Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Matcha bábovka – tradiční snídaně plná netradiční energie

Máte chuť vyzkoušet něco netradičního, ale přesto chutného a oku lahodícího? Září je tu a s ním i návrat do školních lavic a pracovního režimu. Co takhle začít den se zdravou dávkou energie? Tento recept na matcha bábovku je přesně to, co potřebujete! Jemně mletý zelený čaj matcha dodá klasické bábovce nejen jedinečnou chuť a krásnou zelenou barvu, ale také povzbuzující účinky, které vás zaručeně nakopnou do nového dne. Díky antioxidantům v matcha čaji uděláte něco pro své zdraví, zatímco si pochutnáte na sladké podzimní snídani. Pusťte se do pečení a objevte kouzlo tohoto japonského pokladu, který přinese energii a radost i do vašich zářijových rán!

Matcha bábovka – fúze tradice a moderních ingrediencí
Matcha, jemně mletý zelený čaj, má bohatou historii sahající až do dalekého Japonska. Tento práškový čaj, vyráběný ze speciálně pěstovaných čajových lístků, byl ceněn pro své povzbuzující účinky a vysoký obsah antioxidantů, které napomáhají zdraví těla i mysli[1]. V průběhu staletí se matcha stala neodmyslitelnou součástí čajové kultury a postupně si našla cestu i do moderní kuchyně po celém světě, kde se používá nejen jako nápoj, ale i jako přísada do sladkých a slaných pokrmů.

Matcha je oblíbená díky své výrazné, lehce hořké chuti a krásné sytě zelené barvě, která dodává pokrmům unikátní vzhled a také díky energii, kterou člověku dodá. Při pečení se matcha skvěle hodí do různých dezertů, ať už jde o sušenky, dorty, nebo právě bábovku. Její schopnost obohatit těsto nejen o svou typickou barvu, ale také o jemnou čajovou chuť, z ní činí perfektní ingredienci pro ty, kteří chtějí ozvláštnit tradiční recepty.

Spojení matchy a bábovky je ukázkou toho, jak může docházet k fúzi tradičních receptů a moderních ingrediencí. Bábovka, oblíbený dezert české kuchyně, tak získává zcela nový rozměr. V této moderní variantě se matcha stává nejen chuťovým, ale i vizuálním zážitkem, který dokáže okouzlit každého milovníka sladkostí. Vyzkoušejte tuto netradiční bábovku s matchou i vy a nechte se unést do světa, kde se prolínají chutě i tradice z různých koutů světa.

Základem každé bábovky je správně zvolená mouka
Univerzální mouka Babiččina volba je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. Díky své optimální struktuře, kvalitnímu lepku a vyváženému obsahu škrobu kombinuje přednosti hladké i polohrubé mouky. To z ní činí skvělou volbu pro širokou škálu receptů, od pečení sladkých dobrot až po obalování a zahušťování pokrmů. Tato mouka je vyrobena z obilí českého původu a je pravidelně testována v nezávislých laboratořích, aby byla zajištěna její vysoká kvalita. Univerzální mouka značky Babiččina volba je tak ideálním řešením pro každodenní pečení a vaření, poskytující stabilní a spolehlivý základ pro jakýkoli kulinářský výtvor. Tato mouka je populární mezi profesionály i domácími kuchaři, což potvrzuje i nezávislé testování testuj.to.

Ingredience:
3 vejce
1 kelímek smetany ke šlehání
1 a 1/2 hrnku Univerzální mouky Babiččina volba
1 hrnek cukru krupice
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce čaje matcha v prášku
Kůra z jednoho citrónu

Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Tento krok je důležitý, protože právě zde se vytváří základní struktura bábovky, která bude krásně lehká a nadýchaná. Do vyšlehané směsi postupně přidávejte mouku, kterou jste předem smíchali s práškem do pečiva, a poté i šlehačku. Snažte se těsto míchat opatrně a jemně, aby se neztratila vzdušnost, kterou jste vytvořili při šlehání vajec s cukrem.

Jakmile máte těsto připravené, odeberte třetinu a vmíchejte do ní matchu. Do zbývajících dvou třetin těsta přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, která bábovku osvěží a dodá jí příjemnou citrusovou vůni.

Obě těsta poté postupně nalijte do formy na bábovku, kterou jste předtím pečlivě vymazali máslem a vysypali moukou. Abyste dosáhli krásného mramorového efektu, vezměte špejli a jemně ji protáhněte těstem v různých směrech. Tento krok zajistí, že se oba druhy těsta elegantně promíchají, což vytvoří nejen vizuálně atraktivní, ale i chuťově zajímavou bábovku.

Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 40 minut, nebo dokud není bábovka na povrchu zlatavá a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout, než ji vyklopíte z formy. Tato matcha-citronová bábovka chutná výtečně sama o sobě, ale pokud ji chcete posunout ještě o úroveň výš, podávejte ji s čerstvým ovocem nebo lžící bílého jogurtu. Přejeme vám dobrou chuť a příjemné pečení!

[1] Česká technologická platforma pro potraviny. 2024. Čaj jako ozdravný rituál i hříčka náhody + přehled druhů [online]. [cit. 2024-08-28]. Dostupné z: https://www.ctpp.cz/en/aktuality/1423-caj-jako-ozdravny-ritual-i-hricka-nahody-prehled-druhu

Zdroj a foto: GoodMills Česko, Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *