Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Vše, co potřebujete vědět o bazénech: plánování, realizace a údržba

Češi mají vlastní bazény v oblibě. V Evropě jsme na vrcholu žebříčku zemí s největším počtem bazénů na obyvatele, a pandemie koronaviru tento trend ještě posílila. Letos již nemají výrobci bazénů problémy s nadměrnou poptávkou a tak můžete mít na své zahradě nový bazén již během několika týdnů. Celý proces od tužby po soukromém letním osvěžení až k samotné realizaci ale zahrnuje hned několik důležitých rozhodnutí. Podívejte se, co všechno je potřeba promyslet a zařídit, než si budete moci užívat osvěžující koupele hned u domu.

Kam s ním?
Prvním krokem k realizaci bazénu je pečlivé plánování. Zamyslete se nad umístěním bazénu na vašem pozemku. Ideální je zvolit místo s dostatečným slunečním svitem, které není příliš blízko stromů, aby se minimalizovalo znečištění listím a jehličím. Místo by mělo být snadno přístupné z domu a zároveň poskytovat dostatek soukromí. Orientace bazénu na jih nebo jihozápad zajistí maximální využití sluneční energie a přirozené ohřátí vody. Je také vhodné vzít v úvahu větrné podmínky, protože silný vítr může ochlazovat vodu a zvyšovat její odpar.

Dále je třeba rozhodnout o velikosti a tvaru bazénu. Pokud máte menší zahradu, může být vhodné zvolit menší bazén s nepravidelným tvarem, který lépe zapadne do okolí. Naopak větší zahrady umožňují instalaci rozlehlejších bazénů s různými doplňky, jako jsou skokanské můstky či integrované vířivky. „V případě, že plánujete pořízení bazénu až na později, je třeba počítat s tím, aby bylo místo pro něj dobře dostupné a nemuseli jste tak následně část zahrady ničit či předělávat,” upozorňuje Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Typy bazénů
Dalším rozhodnutím, které je třeba při pořizování bazénu zohlednit, je výběr typu bazénu. Existuje jich několik, a každý má své výhody a nevýhody. Nadzemní bazény jsou obvykle levnější a snáze instalovatelné, jsou vhodné pro dočasné nebo sezónní použití, ale nemusí být tak esteticky příjemné jako zapuštěné varianty a jejich životnost není tak dlouhá. Zapuštěné bazény, které jsou trvalou součástí zahrady, nabízejí vyšší estetickou hodnotu, lze je přizpůsobit podle přání zákazníka a při správné údržbě vydrží desetiletí. Vyžadují ale složitější stavební práce a vyšší počáteční investici oproti nadzemním bazénům. Polozapuštěné bazény kombinují výhody obou předchozích typů a jsou ideální volbou pro svažité pozemky.

Vyhřívání bazénu
Prodloužení koupací sezóny a zvýšení komfortu používání bazénu je často závislé na správném vyhřívání. Existuje několik způsobů, jak efektivně ohřívat vodu v bazénu, a každý z nich má své pro a proti. Solární panely jsou ekologické a energeticky úsporné, protože využívají sluneční energii. Potřebují však dostatečně velkou plochu na přímém slunci. Počáteční investice se pohybuje většinou v řádu vyšších desítek tisíc korun, ale provozní náklady jsou minimální. Tepelné čerpadlo přeměňuje teplo z okolního vzduchu na teplo pro vodu. Je efektivní po většinu roku, i při nižších teplotách. Cena instalace je vyšší, může přesáhnout i sto tisíc korun, ale nabízí nízké provozními náklady. Plynový ohřívač je ideální pro rychlé ohřátí vody, což je vhodné pro občasné použití. Jeho pořízení vyjde na nižší desítky tisíc, ale provozní náklady jsou vyšší, navíc závislé na ceně plynu.

Kolik to bude stát?
„Samotný bazén bývá většinou na pořízení bazénu ta nejméně nákladná věc,” upozorňuje Martin Protiva, a pokračuje: „Je potřeba počítat s terénními úpravami, dlažbou kolem bazénu, systémy pro čištění a filtraci vody a dalšími doplňky. Často se stává, že lidé podcení tyto dodatečné náklady, když se podívají do katalogu a řeknou si, že by to šlo. Bohužel pak zjišťují, že se cena může zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit.” Náklady na bazén mohou značně kolísat v závislosti na jeho typu, velikosti a doplňkovém vybavení. „Kromě počáteční investice je třeba počítat i s provozními náklady, jako je údržba, čištění a vyhřívání vody. Nadzemní bazény mohou stát několik tisíc, maximálně nižší desítky tisíc korun, zatímco zapuštěné bazény se pohybují v řádech statisíců korun, a to ještě v závislosti na provedení. Nerezový bazén je nejkvalitnější volbou, ale také nejdražší. Foliové nebo sklolaminátové bazény jsou cenově výhodnější, proto jsou častěji využívanou variantou,” popisuje Martin Protiva. Mezi faktory, které ovlivňují celkovou cenu, patří kromě výše zmíněných také připojení k elektrické a vodovodní síti a případné další vybavení jako osvětlení, automatizační prvky nebo masážní trysky.

Údržba a čištění
Pravidelná údržba je nezbytná pro čistotu a bezpečnost vody. Mechanické čištění – tedy odstraňování nečistot z povrchu pomocí sítka a vysavače, čištění stěn a dna bazénu, je tím nejzákladnějším krokem. Chemické ošetření, které by mělo následovat, zahrnuje použití chlóru nebo alternativních metod dezinfekce, jako je ozon nebo UV záření, k ničení bakterií a řas. Důležité je také pravidelné měření a úprava pH hodnoty vody, aby zůstala bezpečná pro koupání. Kvalitní filtrační systém je klíčový pro neustálou cirkulaci a čištění vody, což udržuje vodu průzračnou. Automatické čisticí systémy mohou výrazně usnadnit údržbu pomocí automatického vysavače a systému pro dávkování chemikálií, který udržuje správnou úroveň dezinfekce a pH.

Bezpečnostní prvky
Bezpečnost je klíčovým aspektem, který nelze při plánování bazénu opomíjet, zejména pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky. Pro zajištění maximální bezpečnosti je vhodné investovat do několika základních opatření. Bezpečnostní kryty na bazén jsou efektivní ochrannou pomůckou, která zabraňuje nechtěným pádům do vody, a zároveň udržují bazén čistý. Ploty a zábrany kolem bazénu poskytují fyzickou bariéru, která zabraňuje dětem a zvířatům v přístupu k vodě bez dozoru dospělých. Dalším možným prvkem, kterým lze ještě snížit pravděpodobnost nehod, jsou bezpečnostní alarmy, které detekují pohyb ve vodě nebo v její blízkosti a okamžitě upozorní majitele. Kombinace těchto opatření výrazně snižuje riziko nehod a zajišťuje, že koupání zůstane příjemnou a bezpečnou aktivitou pro celou rodinu.

Povolení? Netřeba
Podle stavebního zákona není nutné žádat o stavební povolení ani územní souhlas pro bazény do 40 m² zastavěné plochy, pokud jsou umístěny na pozemku rodinného domu nebo rekreační stavby a dodrží minimální vzdálenost 2 metry od hranice pozemku. Tento zákon usnadňuje administrativní proces a zrychluje realizaci projektu. Nicméně je důležité také zohlednit místní podmínky týkající se spotřeby vody. Vzhledem k dlouhodobé zátěži a poddimenzované infrastruktuře, spolu s častými obdobími sucha, mohou některé obce zavádět regulační opatření omezující napouštění bazénů a zalévání zahrad pitnou vodou.

„Vlastní bazén na zahradě je nejen oázou relaxace, ale také výrazně zhodnocuje nemovitost. Přestože cesta k němu může být dlouhá i nákladná, výsledné osvěžení a pohodlí stojí za to. S dobře umístěným a udržovaným bazénem se vaše zahrada promění v ideální místo pro letní radovánky a odpočinek celé rodiny. A pokud vás bazén neláká, zvažte i možnost koupacího jezírka,” dodává Martin Protiva.

Zdroj a foto: Ekonomické stavby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *