Nezapomenutelné Vánoce a vstup do Nového roku v Alcronu
Vstupte do světa vytříbené gastronomie a užijte si letos kouzlo vánočních svátků a silvestrovských oslav v restauraci Alcron. Šéfkuchař Richard Bielik pro vás připravil vánoční a novoroční menu, které spojuje tradiční české pokrmy s moderním gastronomickým uměním. Restaurace Alcron, dlouhodobě oceňovaná za svou kvalitu a inovativní přístup, vás překvapí kombinací autentických chutí a špičkové prezentace. Přijďte se přesvědčit a užijte si jedno z nejkrásnějších období roku ve velkém stylu se svými nejbližšími!
Richard Bielik, známý svým kreativním kulinářským přístupem, který klade velký důraz na lokálnost, kvalitu a sezónnost surovin, vytvořil osobité vánoční menu, které osloví jak milovníky masa, tak i vegetariány. Richardovo oblíbené jídlo – kapří hranolky – zaujímá čestné místo v hlavním chodu a stává se symbolem jeho propojení s českými Vánocemi.
„Mým cílem bylo, aby naše vánoční menu odráželo kouzlo tradičních českých Vánoc, ale v moderním pojetí. Vzali jsme si to nejlepší z našich tradic, jako jsou kapří hranolky, a přetvořili vše do podoby, která osloví současného gurmána. Mým cílem je, aby si každý host odnesl z vánočního stolu nejen chuťové zážitky, ale také pocit pohody a radosti,“ říká Richard Bielik, šéfkuchař restaurace Alcron.
Na obou vánočních menu – v masové i bezmasé variantě – si v Alcronu můžete pochutnat na Štědrý den. Cena pětichodového menu včetně petit fours na závěr a sklenky šampaňského na uvítanou je 2.290 Kč. Můžete také využít možnost vinného párování za 1.690 Kč. Slavnostní atmosféru večera podtrhne živé hudební vystoupení.
Masová varianta vánočního menu v restauraci Alcron začíná krémovou rybí polévkou, která kombinuje jemnou terinu ze pstruha s křupavými krutony z vánočky. Chuťovou harmonii doplňuje lehký crème fraiche a čerstvý kopr v elegantní a sofistikované podobě tradičního pokrmu, známého z českých vánočních stolů. Pokračujeme druhým chodem – kroupami s lesními houbami, které jsou doplněny uzenou slaninou, růžičkovou kapustou a marinovanou kedlubnou. Plná a zemitá chuť pokrmu osloví i ty nejnáročnější. Hlavním chodem je v másle pošírovaný candát, který je podáván s kapřími hranolkami, bramborami, hráškem a kořenovou zeleninou. Chuť ryby zvýrazňuje kaviár ze pstruha lososovitého. Pro osvěžení následuje sorbet ze svařáku. Menu korunuje dezert v podobě sněhové koule s krémem z lískových oříšků, malinami a křupavým pohankovým crumblem. Tento dezert evokuje zimní zasněženou krajinu a navozuje sváteční atmosféru.
Také bezmasá varianta vánočního menu nabízí bohatou paletu vytříbených chutí. Prvním chodem je jemná čočková polévka s kořenovou zeleninou, kterou doplňují krutony z vánočky a čerstvá pažitka. Svou dokonalou harmonií chutí a textur zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Následují kroupy s lesními houbami v zemité kombinaci s růžičkovou kapustou a marinovanou kedlubnou. Jako hlavní chod je podávána grilovaná hlíva královská, doplněná smaženým květákem, bramborami, hráškem a kořenovou zeleninou. Tento chod ve skvěle vyvážené fúzi spojuje křupavé a šťavnaté prvky. Stejně jako u nevegetariánského menu si na závěr pochutnáte na sorbetu ze svařáku a sněhové kouli.
Kromě vánočního menu si Richard Bielik a jeho tým připravili i mimořádné novoroční menu, které přinese hostům Alcronu nezapomenutelný zážitek při oslavě konce roku. Toto menu spojuje luxusní suroviny s inovativními technikami, které posouvají hranice české kuchyně. Silvestrovská menu jsou šestichodová s petit fours na závěr. Cena šestichodového menu včetně šampaňského je 4.990 Kč na osobu. Pro opravdu dokonalý zážitek využijte možnost vinného párování s pokrmy za 990 Kč. Během silvestrovského večera se můžete těšit také na živou hudbu i vystoupení DJ.
„Silvestrovské menu v Alcronu je ódou na exkluzivní a vybrané suroviny. Každý chod je sám o sobě takovou malou oslavou a podtrhuje vzrušující chvíle před vstupem do nového roku. Ať už jde o bohatou chuť račí polévky nebo jemnou kombinaci hovězí svíčkové a švestek, každé sousto má v sobě tu slavnostní jiskru, která k Silvestru neodmyslitelně patří,“ popisuje Richard Bielik.
Silvestrovské menu v restauraci Alcron začíná svěžím předkrmem v podobě křupavé brambory, která je podávaná s kyselým kedlubnovým zelím a lehkou petrželovou majonézou. Tento pokrm nabízí jemné textury a kontrastující chutě, které osvěží chuťové buňky. Následuje hovězí tatarák, jehož chuť je zvýrazněna uzenou majonézou, krémem ze žloutků, marinovanou dýní a černým lanýžem. Pokrm je doplněn křupavým toastovým chlebem. Dalším chodem jsou tortelliny plněné dýňovou směsí, podávané s krémovým dýňovým velouté a salsou z pečených paprik. Hřejivá račí polévka s fenyklem, konfitovanými rajčaty a kaviárem ze pstruha lososovitého je podávaná s jemným koprovým krémem a divokými bylinami. Hlavním chodem je dokonale připravená hovězí svíčková, doplněná krémovým pyré z topinamburu, glazovanou a křupavou šalotkou, švestkami a hovězím demi-glace. Na závěr hosté ochutnají financier s višněmi, vanilkovým krémem a zlatými detaily. Tento dezert je sladkou tečkou, která opěvuje jedinečnost silvestrovského večera.
Také bezmasá varianta silvestrovského menu začíná křupavou bramborou jako předkrmem. Dále si pochutnáte na tataráku z červené řepy, jehož chuť podtrhuje uzená majonéza, krém ze žloutků, marinovaná dýně a černý lanýž. Poté přichází na řadu lahodné tortelliny plněné dýňovou směsí, které jsou podávány s krémovým dýňovým velouté, salsou z pečených paprik a dýňovým olejem. Dalším chodem je lahodný květákový krém, doplněný brokolicovým flanem, divokou brokolicí a křupavými mandlemi. Černý lanýž dodává tomuto pokrmu výraznou hloubku chutí, která se snoubí s jemností zeleniny. Vrcholem menu je hlavní chod – pečený celer s pyré z topinamburu, glazovanou šalotkou a švestkami. Menu opět uzavírá dezert financier s višněmi, vanilkovým krémem a zlatými detaily.
Restaurace Alcron vás zve k tomu, abyste prožili nezapomenutelné svátky plné kulinářských zážitků. Vánoční i novoroční menu jsou k dispozici pouze na omezený počet dní, proto neváhejte a rezervujte si své místo co nejdříve.
Průběžné aktuality a informace o rezervacích naleznete na https://www.alcronprague.cz/restaurace/
Zdroj a foto: Alcron