Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Investice do energetických komodit: Příležitosti a výzvy

Investice do energetických komodit nejsou pro každého. Ale mohou být atraktivní pro investory, kteří hledají potenciál vysokých výnosů a diverzifikaci portfolia, a jsou přitom odolní značně zvýšenému investičnímu riziku. Před investováním je nezbytné důkladně se seznámit s trhem, porozumět faktorům, které ovlivňují ceny komodit, a zvážit svá investiční cíle a toleranci k riziku. Je třeba počítat i se stále výraznější aplikací globální energetické transformace.

„Energetické komodity jsou suroviny, které se využívají k výrobě energie. Z pohledu investic jde především o ropu, zemní plyn a elektřinu, ale i obnovitelné zdroje energie, jako je sluneční nebo větrná energie. Jejich ceny jsou ovlivňovány globálními faktory, jako jsou geopolitické události, ekonomický růst, technologický pokrok a změny klimatu,“ říká Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz.

Možnosti investování do energetických komodit
Chcete-li investovat do energetických komodit, můžete využít dva přístupy: investice přímé a investice nepřímé. K přímým patří obchodování na burze, kdy s energií zacházíte opravdu jako s komoditou. Ostatní typy investic (zejména ve fondech) pak označujeme jako nepřímé.

„Investice do energetických komodit mohou být realizovány prostřednictvím nákupu futures kontraktů, akcií energetických společností, komoditních ETF nebo specializovaných fondů. Investice do energetických komodit jsou považovány za rizikové, ale zároveň mohou nabídnout vysoký potenciál zhodnocení,“ vyjmenovává Martin Pleštil, ředitel úseku investic společnosti Broker Trust.

Aktuální trendy mohou hrát ve prospěch investorů
Trh s energetickými komoditami je velmi dynamický a ovlivňuje ho mnoho faktorů. V současné době ale tržní trendy energetických komodit napomáhají víc investorům než koncovým odběratelům. Tržní analýza energetických komodit v posledních měsících a letech ukazuje:

  • rostoucí poptávku po energiích – s rozvojem ekonomiky a zvyšováním životní úrovně v globálním měřítku roste celosvětová poptávka po energiích. Tím se nejprve zvyšuje jejich cena (než nové technologie dodají energii levněji), a tak se může zvýšit i výnos investorů v energetických komoditách
  • přechod k obnovitelným zdrojům – s rostoucím povědomím o klimatu a jeho změně jako možném důsledku (či spoludůsledku) lidské činnosti se stále více projevuje akcent na snižování emise skleníkových plynů. Spolu s tím roste zájem o investice do obnovitelných zdrojů energie. To napomáhá investorům zaměřeným právě na tento typ energií.
  • geopolitická nestabilita – konflikty a napětí na mnoha místech ve světě ovlivňují těžbu, výrobu a dodávky energií, což a způsobuje výkyvy cen. Investor obchodující na burze, který situaci rozumí a pravidelně ji sleduje, může výkyvů využít ve svůj (výnosový) prospěch.

Ceny a trh energetických komodit ovlivňuje spousta faktorů
Ať se jedná o investice do ropy, investice do zemního plynu, investice do elektřiny a další typy investic do energetických komodit, vždycky tu musíte počítat s vlivem značného počtu faktorů na cenu těchto komodit. Pro přehled uvádíme jen základní faktory, v reálu se tu ale projevovat i mnohé další:

  • nabídka a poptávka – základní ekonomický princip, který určuje cenu komodity. V celosvětovém (ale v kontinentálním) měřítku obrovský hnací motor změny cen
  • geopolitická situace – konflikty, politická nestabilita a rozhodnutí vlád mohou ovlivnit výrobu, dodávky, a proto i ceny
  • ekonomický růst – rostoucí ekonomika na celé planetě zvyšuje poptávku po energii
    technologický pokrok – nové technologie mohou ovlivnit těžbu, zpracování a spotřebu energií. To se v ceně odráží oběma směry, trh pak postupně hledá rovnováhu (zase do uvedení další nové technologie)
  • počasí – extrémní počasí může ovlivnit produkci a spotřebu energií
  • environmentální a další legislativní regulace – přísnější regulace mohou zvýšit náklady na těžbu a zpracování některých komodit, nebo jejich zpracování v budoucnu zcela zakázat.

„Pamatujte i na fakt, že v budoucnu se může změnit daňové zatížení týkající se energetických komodit, což se ve výnosech z těchto investic také značně projeví. Jako příklad může posloužit sektorová daň nebo tzv. válečná daň. Proto, než se rozhodnete pro vyšší investované částky na delší časový horizont, vždycky se informujte nejen o tržních podmínkách odvětví, ale také o plánovaných změnách v české i evropské energetické legislativě,“ radí Petr Jermář z Banky.cz.

Výhody investic do energetických komodit

  • potenciál vyšších výnosů než v tradičních investicích – ceny energetických komodit mohou být velmi volatilní, což nabízí investorům možnost dosáhnout vysokých zisků. To je obecná vlastnost většiny tzv. alternativních investic
  • širší diverzifikace portfolia – investice do energetických komodit mohou pomoci diverzifikovat investiční portfolio a snížit celkové riziko.
  • možná účinnější ochrana proti inflaci – v období vyšších zisků mohou investice do energií sloužit jako silnější ochrana proti inflaci

Rizika investic do energetických komodit

  • tržní riziko – kolísání cen komodit může vést ke ztrátám. Volatilita je zde opravdu značná
  • likviditní riziko –může být obtížné prodat investici za požadovanou cenu
  • složitost trhu – trh s energetickými komoditami je složitý a ovlivňuje ho mnoho faktorů, což vyžaduje od investorů dobré znalosti a porozumění
  • politické a regulační riziko – změny v politice nebo regulaci mohou významně ovlivnit hodnotu investice
  • geopolitické riziko – konflikty a napětí ve světě také ovlivňují ceny komodit, a ne vždy tím „správným“ směrem.

Legislativa a regulace energetických komodit
Na území České republiky a EU (resp. EHP) se energetický trh reguluje v několika oblastech. Tyto předpisy zahrnují oblasti od licencování a cenové regulace, přes environmentální standardy, až po pravidla pro obchodování na energetických burzách.

V investicích se značně projevují například změny v systému podpory obnovitelných zdrojů energie, úpravy emisních limitů nebo nová pravidla pro fungování přenosových soustav, pro účinnost energeticky apod. Investoři, kteří využívají přímých investic v energetických komoditách, proto musejí sledovat i jen chystané regulatorní změny, a flexibilně na ně reagovat

„Projevují se tu samozřejmě i předpisy daňové. Investice do energetických komodit se v České republice řídí zákonem o daních z příjmu. Zisky z obchodování s komoditami nebo dividendy z akcií energetických společností se daní 15% daní z příjmu. U ostatních energetických investic (energetické fondy, včetně ETF, nebo akcie společností), lze uplatnit tříletý časový test, po němž je investor osvobozen od daně z příjmu,“ uzavírá Petr Jermář z portálu Banky.cz.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *