Novinka od Vitany: tekutý Masox v praktickém balení, které oceníte
Klasický bujón Masox od Vitany zná nejspíš každý. A není divu – v našich domácnostech ho používáme už téměř 70 let a tohle „rodinné zlato” si kuchařky v receptech předávají z generace na generaci. Vitana teď představuje Masox v nové, tekuté podobě. Díky praktické lahvičce ho totiž lze snadno dávkovat a rovnou přidávat do jídel. Hodí se proto na přípravu omáček, tradičních vývarů, ale také receptů v moderní kuchyni.
Masox skvěle dochutí každé jídlo — kromě přípravy klasické české kuchyně jako jsou omáčky, guláš nebo polévky ho využijete také v moderní kuchyni. Lidé si čím dál víc vaří doma a rádi svá jídla vylaďují k dokonalosti. Díky snadnému dávkování tak lze jednoduše dochutit třeba houbový krém nebo stroganoff s pečenými bramborami. Praktické balení oceňují sami zákazníci – 73 %* z nich uvedlo, že se novinku chystají vyzkoušet. Masox neobsahuje žádné konzervanty a jedna lahvička o objemu 180 ml v sobě ukrývá koncentrovanou chuť na přípravu až devíti litrů vývaru.
„Tradiční bujón v podobě kostky nebo gelu má trochu složitější dávkování, před použitím je ideální ho rozpustit. Rozhodli jsme se proto navázat na loňský úspěch tekutých bujónů (hovězí, zeleninový a kuřecí) a v tekuté podobě představujeme také Masox. Stačí po něm sáhnout a rovnou jej přidat do jídla nebo z něj připravit několik litrů polévky,“ říká Zuzana Jirsová, produktová manažerka společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, do jejíhož portfolia bujóny Vitana patří.
Díky měřítku na boku lahvičky se bujón jednoduše dávkuje, takže máte vždy přehled, kolik bujónu jste do jídla dali. „Naše nová řada také kromě jiného zákazníkům pomáhá omezit plýtvání a šetřit. Do jídla vždy přidáte požadované množství, zbytek uschováte v ledničce a použijete při vaření příště. V lednici vydrží až 8 týdnů“ dodává Zuzana Jirsová.
Novinka je již nyní dostupná ve vybraných obchodech. Doporučená maloobchodní cena je 69,90 Kč.
HOUBOVÝ KRÉM SE ZTRACENÝM VEJCEM A KOPROVÝM OLEJEM
Porce: 4
Suroviny:
VITANA MASOX tekutý 3 lžíce
Voda 1 litr
Sušené houby 50 g
Máslo 40 g
Hladká mouka 40 g
Smetana 30 % 250 ml
Kmín mletý 2 lžičky
Česnek 3 stroužky
Ocet 1 + 1 lžíce
Cukr 1 lžíce
Kopr 50 g
Olej rostlinný 150 ml
Čerstvá vejce 4 ks
Postup:
Polovinu vody s VITANA MASOX tekutý přivedeme k varu, přisypeme sušené houby, rozdrcený česnek a kmín a necháme houby uvařit do měkka. Kopr obereme a olej prohřejeme v mikrovlnné troubě tak, aby byl hodně teplý. Pokud máme ponorný mixér, promixujeme olej s koprem. Pokud ne, kopr jemně nasekáme a s olejem smícháme.
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, tak že v hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku. Jíšku pražíme, dokud není světle hnědá. Poté vlijeme ½ zbylé vody a ihned prošleháme, abychom neměli hrudky. Dolijeme zbytek vody a opět prošleháme. Přidáme uvařené houby i s vývarem. Provaříme minimálně 10 minut a poté rozmixujeme na hladký krém. Přilijeme smetanu a krátce provaříme. Varem odstraníme vzduch, který se tam dostal při mixování. Polévka tak bude hutnější. Dochutíme octem a cukrem, aby chuť byla lahodná, ale ne moc sladká ani kyselá a dáme stranou.
V širším hrnci zavaříme vodu s octem. Jakmile přijde k varu, stáhneme výkon tak, aby voda pouze lehce „perlila“, ale nebublala. Do malé misky rozklepneme čerstvé vajíčko a z misky těsně nad hladinou ho spustíme do vody. Necháme vajíčko cca 30 vteřin válet na dně a potom ho pomocí lžíce otočíme. Pracujeme opatrně, abychom bílek příliš neroztrhali. Takto, bez víru v hrnci, můžeme vařit i více vajíček najednou. Každé vajíčko vaříme alespoň tři minuty. Pokud máme nandané polévky, můžeme vajíčko z hrnce přendat rovnou do talíře, ozdobit koprovým olejem a podávat.
Pokud vajíčka budeme používat později, z horké vody je přendáme do misky se studenou vodou, abychom zastavili tepelnou úpravu.Krém nalijeme do talíře, vložíme ztracené vejce a ozdobíme koprovým olejem, případně zbylým koprem.
Tip:
Čím čerstvější vajíčka použijeme, tím lepšího výsledku dosáhneme. Čerstvá vejce mají bílek mnohem tužší než vejce starší, tím pádem drží lépe u sebe.
STROGANOFF S PEČENÝM BRAMBOREM A DOMÁCÍ ZAKYSANOU SMETANOU
Porce: 4
Suroviny:
Libové hovězí maso 400 g
Smetana 30 % 200 ml
Nakládané okurky 100 g
Červená cibule 150 g
Žampiony 8 ks
Tymián 8 větviček nebo 2 čajové lžičky sušeného
Olej 10 polévkových lžic
Rajčatový protlak 1 polévková lžíce
Hořčice plnotučná 1 polévková lžíce
VITANA MASOX tekutý 2 polévkové lžíce
Voda 100 ml
Ocet 1 polévková lžíce
Brambory 4 velké
Sůl 150 g
Petržel 30 g
Postup:
Troubu rozpálíme na 200 °C, použijeme horkovzduch. Brambory důkladně omyjeme a propíchneme vidličkou, stačí 3x až 4x. Na pečícím plechu uděláme čtyři kupičky soli, na které položíme brambory a dáme péct. Pečeme podle velikosti brambor až jsou měkké. Maso nakrájíme na nudličky o velikosti malíčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, okurky na podélné plátky a žampiony na čtvrtky.
V pánvi rozpálíme polovinu oleje a velice zprudka opečeme žampiony. Vyndáme je z pánve, přidáme zbytek oleje, necháme znovu rozpálit a nasypeme cibuli. Tu necháme alespoň půl minuty ležet bez míchání. Poté ji promícháme a necháme opéct dohněda. Cibuli rozhrneme ke krajům a na uvolněném středu pánve orestujeme masové nudličky. Po chvilce je smícháme s cibulí a necháme odvařit většinu šťávy. Vmícháme protlak a hořčici a necháme minutku provařit. Poté přidáme VITANA MASOX tekutý, tymián, vodu a provaříme alespoň 5 minut. Nakonec přidáme okurky, orestované žampiony, promícháme a odstavíme.
Do smetany ke šlehání vmícháme ocet a za stálého míchání počkáme, než nám smetana zhoustne. Polovinu přidáme do pánve ke směsi a polovinu si necháme na ozdobu. Na talíř položíme upečenou bramboru se slupkou, roztrhneme vidličkou na čtyři kusy a přelijeme masovou směsí. Nahoru dáme lžičku zbylé domácí zakysané smetany a posypeme posekanou petrželkou.
Tip:
Pokud byla směs před vmícháním smetany příliš řídká, zahustíme dvěma lžičkami KUKUŘIČNÉHO! škrobu rozmíchaného ve vodě a minutu provaříme.
KUŘÁTKO NA VÍNĚ S BATÁTOVÝM KRÉMEM
Porce: 4
Suroviny:
Kuřecí stehna 4 ks
Mrkev 100 g
Petržel 100 g
Celer 100 g
Cibule 150 g
Česnek 5 stroužků
VITANA MASOX tekutý 3 polévkové lžíce
Voda 1 000 ml
Mladé červené víno 500 ml
Žampiony 6 ks
Slanina 100 g
Nakládané cibulky 100 g
Rozmarýn 3 snítky nebo 1 lžička
Tymián 6 snítek nebo 3 lžičky
Bobkový list 3 ks
Černý pepř 15 kuliček
Nové koření 5 kuliček
Batáty 600 g
Smetana 200 – 300 ml
Máslo 30 g
Hladká mouka 30 g
Sádlo 80 g
Petržel hladkolistá 3 snítky
Brusinková marmeláda dle chuti
Postup:
Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vodou, přidáme 3 lžíce VITANA MASOX tekutý, přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Vodu slijeme do misky, batáty zalijeme smetanou a umixujeme ponorným mixérem do hladkého krému. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti 1x1x1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Kuřecí stehna v kloubech rozdělíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme sádlo a stehna z obou stran opečeme do tmavě zlaté barvy. Vyjmeme je a orestujeme kořenovou zeleninu do hnědé barvy. Když je zelenina hnědá, přidáme cibuli a společně orestujeme do tmavě hnědé barvy. Nakonec vložíme stroužky česneku, podrcené divoké koření, tymián a rozmarýn. Krátce prohřejeme a zalijeme vínem. Několik minut provaříme a vložíme kuře. Kuře by mělo být skoro potopené, pokud není, zbylou tekutinu doplníme vývarem z batátů. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud nejsou stehna měkká. V případě potřeby dolijeme vývarem z batátů.
Slaninu nakrájíme na malé kostky, žampiony na čtvrtky. Cibulky necháme celé. Do pánve přidáme trochu rostlinného oleje a vypečeme slaninu. Slaninu vyjmeme a na výpeku orestujeme žampiony a nakonec cibulky. Vše nakonec smícháme a podáváme ke kuřeti jako přílohu.
Když je kuře měkké, vyjmeme ho z hrnce a vývar scedíme do nového hrnce. Vývar bez masa svaříme na 1/3 (300 ml). Smícháme mouku s máslem do drobenky, přidáme do omáčky, dobře prošleháme a dalších deset minut provaříme. Omáčka by měla být hustá a výrazná, pokud ji z toho něco chybí, více ji svařte nebo doplňte brusinkovou zavařeninou.
Prohřejeme batátové pyré, které dáme na dno hlubokého talíře, přidáme kuřecí stehna, přidáme přílohu, přelijeme hustou vinnou omáčkou a dozdobíme lístky plocholisté petržele.
*Průzkum pro značku Vitana byl realizován prostřednictvím agentury Insightlab na vzorku 500 respondentů.
Zdroj a foto: Vitana