Pražská čokoláda Steiner & Kovarik otevřela novou prodejnu v Palladiu. Známá influencerka Bé Hà Nguyen odhalila „zlaté vajíčko“
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik v úterý 5. listopadu slavnostně otevřela novou pobočku v patře -1 OC Palladium v centru Prahy. Na neformální události nechyběli zakladatelé a majitelé úspěšné firmy Silvie Steinerová a Petr Kovařík a další hosté, včetně oblíbené influencerky Bé Hà Nguyen. Ta v premiéře představila speciální edici čokoládového „zlatého vajíčka“, v němž jsou ukryty skvostné šperky.
„Plánujeme dále rozšiřovat počet našich poboček v centru Prahy, intenzivně se věnovat pěstování na vlastní plantáži, zvyšovat počet proškoleného personálu a více expandovat do zahraničí. A hlavně naučit konzumovat ručně vyrobenou čokoládu z kvalitních surovin více Čechů,“ konstatoval Petr Kovařík a Bé Hà Nguyen ke spolupráci s Pražskou čokoládou dodala: „Velmi se mi líbí firemní filozofie a hodnoty, za kterými stojí majitelé Pražské čokolády. Jsou pro mě inspirací. A zároveň mě samozřejmě jejich produkty velmi chutnají a dělají dobře mému tělu. Vždyť kakao je jednou z nejlepších superpotravin, má více antioxidantů než granátové jablko.“
„Jsme nadšení, že můžeme zákazníkům nabídnout ryze českého prodejce s tak unikátním příběhem a luxusním sortimentem. Firmu Pražská čokoláda neprezentuje pouze unikátní nabídka, ale také příkladný a odpovědný přístup k podnikání. Věříme, že si toho zákazníci u nás všimnou a ocení to,“ podotkla Center manažerka OC Palladium Linda Erebai.
Na cestě mezi světovou čokoládovou špičku
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik téměř dvacet let od založení zaznamenává nejvyšší zisk, zájem o její luxusní produkty roste. Vedle otevření nové pobočky v Palladiu je dalším mezníkem pro rodinnou firmu akvizice 50hektarové plantáže v Bolívii. „V současnosti podnikáme jen v duchu bean-to-bar. Část produkce zvládneme vyrábět kompletně sami a část produkce pokrýváme nákupem bean-to-bar čokolády od výrobce Valrhona. Naše kakaové boby si dovážíme z ekologické farmy, sami si je také zpracováváme a čokoládu pak ručně vyrábíme. Věříme, že nové kakao, které nyní osazujeme na plantáži v Bolívii, bude patřit mezi jedno procento nejlepších na světě a také že se díky těmto bobům dostaneme do skupiny nejlepších výrobců,“ vysvětlila majitelka Silvie Steinerová.
V současné době má Pražská čokoláda Steiner & Kovarik sedm obchodů v Praze. Luxusní sladké produkty jsou k dostání také v Německu, v USA, v Japonsku nebo v Ománu, kde se čokoláda z Prahy ještě nedávno pravidelně dostávala do paláce samotného Sultána. „Zároveň jsme ale zavřeli obchody v Karlových Varech nebo v Dubaji. Zjistili jsme, že nejsme zatím schopni realizovat franšízingový typ obchodu na dálku. Roste nám ale počet lidí v prodejnách, a hlavně objednávky či spolupráce ze zahraničí,“ objasnil Petr Kovařík. Před koronavirovou pandemií měla rodinná firma konsolidovaný roční obrat kolem 65 milionů korun, v době covidu následoval několikaměsíční prudký pokles téměř na 3 % obratu. Letos se očekává kolem 85 milionů korun. Ročně Pražská čokoláda Steiner & Kovarik připraví 60 tun luxusní čokolády, která se ručně zpracovává ve výrobně v pražských Řepích. Boby se spolu s dalšími ingrediencemi rozemelou v kamenných mlýnech, kde se dále pak nejméně 72 hodin rozmělňují, aby čokoláda byla sametově jemná.
„Snažíme se být výrobcem s nejširším portfoliem luxusních čokoládových produktů na českém trhu, proto v našem portfoliu najdete čokoládové tabulky, dražé, ale i pralinky. Máme své příznivce hlavně u zákazníků, kteří si připlatí za kvalitu a chápou, že v potravinářství je 80 procent o ničem a zbytek má přidanou hodnotu nejenom nutriční, ale také udržitelnou,“ doplnil Petr Kovařík, podle kterého se zájem o luxusní čokolády v Česku zvyšuje. Zejména jde o funkční čokolády s antioxidanty, minerály, kolagenem nebo s medicinálními houbami. Jejich prodej meziročně vyrostl o více než 12 %.
Nechtějí otroctví, zaměstnají indiány
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik letos koupila plantáž o rozloze 50 hektarů v severní Bolívii, aby mohla dále posouvat kvalitu a rozšiřovat svůj sortiment. „Budeme pracovat s kakaovými boby, které vynikají kvalitou a původem. Pocházejí z kolébky kakaa (Amazonie). Jde o investici v řádech jednotek milionů korun. Věříme, že se tím významně posuneme dopředu. Chceme být totálně nezávislí na trhu, kde se cena kakaa v posledních měsících až zpětinásobila. Může za to nekvalitní kakao z Afriky, které využívá 70 procent čokoládové produkce,“ ozřejmila důvody majitelka Silvie Steinerová, které se dlouhodobě nelíbí pracovní podmínky na plantážích v Africe.
„Stále tam v otrockých podmínkách pracuje kolem 1,5 milionů dětí, což je pro nás absolutně nepřípustné. V Bolívii můžeme vše zpracovávat naprosto udržitelně, zároveň tato země nezajímá velké nadnárodní firmy kvůli horší infrastruktuře. My místní farmáře dobře známe a při výrobě plánujeme kooperovat s bolivijskými indiány a místní komunitou,“ potvrdila Silvie Steinerová.
Zdroj a foto: Pražská čokoláda Steiner & Kovarik