie peroneal eTNM® do systému úhrad z veřejného zdravotního systému.

Vstup na multimiliardový trh
Do společnosti Stimvia již v minulosti investoři vložili téměř 200 milionů Kč. A další jednání pokračují. Díky proniknutí do systému úhrad ze strany zdravotních pojišťoven, se společnost stává i atraktivnějším cílem pro investiční skupiny z USA, kteří si všímají, že Stimvii se odemyká cesta k multimiliardovému trhu s léčbou hyperaktivního močového měchýře, kde současné náklady na neuromodulační léčbu představují více než 4 miliardy Kč ročně.

„Do 5 let bychom díky miniinvazivní technologii chtěli získat 15 % tohoto trhu i díky tomu, že jsme teprve třetí společností na světě, která touto technologií disponuje. Zařadili jsme se tak mezi velikány jako Medtronic a Laborie,” říká Doskočil.

Foto: archiv Stimvia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *