Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Správné umístění fotovoltaiky je klíčem: Proč sledovat dosah slunečních paprsků na střechu?

Hlavním důvodem pořízení fotovoltaických modulů pro náš 100 let starý rodinný dům bylo rozšíření zdrojů energie s možností kombinace. Současně s fotovoltaikou používáme plyn, přímotopy a kamna na dřevo. Díky přetokům jsme schopni nabíjet i elektroauto, na jaře a na podzim částečně přitápíme, ohříváme užitkovou vodu, a ještě to stačí na provoz strojů v dílně.

Pro integrované fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile od Wienerbergeru jsme se rozhodli, protože jsme nechtěli nadstřešní zdvojený systém střešního pláště, který by mohl vést k protékání střechy kvůli nemožnosti dokonale utěsnit držáky panelů. Model X-Tile se nám jevil jako ideální řešení při současné rekonstrukci střechy nad neobytným podkrovím. Navíc na střeše splývá s plochou a téměř není vidět. Celý systém máme v provozu přibližně rok a zatím jsme s moduly maximálně spokojeni.

Největším benefitem je pro nás téměř absolutní soběstačnost domu a využívání přetoků k nabíjení služebního elektromobilu, čímž šetříme i další náklady. Dalším milým benefitem je záložní úložiště energie do baterií, které umožňuje nouzové fungování domu při odstávce dodávky energie od dodavatele po dobu dvou dnů. Díky tomu, že panely nemají rám okolo solární desky, sníh velmi rychle ze střechy sjede a nesnižuje výkonnost fotovoltaické elektrárny ani v zimě.

Naše doporučení pro investory, kteří plánují pořízení fotovoltaiky na rodinný dům, je číst, studovat a počítat, zda fotovoltaická elektrárna splní všechna očekávání. Doporučujeme sledovat sluneční časosběr na střeše v průběhu roku, dávat pozor na zastiňování i zdánlivě vzdálenými věžemi kostelů, korunami stromů, anténami a okolními vyššími domy. V zimním období je dobrým řešením i umístění panelů na fasádě nebo plotu, protože slunce svítí více vodorovně než kolmo. Pokud bychom nedosáhli požadovaného výkonu na střechu kvůli její hraniční velikosti plochy, určitě bychom využili i fasádu domu.

Prozatím nemůžeme bilancovat, protože je ještě příliš brzy na ekonomické závěry kvůli turbulentnímu vývoji výkupní ceny za přetoky. Naše potřeby domácnosti ale elektrárna téměř pokryje. Z našeho pohledu je pořízení kvalitní fotovoltaické elektrárny s přiměřeným úložištěm skvělou záležitostí, ale je potřeba se jí věnovat a přizpůsobit fungování domácnosti.

 Infobox:

Střešní krytina: Renoton 11 (Engoba grafen)
Fotovoltaické moduly: Wevolt X-Tile XT028H-085BK-E
Výkon: 171–180 Wp/m2
Rozměry: 1347×430 mm celý modul
Laťování: 360–380 mm
Hmotnost:  11,4 kg

Zdroj a foto: www.wienerberger.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *