Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Červené víno s chráněným označením původu: Valpolicella Ripasso DOC – Druhotně fermentované víno

Valpolicella Ripasso DOC, červené víno s chráněným označením původu, je považováno za mladšího bratra slavného Amarone z oblasti Benátska. Toto víno vytváří jedinečný most mezi svěžím ovocným charakterem vín Valpolicella a komplexní hloubkou Amarone.

Amarone della Valpolicella DOCG, král vín Valpolicella, si vydobylo svou vynikající pověst díky unikátnímu způsobu výroby vína zvanému Appassimento, kdy se hrozny po sklizni suší až 100 dní, čímž se zintenzivňuje jejich chuť a dodává vínu hluboký a komplexní profil.

Proces výroby Valpolicella Ripasso DOC
Výroba Valpolicella Ripasso DOC se vyznačuje tradičním a unikátním postupem, který kombinuje prvky výroby Valpolicella a Amarone. Po sklizni se hrozny pro víno Valpolicella důkladně vybírají a lisují. Následně probíhá primární fermentace, po které víno zraje do doby, než jsou připraveny matoliny z Amarone della Valpolicella nebo Recioto della Valpolicella.

V klíčovém kroku, který odlišuje Ripasso od ostatních vín, a odkazuje na podstavu výroby, se do hotové víno Valpolicella přidává použitá matolina z Amarone nebo Recioto, což spustí druhotnou fermentaci, známou jako „ripasso“ – doslova „opětovný průchod.“ Tato druhotná fermentace trvá přibližně 10 až 15 dní.

Valpolicella Ripasso DOC může být také označována jako „Classico“ nebo „Valpantena,“ nebo klasifikována jako „Superiore.“ Pro vína s těmito klasifikacemi musí celý proces vinifikace, sekundární fermentace a zrání probíhat v rámci předepsaných hranic pěstitelských oblastí, jak je stanoveno ve výrobních předpisech (článek 3).

Chuťový profil Valpolicella Ripasso DOC
Valpolicella Ripasso DOC je vizuálně charakteristické svou tmavě rubínově červenou barvou s jemnými granátovými odlesky. Ve vůni dominují tóny červeného ovoce jako jahody, třešně a maliny, často doplněné o aroma ostružin, máty nebo květinové tóny. Typická je také jemná vanilka pocházející ze zrání v dřevěných sudech. V chuti je víno plné, sametové s harmonickými tříslovinami, které působí jemně a vyváženě.

Valpolicella Ripasso DOC okouzluje svou komplexností, která se projevuje již v mladém věku, ale víno lze nechat zrát až deset let. S věkem se rubínová barva proměňuje na granátově červenou a chuť získává tóny podrostu, dušeného ovoce a jemně balzamické nuance.

Gastronomické párování s Valpolicella Ripasso DOC
Díky své plné struktuře a ovocnému charakteru se Valpolicella Ripasso skvěle hodí k širokému spektru pokrmů. Výborně doplní saltimboccu, steaky, grilované jehněčí nebo klobásy. Díky jemným tříslovinám je také ideální společníkem ke středně vyzrálým sýrům.

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny”
Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That’s Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

O sdružení Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella
Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella, neboli Konsorcium na ochranu vín Valpolicella, je sdružení vinařů, pěstitelů a stáčíren z vinařské oblasti Valpolicella, jež zahrnuje 19 obcí v provincii Verona. Konsorcium plní důležité institucionální úkoly: zabývá se propagací a informováním o vínech z území Valpolicella, ochranou značky a místního vinařství nebo dohledem nad označením a jeho ochranou.

O sdružení Consorzio Tutela Formaggio Asiago
Consorzio Tutela Formaggio Asiago, neboli Konsorcium na ochranu sýru Asiago, vzniklo v roce 1979, aby zajistilo, že jako Asiago budou označovány, uznávány a prodávány pouze sýry splňující přísné výrobní parametry. Institucionálními úkoly konsorcia jsou podpora výrobku, který je významným dědictvím národního zemědělsko-potravinářského průmyslu, včetně jeho propagace v Itálii i v zahraničí, a ochrana spotřebitelů před padělky. Dodavatelský řetězec sýra Asiago CHOP, čtvrtého nejčetněji prodávaného sýra z kravského mléka v Itálii, tvoří 36 výrobních závodů a 6 zráren, které ročně zpracují 2 200 00 tun mléka a vyrábí z něj čerstvý sýr Asiago CHOP (minimální doba zrání 20 dní) či jeho déle zrající variantu (doba zrání od 3 do více než 15 měsíců).

O sdružení Consorzio di Tutela della Nano Vialone Veronese
Chráněné zeměpisné označení Riso Nano Vialone Veronese se vztahuje pouze na rýži, která se pěstuje z přísně vybraných semen druhu Japonica, odrůdy Vialone Nano. Čistotu odrůdy, způsoby pěstování a zpracování rýže kontroluje Konsorcium pro ochranu CHZO Riso Nano Vialone Veronese, jež sdružuje podniky se závazkem dodržovat specifikaci produkce schválenou a registrovanou Evropským společenstvím.

O Associazione Interregionale Produttori Olivicoli (AIPO) Verona
Meziregionální sdružení producentů oliv (AIPO Verona) sdružuje více než 6 000 členů italského olivového průmyslu (pěstitelé oliv, lisovny oleje, konsorcia, družstva atd.), kterým nabízí technické, právní, regulační a agronomické poradenství či specializované kurzy. Je vybaveno laboratoří pro analýzu olejů, oliv a panenských výlisků s 15 000 údaji o různých druzích olejů z oblasti Středozemního moře a ročně provede přibližně 5 000 chemických analýz. Komise AIPO uznaná ministerskou vyhláškou provádí denně senzorické zkoušky a hodnocení olejů, spolupracuje také na regionálních a meziregionálních projektech.

Foto: archiv Valpolicella

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *