Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Skutečné zločiny po česku 2: Další zásadní případy české kriminalistiky od roku 1901 až po 90. léta 20. století pohledem dvou známých policistů

Elitní vyšetřovatel, který sbírá nejzajímavější české policejní případy, a ředitel Muzea Policie ČR. Kdo jiný by mohl znát zločin lépe? Miloš Vaněček a Radek Galaš provedou milovníky true crime temnými stezkami české historie zločinu od časů první republiky až do současnosti. Děsivá trojnásobná vražda v Rajském mlýně, záhadná krádež Pražského Jezulátka, bomba v OD Kotva a další případy doprovázejí autentické fotografie, dobové dokumenty, přepsané výslechy i náčrtky z místa činu. Skutečné zločiny po česku 2 (449 Kč) právě vychází v nakladatelství nastole.

Skutečné zločiny po česku 2

Skutečné zločiny po česku 2 nejsou beletristicky zpracované kriminální případy. Zločiny jsou popsány policejním jazykem – od jejich nahlášení nebo zjištění, přes hledání odpovědí na sedm kriminalistických otázek až po zadržení pachatele a jeho předání soudu ke konečnému rozhodnutí. Čtenář se také dozví, že mnohdy se spravedlnost může snažit, jak chce, a přesto zůstane zločin nepotrestán. A že je občas potřeba i notná dávka štěstí.

Některé případy podle slov Radka Galaše ukazují, že historie je nepřetržitý tok, který se prolíná, a často nezná slitování. „Případy občas ukazují vnímání historie v poněkud jiném světle, v tom méně milosrdném. A tak se může stát, že čtenář najednou vidí onoho dnes často obdivovaného veksláka 80. let jako jednoduše pokřiveného lumpa, který nejenom že podvádí, okrádá, udává, ale je také schopen vraždit, anebo jen prostě být obětí vlastních zločinů,“ říká Radek Galaš a dodává: „Ne nadarmo se říká, že minulosti nikdo neuteče. A tak je možné, že v některých případech se mnozí mohou poznat, i když mají v knize jiná jména. I to může být pro vnímavého čtenáře přínosem.“

Kniha zaujme svou mrazivou atmosférou a hlubokým vhledem do světa kriminalistiky. Obsahuje průřez policejní prací při odhalování trestné činnosti v období téměř sta let. „Kniha je psaná z pohledu vyšetřujícího policisty, který využívá metody dostupné v době vyšetřování zločinu. Přináší tak srovnání a možnost utvořit si vlastní pohled na práci detektivů,“ upřesňuje Miloš Vaněček, jehož koníčkem je historie kriminalistiky. Díky němu objevil vládního radu Vaňáska, který se stal předobrazem televizního rady Vacátka, a pověstnou „čtyřku“, její vyšetřovatele a detektivy a jejich nelehkou práci. Poznatky ze studia soudních spisů využíval při prezentaci na konferencích policejních historiků a při publikační práci o činnosti policie do roku 1938. Nashromážděné materiály jsou i základem pro Skutečné zločiny po česku 2.

O autorech                                                                                                                                                                             
Plk. v.v. Mgr. Radek Galaš je policista, historik, kurátor a publicista specializující se na historii bezpečnostních sborů a kriminalistiky. Po absolvování pětiměsíční vojenské služby nastoupil v roce 1990 k policii, kde začínal jako hlídkový příslušník, a postupně působil v řadě funkcí včetně těch vedoucích. V roce 2012 odešel do výslužby a nastoupil do Muzea Policie ČR, kde od roku 2019 zastává funkci ředitele. Je autorem a spoluautorem několika knih a řady článků věnujících se dějinám bezpečnostních sborů, a spoluzakladatelem Konference policejních historiků. Je autorem desítek nášivek, odznaků a vyznamenání Policie ČR a podílel se i na tvorbě nových policejních stejnokrojů. Na Policejní akademii ČR externě přednáší Dějiny policie. Spolupracoval na seriálech Svět pod hlavou, Četníci z Luhačovic, Zločiny staré Prahy, Metoda Markovič nebo Gangster Ka.

Mjr. v.v. Bc. Miloš Vaněček, policejní rada, policejní historik a publicista. Ve služebním poměru působil od roku 1975 do roku 2012, tedy více než 30 let. Věnoval se především problematice nealkoholové toxikomanie, nejprve jako vyšetřovatel na Obvodním oddělení vyšetřování v Praze 1 a od roku 1996 na Národní protidrogové centrále Policie ČR. Zabývá se historií pražského policejního ředitelství se zaměřením na osobu vládního rady Josefa Vaňáska a na IV. bezpečnostní oddělení. Je jedním ze zakladatelů Konference policejních historiků a spoluautorem několika knih. V časopisech publikuje případy z policejní historie a aktivně se podílel na přípravě pořadu Českého rozhlasu Historie českého zločinu.

Zdroj a foto: Albatros

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *