Podzimní kouzlo na talíři s kaki Persimon Bouquet
Je nejen krásně sladké, ale i plné vitamínů – exotické ovoce kaki Persimon Bouquet v těchto týdnech doputovalo do našich obchodů. Podzim je tak ideální dobou, kdy do menu začlenit toto ovoce plné vitamínů a minerálů, které rozjasní nejen chuťové pohárky, ale i váš stůl. Ať už ho použijete do salátu, dezertu nebo ho zkombinujete s oblíbenými ingrediencemi, kaki vás nadchne svou všestranností. Připravte se na inspiraci se čtyřmi jednoduchými a lahodnými recepty, které oslaví sezónu v plné síle.
Dopřejte si skvělý salát s kozím sýrem, svačinu s jogurtem, bábovku s kaki náplní a dort s čokoládovým krémem a kaki.
Rychlý, svěží a vyvážený salát s kozím sýrem a kaki propojuje delikátnost kozího sýra se sladkou chutí kaki. Oříšky mu dodají křupavou texturu a med s citronovou šťávou osvěží každé sousto. Tento salát se stane vaší hvězdou podzimních večeří.
Suroviny na 4 porce:
2 kaki Persimon Bouquet
200 g rukoly nebo jiného listového salátu
200 g kozího sýra
hrst nasekaných lískových ořechů
2 lžíce medu
2 lžíce citronové šťávy
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Kaki oloupejte a nakrájejte na kostičky. Oříšky opražte na suché pánvi. Salát propláchněte, nechte okapat a rozdělte na talíře. Pokapejte olejem, medem a citronovou šťávou. Poté na každý salát přidejte kousky kaki, nakrájený sýr a ořechy. Ještě jednou zakápněte medem, citronovou šťávou i olejem. Salát nakonec osolte, opepřete a podávejte.
Jogurt s kaki, skořicí a kurkumou představuje jednoduchou, ale dokonale lahodnou kombinaci. Vhod vám přijde jako rychlá snídaně, skvělá svačina nebo lahodný dezert.
Suroviny na 4 porce:
4 kaki Persimon Bouquet
500 g bílého řeckého jogurtu
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kurkumy
4 lžíce medu
hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Kaki oloupejte a nakrájejte na kostičky. Jogurt rozdělte do 4 misek. Do každé přidejte jedno nakrájené kaki. Poprašte skořicí a kurkumou. Poté přidejte nasekané ořechy, a nakonec vše pokapejte medem.
Klasická bábovka dostává nový rozměr díky kaki náplni a tvarohu. Tvaroh a rozmixované kaki vytváří nádherně vláčnou strukturu. Čokoládová poleva umocňuje sladkou lahůdku.
Suroviny:
4 vejce
150 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání
1 prášek do pečiva
Surovinyna dohotovení:
1 zralé kaki Persimon Bouquet
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
1 lžíci škrobu
1 vanilkový cukr
čokoládovou poleva
Postup:
Vejce s cukrem utřete do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, smetanu a ušlehejte hladké těsto. Tvaroh prošlehejte s cukrem, vejcem a škrobem. Kaki rozmixujte a vmíchejte do tvarohové směsi. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalejte do ní polovinu těsta. Přilejte tvaroh a poté přidejte druhou polovinu těsta. Bábovku pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí ji přelejte čokoládovou polevou a ozdobte podle chuti a fantazie.
Lahodný čokoládový dort s krémem a kaki je díky ovoci opravdu výjimečný. Šťavnaté plátky kaki se snoubí s jemnou šípkovou marmeládou a krémovým mascarpone krémem. Tento dezert je perfektní volbou pro každou slavnostní příležitost.
Suroviny na korpus:
2 vejce
150 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
50 ml oleje
50 ml podmáslí
Suroviny na dohotovení:
2 kaki Persimon Bouquet
4 lžíce šípkové marmelády
500 g mascarpone
120 g čokolády
Postup:
Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao, olej a podmáslí. Ušlehejte hladké těsto, nalejte ho do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Korpus pečte 20 až 25 minut. Mezitím nalámejte do misky čokoládu a rozehřejte ji ve vodní lázni. Po částech pak do čokolády zamíchejte mascarpone. Hotový krém přendejte do zdobicího sáčku a dejte na hodinku do lednice. Korpus potřete marmeládou a položte na něj na plátky nakrájené kaki. Navrch naneste krém. Hotový dort dozdobte vaším oblíbeným ovocem.
Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus.
Zdroj a foto: www.nejkaki.cz