Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Jak se natáčela animovaná pohádka Pyšná princezna?

Animovaná pohádka Pyšná princezna vznikla v českém animačním studiu PFX, které je spolu se společností LUMINAR Film jeho producentem. A jak se vlastně takový animovaný film natáčí v krátkém videu vysvětluje Jan Koníček, art director a tedy autor výtvarné koncepce filmu.

Vyptali jsme se tvůrců z animačního týmu a zjistili jsme řadu dalších zajímavostí, například, že pro ně bylo největší výzvou ztvárnění princezny Krasomily v její pyšné podobně, tak aby přitom zůstala krásná. Nejobtížnější scénou pak bylo vtančení prince Zlatoslava a jeho sluhů do trůnního sálu Půlnočního království, kdy bylo potřeba pohyby přesně synchronizovat s hudbou a najít pro ně tu správnou míru stylizace. Na finální vytvoření všech 57 postav, které ve filmu vystupují, potřebovali celý rok na vývoj jejich charakteru a další rok pak pokračovali ve 3D animaci v ladění všech detailů.

Na 1 minutu filmu bylo potřebovali v průměru 63 dní, tedy 3 měsíce práce jednoho animátora. Průměrně tedy každý animátor animoval denně jednu vteřinu výsledného filmu. Od zahájení vývoje do dokončení výroby bylo na film Pyšná princezna potřeba celkem 141 879 hodin celého týmu. V průběhu výroby pracovalo na filmu 45 animátorů a 101 výtvarníků různého zaměření: na design, 3D modeling, textury, svícení, efekty, compositing a další. Jádro týmu tvořili Češi, Slováci a Poláci, ale kromě nich na filmu pracovali i artisté ze Španělska, Francie, Ukrajiny, Indie, dokonce i z Mexika a Venezuely.

Producenty filmu Pyšná princezna jsou společnosti LUMINAR Film (Martin Růžička a Jindřich Motýl) a PFX (Jiří Mika), jeho koproducenty jsou Česká televize (kreativní producentka Jiřina Budíková), polské studio Human Film, slovenská společnost Filmpark production a CinemArt. Film finančně podpořily Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Polský filmový institut a Ministerstvo kultury Polska. Financováno Evropskou unií – Next Generation EU, Národním plánem obnovy a Ministerstvem kultury ČR. Hlavním partnerem filmu je Skupina COOP.

Synopse:
Animovaný film Pyšná princezna vypráví příběh krále Miroslava, který se zamiluje do obrazu krásné, ale pyšné princezny Krasomily. Aby získal její srdce, vydá se do Půlnočního království v převleku za prostého zahradníka. Následně objeví neobyčejnou zpívající květinu, která okouzlí i samotnou princeznu. Krasomila si díky ní i Miroslavovi uvědomí, že byla po celou dobu manipulována proradnými rádci, a společně před nebezpečím utečou z hradu. Začíná tak dobrodružná cesta plná nástrah, napínavých honiček i soubojů. Zlý rádce Maximus je totiž odhodlán jejich lásku zničit…

Česká republika / Polsko / Slovensko, 2024
Režie: David Lisý, Radek Beran
Scénář: Radek Beran
Výtvarná koncepce: Jan Koníček
Hudba: Ondřej Brzobohatý, Ondřej Brousek
Hrají (hlasy): Marek Lambora (král Miroslav), Anna Fialová (Krasomila), Aleš Procházka (Maximus), Vasil Fridrich (Jakub), Petr Pospíchal (král), Jaroslava Brousková (chůva), Michal Holan (švec), Radek Škvor (Zlatoslav), Zbyšek Pantůček (Tyčka), Martin Zahálka (výběrčí)
Producenti: LUMINAR Film – Martin Růžička a Jindřich Motýl, PFX – Jiří Mika
Koproducenti: Česká televize – kreativní producentka Jiřina Budíková, CinemArt, Human Film (Polsko), Filmpark production (Slovensko)

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *