Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

Sexuální výchova ve školách pokulhává. Kromě antikoncepce by měla informovat také o limitech plodnosti, tvrdí odborníci

Hlavně nesmíš otěhotnět, na sex máš ještě dost času, hlavně se nezapomeň chránit. To jsou věty, které dospívající slýchají nejen od svých rodičů, ale také ve školách. Právě tam se klade poměrně velký důraz na sexuální výchovu, která má za úkol teenagerům představit nejúčinnější antikoncepční metody a varovat je před hrozbou nechtěného těhotenství a pohlavně přenosných chorob. Úplně se ale zapomíná informovat mladé lidi o reprodukčním zdraví.

“Dospívající si často vůbec neuvědomují, že plodnost není neomezená a že s věkem rapidně klesá. Nemají se to kde dozvět, je to téma, které s nimi nikdo neotvírá. Ze všech stran jen poslouchají, jak málo stačí k nechtěnému otěhotnění,” říká gynekolog Martin Hrehorčák z pražského IVF centra Clayo Clinic.

Podle něj si pak tento názor lidé nesou celý život, což může mít za následek problémy při pozdějším pokusu o založení rodiny. Mnoho lidí totiž podceňuje skutečnost, že plodnost klesá již po třicítce. Podle odborných studií si mladí často neuvědomují, jak rychle plodnost klesá s věkem, a jen málo z nich ví, že šance na úspěšné těhotenství po 35. roce života​ se rapidně snižuje (Facts About Fertility​, BioMed Central). “Studie provedená mezi mladými lidmi ukázala, že mnoho z nich přeceňuje svou schopnost počít ve vyšším věku. Věří, že přirozené početí je možné až do 40 nebo 50 let, což je zcela mimo realitu. Právě proto je nezbytné, aby se edukace v oblasti reprodukčního zdraví stala součástí školních osnov,” apeluje embryolog a zakladatel Clayo Clinic Daniel Hlinka.

Zároveň zdůrazňuje, že školy by měly mladým lidem poskytovat komplexní informace nejen o antikoncepčních metodách, ale také o ochraně plodnosti a o možnostech, jako je zmrazení vajíček či spermií. „Plánování rodiny musí začít dávno předtím, než se lidé rozhodnou mít děti. Dost často už pak totiž může být pozdě. Například vajíčka má smysl mrazit v nejlepší kvalitě, kterou mají jednoznačně před třicátým rokem věku,“ říká Daniel Hlinka.

Plodnost ovlivňuje i životní styl
O čem se v hodinách sexuální výchovy nemluví, je i fakt, že životní styl hraje klíčovou roli v ochraně plodnosti. “Kouření, špatná strava, stres – to vše může způsobit, že až budete připraveni mít děti, může být pozdě. To je sdělení, které se k dospívajícím vůbec nedostává. A je to jeden z důvodů, proč stále více párů vyhledává pomoc specializovaných IVF klinik. Moderní medicína samozřejmě nabízí řešení, jako je zmrazení vajíček či spermií, ale většina lidí o těchto možnostech buď neví, nebo o nich začne přemýšlet až tehdy, když jsou jejich možnosti omezené,” doplňuje gynekolog Martin Hrehorčák.

Ve chvíli, kdy budou mít lidé komplexní informace a znalosti týkající se reprodukčního zdraví, mohou si lépe naplánovat svoji budoucnost. “Mají možnost se rozhodovat na základě relevantních informací a znalostí a nejsou pak zbytečně zaskočeni, když dojde na plánování rodiny. Vědí, že pokud budou dlouho studovat, cestovat, budovat kariéru nebo si zkrátka jen užívat volnosti, je to naprosto v pořádku, jen je potřeba myslet na pojistku v podobě zmrazení vajíček nebo spermií,” uzavírá si Daniel Hlinka.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *