Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Domácí kaiserky – královny sladkých a slaných snídaní či svačin

Někteří ve svých představách oddalují konec léta, co se dá, jiní se na školní režim po dlouhých prázdninách těší. Ať už máte doma děti chystající se do školních lavic, nebo si jen chcete oživit ranní snídaně a svačiny domácím křupavým pečivem, dávejte nyní dobrý pozor. Máme tu pro vás recept, díky kterému se budete každé ráno těšit z postele. Lahodné, křupavé, vláčné. To jsou domácí kaiserky, královny slaných i sladkých snídaní a svačin. Připravte si je společně s námi a zpříjemněte sobě i svým školákům návrat k poprázdninovému režimu!

Snídaně je základ dne
Všichni to slýcháme od dětství a skutečně to není jen prázdná fráze. Jídlo ke snídani by mělo být nutričním základem pro fungování po celý zbytek dne. Věděli jste, že ke snídani byste měli sníst 20 až 25 procent denního příjmu? Pravidelné a vyvážené snídaně mají celou řadu prospěšných benefitů, které spějí ke zdravému tělu i mysli. Jedním z nich je pozitivní vliv na kognitivní funkce, tedy pozornost, paměť nebo myšlení, což jsou v práci či ve škole zcela zásadní předpoklady pro úspěšný a produktivní den. Vliv mohou mít i na stabilní hmotnost a její snazší kontrolu. Pravidelné snídaně se pojí také s pozitivním dopadem na kardiometabolické zdraví[1].

Domácí je nad zlato
Trávit čas s přípravou domácího pečiva za to navíc opravdu stojí. Máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny pečivo obsahuje, případně si recepty můžete přizpůsobit svému gustu. A možná si tím navíc splníte i svou osobní výzvu. Do pečení také můžete zapojit i vaše nejmenší, užít si kvalitně strávený společný čas a zpříjemnit tímto lahodným domácím pečivem sobě i svým školákům návrat k poprázdninovému režimu.

Pšeničná chlebová nejen na chleba
Jak už název napovídá, hladká mouka pšeničná chlebová Babiččina volba je skvělou volbou pro domácí pečení chleba a chlebového pečiva. Mouka je trochu tmavší než běžná hladká, protože obsahuje podobalové části zrn pšenice. Díky tomu se však může pyšnit vyšším obsahem minerálních látek. Pečivu také dává tmavší barvu a výraznější aroma, což se skvěle hodí právě třeba na domácí kaiserky, které jsou lepší než z obchodu. Skvělou volbou je ale i pro pečení dalamánků, baget nebo přípravu perníků či lívanců.

Ingredience:
250 g chlebové pšeničné mouky Babiččina volba
250 g hladké mouky Babiččina volba
275 ml mléka
50 g másla
1 lžička soli
½ kostky čerstvého droždí
+ sypání (mák, kmín, sůl, sezam)

Postup:
Všechny suroviny dejte do robota a pomocí nástavce hák vypracujte hladké, kompaktní, pružné a nelepivé těsto. Nechte těsto přikryté pod utěrkou nebo fólií 20–30 minut zrát. Pak můžete tvarovat bochánky nebo placky. Důležité je zachovat stejnou gramáž kaiserek. Ideální je rozdělit si těsto na 10 stejných kousků. Pak buď vytvarujte raznicí na kaiserky kresbu, nebo skládejte z placky podle našeho videa. Na závěr potřete vodou a posypte podle sebe mákem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. Zkontrolujte a případně ještě nechte zezlátnout. Po vychladnutí na mřížce servírujte nejlépe čerstvé.

[1] Gibney, Michael J., Towards an Evidence-Based Recommendation for a Balanced Breakfast—A Proposal from the International Breakfast Research Initiative, MDPI, 2018, doi:10.3390/nu10101540, https://www.efad.org/wp-content/uploads/2023/10/nutrients-IBRI.pdf

Zdroj a foto: Babiččina volba, GoodMills Česko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *