Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Batman už zavítal do České republiky. Teď přišel čas na Jokera!

Po velkém úspěchu sborníku Batman: Svět jsme 18.9.2024 pokřtili další titul s názvem Joker: Svět pod taktovkou Nakladatelství CREW. V tomto komiksovém nářezu řádí opět duo Štěpán Kopřiva a Michal Suchánek s povídkou “Kafka, pivo, semtex.”

V roce 2021 u nás vyšla antologie Batman: Svět, ve které dostali (nejen) čeští tvůrci poprvé do  rukou Batmana. Titul, na kterém se podíleli komiksoví autoři čtrnácti různých zemí světa, ukázal, že  Batman není jen hrdina, ale globální fenomén, který překračuje hranice i jazykové bariéry. Batman:  Svět měl obrovský úspěch, takže bylo jen otázkou času, kdy se k tomuhle nápadu lidé z DC vrátí, kdy  rozjedou další takovou velkolepou akci. A kdo bude tentokrát v centru pozornosti.

A udělali logický, a přitom překvapivý krok. Tentokrát nebude hrdinou povídek žádný  ochránce spravedlnosti, ale padouch. A to ten nejslavnější padouch – Joker! Ano, přichází antologie  Joker: Svět, ve kterém dostanou komiksoví autoři celého světa na hraní jednoho z největších  komiksových záporáků. Uvidíme, jak bude vypadat tenhle padouch v podání tvůrců celého světa. Jak  stráví Joker dovolenou ve Španělsku? Jak budou vypadat Jokerovi následníci v Německu, Turecku a  České republice?

„Ano, je to tak“, říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW. „Vedle jmen jako Geoff Johns,  David Rubin či Jason Fabok se v prestižním komiksovém sborníku objeví i tvůrčí tým Štěpán Kopřiva a  Michal Suchánek, dvojice, která stvořila příběh už do Batmana. A je vidět, že už si formát osahali. Lidé  v DC byli z komiksu nadšení, tak doufáme, že se bude líbit i u nás!“ 

To, že se Česká republika zařadila po bok komiksových velmocí, je uznání toho, že i když  nejsme rozlohou největší země, hrajeme ve světě komiksu rozhodně důležitou a významnou roli.  Kromě nás najdete ve sborníku komiksy kupříkladu ze Španělska, Německa, Itálie, Brazílie, Mexika,  Japonska, Koreje, Polska, Argentiny, USA a Japonska. Některé země používají původního Jokera jako  zdroj inspirace, díky kterému se objevují místní kopie (jaký bude asi Joker, který se zrodí  v Argentině?), a někteří konfrontují gothamský originál se svým politickým systémem a policejní zvůlí. Ale nechávají ho zavítat i na hudební festival, a v Japonsku ho dokonce nechali starat se o malého  miminózního Batmana.

„Co se týče České republiky,“ říká Petr Litoš, „tak co může být češtějšího než takový konkurs pod dohledem odborné komise? Ano, na základě Jokerova globálního rozpínání se u nás uspořádalo výběrové řízení, které má rozhodnout o tom, kdo bude český Joker. Co je vlastně pro českého  psychopatického krále klaunů to nejdůležitější? Těžení z minulosti, nebo naopak souboj s ní? Ekologický přístup? Nebo snad něco úplně jiného?“ 

Rozhodně se na příběhu Štěpán Kopřiva (romány Asfalt, Rychlopalba, 101 minut, komiksy  Batman: Svět, Nitro těžké glycerínem) vyřádil, a kreslíř Michal Suchánek (Afterpunk, Děsivé radosti,  Batman: Svět) tomu dodal luxusní vzhled. Je to další skvělý úspěch české komiksové scény. A také  další skvělý komiks.

Takže není třeba váhat. Joker provádí celosvětový útok – je na co se těšit!

Tip redakce:
Na e-shopu můžete najít speciální sekci s výběrem těch nejlepších komiksů s Temným rytířem a to dokonce se slevou!

image.png

Zdroj a foto: www.crew.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *