Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZdravíZe života

Jak nejlépe uskladnit léčiva a hygienické prostředky v případě povodní

Po letní vlně extrémních veder hlásí meteorologové výraznou změnu počasí. Od dnešního dne až do pondělí 16. září by velkou část našeho území měly zasáhnout silné bouřky provázené silným větrem. Odborníci proto vydali výstrahy před hrozícími povodněmi. „Je samozřejmé, že lidé se při podobných výstrahách věnují prioritně ochraně vlastního života a majetku. Nicméně je důležité myslet i na ochranu léků, a to hlavně v případě, kdy nám je předepsal lékař, případně je dlouhodobě užíváme,“ uvedl Petr Kasa, spoluzakladatel lékárenské skupiny Pilulka.

Z tohoto důvodu pro skupinu Pilulka sepsal PharmDr. Pavel Horký, Ph.D., z on-line poradny Lékárny Pilulka několik doporučení, jak správně uchovat léčiva a hygienické prostředky.

  • Všechna léčiva je důležité uchovávat v dobře uzavřeném vnitřním obalu, tak se zamezí kontaktu léčiva s vlhkostí.
  • Otevřená a používaná léčiva – u inhalátorů, případně u tablet nebo tobolek připravených v dávkovačích léků by nemělo v žádném případě dojít ke kontaktu s vodou. Pokud k němu dojde, pak je třeba tyto přípravky dále nepoužívat. Je tedy vhodné zajistit si předem dostatečnou zásobu na dané období.

V případě povodní se jedná o psychicky velmi náročnou situaci, proto, zejména pokud je přítomno psychické onemocnění, je třeba počítat s možným zhoršením obtíží vlivem stresové situace a být na tuto situaci připraven/a (lékaře lze požádat o předepsaní léčiv na spánek či úzkost).

Z volně prodejných léčivých přípravků je na toto období vhodné mít k dispozici v případě akutních obtíží základní léčiva typu Ibuprofen, Paralen, aktivní uhlí, Imodium, Enditril, Enterol. Při práci v zatopených prostorách a při jejich čištění jsou osoby vystaveny riziku infekce – z těchto důvodů je třeba mít k dispozici dezinfekci rukou, při práci používat gumové rukavice a mít k dispozici i jednorázové vlhčené ubrousky.

Hygienické potřeby:

  1. Čistá voda: Voda znečištěná povodněmi není vhodná k pití ani k osobní hygieně. Používejte balenou nebo převařenou vodu.
  2. Dezinfekce: Používejte dezinfekční prostředky (např. antibakteriální gely nebo dezinfekční ubrousky), pokud nemáte přístup k čisté vodě a mýdlu.
  3. Ochrana před infekcemi: Voda z povodní může obsahovat bakterie, viry a jiné nečistoty. Vyhněte se kontaktu s povodňovou vodou, a pokud to není možné, důkladně se omyjte a vydezinfikujte jakýkoliv kontakt s otevřenými ranami.
  4. Sanitární potřeby: Pokud nejsou dostupné funkční toalety, je důležité mít připravené provizorní řešení pro zajištění hygieny (např. sáčky na odpad, chemické toalety).
  5. Menstruační a kojenecké potřeby: Nezapomeňte na zásoby hygienických potřeb pro ženy (menstruační vložky, tampony) a kojence (pleny, dětské ubrousky, náhradní dudlíky a kojenecká výživa).

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *