Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Voňavý švestkový koláč s mákem a tvarohem

Máte rádi podzimní dobroty, které zahřejí nejen tělo, ale i duši? S příchodem babího léta se příroda barví do zlatých tónů a švestky dozrávají do plné sladkosti. Tento švestkový koláč s mákem a tvarohem je přesně to, co potřebujete, abyste si vychutnali kouzlo podzimu. Spojení šťavnatých švestek, jemného tvarohu a voňavého máku vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň bohatostí. Ideální pro líné víkendové odpoledne nebo jako sladká odměna po dlouhém dni. Nechte se unést podzimní atmosférou a vyzkoušejte tento koláč, který si vás získá na první ochutnání.

Babí léto na talíři: mák a švestky v netradičním koláči
Mák a švestky, dvě nenápadné, ale přesto výrazné suroviny, které dokážou zázraky v kuchyni, zvláště když se spojí v jednom podzimním dezertu. Mák, drobná černá semínka s bohatou historií, má své místo nejen v lidové kuchyni, ale i v umění a tradicích. Již od dob starověkých civilizací byl mák považován za symbol plodnosti a snů. Jeho jemně oříšková chuť a unikátní textura jsou neodolatelné, a když se peče, vytváří nádhernou, voňavou náplň, která zahřeje na duši.

Švestky, na druhé straně, jsou opravdovým klenotem babího léta. V jejich sladkosti je cítit doznívající letní slunce, zatímco jejich lehce nakyslá chuť přináší osvěžující kontrast, který dělá každý švestkový koláč jedinečným. V české kuchyni mají švestky své pevné místo – od knedlíků po povidla, ale v kombinaci s mákem v koláči vzniká něco zcela výjimečného.

Když se šťavnaté švestky zanoří do náruče voňavého máku, vzniká harmonická souhra chutí, která evokuje nostalgii za končícím létem a zároveň oslavuje krásy podzimu. A když se k této dvojici přidá jemný tvaroh, koláč získává na hebkosti a lehkosti, která vyvažuje intenzivní chuť máku a švestek. Tento koláč není jen obyčejný dezert; je to pocta tradici, přírodě a chvílím, kdy si můžeme v klidu vychutnat něco tak jednoduchého, a přitom tak výjimečného. Ať už jej upečete pro rodinnou oslavu, nebo si jej dopřejete jen tak k odpolednímu čaji, každý kousek vás přenese do teplého podzimního dne plného barev a vůní.

Volba správné mouky je klíčem k dokonalému švestkovému koláči
Univerzální mouka od Babiččiny volby je neocenitelným společníkem v každé kuchyni. S pečlivě vyváženou strukturou, která kombinuje přednosti hladké i polohrubé mouky, je ideální pro širokou škálu kulinářských účelů – od pečení sladkých dezertů až po zahušťování omáček či obalování masa. Díky kvalitnímu lepku a optimálnímu obsahu škrobu tato mouka poskytuje vynikající výsledky při jakémkoli použití.

Tradice výroby mouky má v českých zemích dlouhou historii, sahající až do dob, kdy se mlýny staly centrem vesnického života. Babiččina volba tuto tradici ctí a přináší na váš stůl mouku vyrobenou z českého obilí, které je pečlivě zpracováváno tak, aby si uchovalo všechny své přirozené vlastnosti. Kvalita je pravidelně testována v nezávislých laboratořích, což zajišťuje, že každý sáček mouky splňuje vysoké standardy.

Univerzální mouka Babiččina volba je oblíbená jak mezi profesionálními cukráři a pekaři, tak mezi domácími kuchaři. Její všestrannost a spolehlivost z ní dělají ideální volbu pro každodenní vaření a pečení, přičemž stále nese odkaz tradiční české mouky, která je základem mnoha rodinných receptů.

Ingredience
2 vejce
100 g cukru
250 g Univerzální mouky Babiččina volba
5 PL slunečnicového oleje
1 sáček prášku do pečiva
1 kelímek bílého jogurtu
špetka soli
250 g švestek

Maková náplň:
180 g mletého máku
250 ml mléka
3 PL cukru

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (1 vanička)
200 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
2 PL cukru
1 žloutek
máslo a hrubá mouka nebo krupička na vymazání/vysypání formy

Postup:
Nejprve si připravte obě náplně, které dají vašemu koláči jeho charakteristickou chuť. V misce pečlivě vymíchejte tvarohovou náplň ze všech surovin, dokud nebude hladká a jemná. Jakmile dosáhnete krémové konzistence, dejte ji stranou, aby se mohly chutě krásně propojit.

V dalším kroku si připravte makovou náplň. Do rendlíku nalijte mléko a přidejte mák spolu s cukrem. Zahřívejte směs na mírném plameni a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Buďte opatrní a hlídejte, aby vám mléko nepřeteklo – maková náplň vyžaduje trochu trpělivosti. Jakmile směs dosáhne varu, nechte ji ještě několik minut vařit, dokud nezhoustne a mák neprovoní celou kuchyni. Poté ji odstavte a nechte vychladnout, aby byla připravena na vrstvení.

Mezitím si připravte těsto. V míse smíchejte všechny ingredience na třené těsto, dokud nevznikne hladká a nadýchaná hmota. Pokud máte švestky mražené, není nutné je předem rozmrazovat – budou se při pečení chovat trochu jinak, ale to koláči dodá specifický šmrnc.

Nyní přichází chvíle pro samotné skládání koláče. Do předem vymazané a moukou vysypané koláčové formy začněte vrstvit jednotlivé komponenty. Nejprve rozetřete rovnoměrnou vrstvu těsta. Na těsto naneste vychladlou makovou náplň, která přinese intenzivní chuť a texturu. Následně přidejte švestky, jejichž sladkost a kyselost budou skvěle kontrastovat s ostatními vrstvami. Nakonec přelijte vše tvarohovou náplní, která celý koláč krásně zjemní a dodá mu lahodnou krémovou strukturu.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte pomalu přibližně 40 minut, dokud povrch nezezlátne a neztuhne. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout – při servírování se ukáže, zda jej budete podávat těstem dolu, nebo nahoru. To se bude odvíjet od vláčnosti vašeho těsta v souvislosti s tím, jak vodnaté byly švestky.

V každém případě se můžete těšit na bohatou symfonii chutí, která potěší všechny vaše smysly.

Zdroj a foto: GoodMills Česko, Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *