Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

6 znamení, že vás kamarád možná tajně miluje

Podle studie publikované v časopise Social Psychological and Personality Science dvě třetiny romantických vztahů začínají platonickým přátelstvím. Tento výzkum na lidech z různých prostředí, včetně studentů, ukázal, že výrazná většina respondentů zažila přátelství jako předzvěst hlubší romantiky. Mezi univerzitními studenty byl tento přístup nejen běžný, ale dokonce i preferovaný. Přijde vám to překvapující? Možná ne tak moc, když si zavzpomínáte na vlastní školní lásky.

Často se říká, že přátelství mezi ženou a mužem není možné. Každý ale určitě zná alespoň jeden pár kamarádů, jejichž vztah potvrzuje opak. Na druhou stranu udržet takové přátelství ve správných mantinelech vyžaduje opravdu vnímavý přístup a otevřenou komunikaci. Navíc podle průzkumu českého sexshopu YOO.cz považuje 68 % lidí za nevěru, když se jejich protějšek vídá s někým jiným, s kým má platonický vztah. Máte pocit, že k vám nejlepší kamarád cítí něco víc, a nechcete, aby to ohrozilo vaše přátelství ani váš vztah s partnerem? Zde je několik znamení, že byste se možná měla kamaráda narovinu zeptat, jak se věci mají:

1) Často si povídáte dlouho do noci
Je dávno po půlnoci a vy jste po uši ponořená v jednom z těch upřímných rozhovorů se svým nejlepším kamarádem. Znáte to: neprve se vám na displeji mobilu rozsvítí nevinná zpráva „Jsi vzhůru?“ – a promění se to v hluboké zkoumání smyslu života. Takové rozhovory nejsou jen o zabíjení času. Jsou ideálním podhoubím pro něco hlubšího – a možná si toho je váš kamarád vědom. Podle zmíněné studie jsou „noční rozhovory“ často běžnou cestou, jak se z přátel mohou stát milenci.

2) Je jak na drátkách, když jste poblíž
Všimla jste si, že váš kámoš promění v králíčka Duracell, kdykoli jste v jeho blízkosti? Možná vypadá, jako by tři dny nespal, ale jakmile vás zahlédne, srší energií. Podle výzkumu neurologických procesů lásky, pokud má člověk zvýšenou úroveň energie v přítomnosti jiné osoby, může to být jeden z možných znaků, že je zamilovaný.

3) Jste v jeho očích bezchybná
Máte vedle kamaráda pocit, že každá vaše historka je hodná Pulitzerovy ceny? Každý outfit, který si vezmete, si zaslouží vynést na červený koberec? Možná i že váš obyčejný štrůdl patří na michellinský seznam… A je to právě ten jeden speciální kamarád, který vám dává toto uznání? Tak pozor na to! Výzkum publikovaný v časopise Frontiers of Psychology uvádí, že idealizace blízkého přítele je indikátorem, že je onen obivovatel zamilovaný.

4) Do detailu vás má nastudovanou
Proč by se někdo najednou stal expertem na vás? Možná právě proto, že se do vás zamiloval. Jasně, dobří přátelé se navzájem hodně znají. Nicmémě pokud už někdo není jen nezávazně zvědavý, ale chce o vás vědět všechno a jde do hloubky, zbystřete. Tentýž výzkum ve Frontiers of Psychology uvádí, že další znak lásky je, že vás dotyčný “studuje” a snaží se zjistit, jaké máte myšlenky a emoce.

5) Zahrnuje vás drobnými laskavostmi
Dobrý přítel přispěchá na pomoc vždy, když je nám pod psa. Pokud je ale někdo poblíž vlastně pořád – a často s laskavým gestem, něco za tím může být. Nosí vám každé druhé ráno vaše oblíbené ovesné lattéčko s oříškovo-kokosovou příchutí? V podstatě vždycky za vás platí čtvrteční gin&tonic? I laskavosti, které jsou častější, než od ostatních lidí, mohou podle zmiňované studie ukazovat na zamilovanost.

6) Vyrazí k další metě…
Sedí něco z výše uvedeného na vašeho nejlepšího kamaráda? Pokud vás kromě toho ještě třeba v dobrém rozmaru po pár skleničkách vezme za ruku nebo nápadně vášnivě obejme, možná byste si měli další den promluvit. Jasně, nemusí se jednat o nic, co by mělo pokazit vaše přátelství. Ale jak se říká, právě pořádek dělá přátele.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *