Švestkové knedlíky (Gombolce) podle Pavla Berkyho
Podzimní recept na švestkové knedlíky tzv. gombolce. Jedná se o maďarskou variaci našich známých knedlíků, kterou zná Pavel od své maminky.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10 ks
Náročnost: 1
Suroviny na knedlíky:
300 g vařených brambor ve slupce
150 g hladké mouky + na podsypání
1 vejce
10 zralých švestek
2 PL krupicového cukru
sůl
Suroviny na strouhankový posyp:
100 g strouhanky
50 g másla
50 g moučkového cukru
Postup na strouhankový posyp:
Do pánve dejte máslo a na mírném oni ho nechte zcela rozpustit. Poté přidejte strouhanku a cukr. Za stálého míchání strouhanku restujte až do zlatohnědé barvy. Poté pánev z plotny sundejte a nechte posyp zcela vychladnout.
Postup na knedlíky:
Švestky omyjte, překrojte na polovinu a vyndejte pecku. Dejte je do misky a dobře pocukrujte. Rozpalte pánev a vyskládejte na ní pocukrované švestky řeznou stranou dolů. Přilijte asi 100 ml vody a nechte švestky lehce povařit. Nijak je neotáčejte, jen počkejte až se tekutina z pánve vyredukuje. Poté pánev z plotny sundejte a nechte švestky zcela vychladnout. Tímto způsobem získají mnohem intenzívnější chuť a budou šťavnatější.
Den předem uvařené a vychladlé brambory rozmačkejte na kaši bez hrudek. Můžete je také najemno nastrouhat na struhadle. Do misky dejte bramborovou kaši, mouku, vejce a špetku soli. Připravte měkké hladké těsto. Dávejte pozor abyste těsto příliš dlouho nezpracovávali. Stačí, když se vše propojí a utvoří se kompaktní hmota.
Těsto přeložte na pomoučenou pracovní plochu, uválejte rovnoměrný válec a z něho odkrojte 10 stejných dílů. Vezměte jeden díl a prstami vytvořte placku. Do středu dejte obě poloviny jedné švestky, kraje stiskněte k sobě a uválejte kuličku. Pokud se vám těsto lepí na ruce, nasypte si do dlaní kousek mouky.
Takto připravené knedlíčky ponořte do osolené vroucí vody. Vařečkou je zlehka promíchejte aby se nepřichytily na dno hrnce. Nechte je vařit dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vařte ještě asi půl minuty, vyndejte je a obalte ve připraveném strouhankovém posypu.
Zdroj a foto: Pavel Berky