Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Chcete novou náušnici? Ucho si nechejte propíchnout na podzim a hlídejte si hnisání

Náušnice patří mezi tradiční šperky, a nosí je ženy každého věku – od miminek po babičky. Ačkoliv je propíchnutí ucha poměrně jednoduchý zákrok, přesto vyžaduje určitou přípravu a také správnou péči. Víte, proč si nechat nastřelit ucho na podzim? Jak se o čerstvou ranku starat? A jaké náušnice vybrat?

Jaro a podzim jsou ideální období pro propíchnutí dírky
Málokdo to ví, avšak pro piercing ucha je nejvhodnější čas na jaře a na podzim. Ptáte se proč? Důvod je zcela prozaický – v těchto ročních obdobích je venku mírná teplota, což minimalizuje riziko komplikací. Ty mohou v létě vznikat ze zvýšeného pocení, časté expozice silnému slunečnímu záření nebo koupání, v zimě zase hrozí případné podráždění kvůli nošení čepice a silnému mrazu. Na jaře a podzim se snižuje pravděpodobnost infekce, protože ranka není vystavena extrémním podmínkám, které mohou hojení zpomalovat.

Lobe, tragus nebo helix? Propíchnutí chrupavky bolí více
Než si necháte ucho propíchnout, pečlivě vybere odborníka, který akci provede. Vyhněte se místům, kde tyto zákroky dělají nesterilně. Také si dobře rozmyslete, kde přesně chcete ucho propíchnout, jelikož každé místo má svá specifika i odlišnou bolestivost a délku hojení. V ušním lalůčku (tzv. lobe piercing) není chrupavka a je v něm menší množství nervových zakončení, zákrok je tedy nejméně bolestivý. Výrazně citlivější jsou místa zvaná tragus (chrupavčitý výběžek u zvukovodu) nebo helix (horní chrupavčitý okraj ucha). Jejich propíchnutí je i kvůli přítomnosti chrupavky bolestivější. Také délka hojení u posledních dvou zmiňovaných je delší – může trvat až šest měsíců.

Nový šperk by měl být hypoalergenní a lehký
Před samotným propíchnutí ucha je důležité věnovat pozornost výběru prvního šperku, který do čerstvě vytvořené dírky vložíte. „Takový šperk by měl být z hypoalergenního materiálu, aby se minimalizovalo riziko infekce nebo alergické reakce. Náušnice by také neměla být příliš těžká, aby na čerstvou ránu nepůsobila nadměrný tlak,“ radí Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka české šperkařské značky USHI, která nabízí originální stříbrné náušnice bez obsahu alergenního niklu.

Propíchnout nebo nastřelit? Je to jedno, důležitá je péče po zákroku
Nová dírka v uchu se obvykle tvoří dvěma způsoby – buď propíchnutím sterilní ostrou jehlou se zkoseným tvarem nebo nastřelením speciální pistolí. V prvním případě se vkládá vybraná náušnice, v tom druhém je nastřelena náušnice dočasná, která se za vámi vybranou vymění po čtyřech až šesti týdnech. Zásadní pro správné a bezproblémové hojení je však vhodná péče o čerstvou ranku. Propíchnutá dírka by měla být čištěna dvakrát denně, kdy se odstraní vzniklé nečistoty a minimalizuje riziko vzniku infekce. „Ucha se dotýkejte jen čistýma rukama a náušnicí netočte, netahejte za ni a nevyměňujete ji dříve, než po čtyřech až šesti týdnech. Tedy ve chvíli, kdy je ranka zcela zhojená. Někdy může hojení trvat i déle, zejména pokud je nastřelena chrupavka,“ radí Dominika Šťovíčková. Náušnici také vždy jemně očistěte, aby na ní nezůstávaly zaschlé krusty. Zvýšenou pozornost pak dejte také při používání kosmetiky v blízkém okolí.

Když se dostaví otok nebo hnisání, řešte to
I při nejlepší péči se mohou, tak jako v případě jakéhokoliv zákroku, samozřejmě objevit větší či menší komplikace. V tomto případě se jedná o zarudnutí, opuchlinu či hnisání. Při menších obtížích pomůže zvýšená péče, hygiena a použití antiseptických přípravků. Pokud je ovšem zarudnutí neustupující, otok příliš bolestivý nebo je se objeví mokvání a vytékající tekutina, je nejlepší ranku šetrně očistit a navštívit odborníka. V komplikovaných případech nezbyde než šperk vyjmout a nechat ránu zhojit. Komplikace však nenastávají často a obvykle celý proces proběhne bez větších problémů.

Zdroj a foto: USHI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *