Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Technologie

Tým eForce Prague Formula zakončil úspěšnou sezónu ve velkém stylu – vítězstvím v bezpilotní kategorii soutěže v Itálii

Tým eForce Prague Formula z ČVUT letos prokázal, že v bezpilotní kategorii soutěže Formula Student nemá konkurenci! V zářijovém klání Formula SAE Italy dosáhl zlata jak v bezpilotní (DV) kategorii, tak ve skupině elektrických a zároveň bezpilotních formulí (EV + DV). V samotné elektrické kategorii se pak tým probojoval na páté místo. Tým tak vydařeně zakončil celkově úspěšnou sezónu – dařilo se mu totiž i na předchozích třech soutěžích.

Formula SAE Italy je studentská konstrukční soutěž, jíž se tým účastní pravidelně. V současnosti se jede na okruhu Riccardo Paletti di Varano ‘de Melegari. „Tým eForce Prague Formula obsadil první příčku ve všech dynamických bezpilotních disciplínách – jmenovitě Akcelerace, Skid Pad, Trackdrive a Autocross,“ uvedla za tým Veronika Danadová. Ve statických disciplínách eForce postoupil v kategorii Engineering Design Event (EDE) do finále, odkud si odnáší stříbrnou medaili. Stejného úspěchu dosáhl i v disciplíně C&M (Cost and Manufacturing).

Tým si také výborně vedl v elektrické kategorii soutěže, kde skončil na pátém místě v nejdelší disciplíně Endurance. „Neuniklo nám ani druhé místo za Efficiency či šesté místo v disciplíně Skid Pad. Největšího úspěchu v elektrické kategorii tým dosáhl v disciplíně Engineering Design Event, kde se probojoval na třetí místo,“ doplnila pak Danadová, mluvčí eForce. Podotkl, že jde už o třetí závody v tuto sezónu, kdy se tým eForce Prague Formula dostal v této kategorii až do finále.

Italské soutěže se v elektrické kategorii účastnilo 36 týmů. „Z této kategorie si odnášíme 710,161 bodů z celkových možných 1000 bodů. V bezpilotní části se náš celkový zisk bodů vyšplhal na 968,026 bodů, což je o více než 550 bodů více než má tým na druhém místě,“ shrnula Danadová a upozornila, že italskou soutěží tým studentů a studentek z Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní ČVUT zakončil velice úspěšnou sezónu 2024.

V srpnu tým dosáhl skvělého úspěchu na soutěži Formula Student Germany, jedné z nejprestižnějších inženýrských soutěží na světě. V konkurenci nejlepších studentských týmů světa vybojoval celkové třetí místo. Bronz tam získal také v důležité kategorii Engineering Design Event. Sbírku úspěchů v srpnu rozšířil i domácí závod v Mostě, kde formule týmu eForce Prague Formula vyhrála v autonomní kategorii. Vydařený byl také úvodní závod sezóny na Red Bull Ringu poblíž rakouského města Spielberg – s třetím místem v disciplíně Efficiency a celkovým pátým místem mezi 38 týmy s elektroformulemi.

Aktuální model autonomní elektroformule tým představil letos v červnu. „V porovnání s loňskou autonomní elektroformulí eForce jsme vůz prakticky celý přestavěli,“ uvedl tehdy za tým Jakub Kaplický. Nejdůležitější novinkou je zcela nový monokok – technologické novinky obecně cílily na zlepšení aerodynamiky vozu.

„Jde o jednu z nejlepších sezón fungování obou týmů. Dokázali jsme všem, že i přes organizačně náročné spojení dvou studentských týmů CTU Cartech a eForce FEE Prague Formula a nelehké budování úplně nového konceptu vozu, dokážeme konkurovat vysoce postaveným týmům z celého světa,“ uzavřel Jan Cába, kapitán týmu.

Zdroj a foto: ČVUT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *