Zvyšuje se zájem o kvalitní čokoládu. Pražská čokoláda Steiner & Kovarik zažívá nejlepší vánoční období
Značným způsobem stoupá zájem o kvalitní čokoládu, zejména pak o dárky této sladkosti. Oproti minulému roku ve stejném období před Vánoci eviduje firma Pražské čokolády Steiner & Kovarik nárůst tržeb o 28 %. Rostou zejména nákupy od českých zákazníků. „Vidíme, že Češi si začínají zvykat na to, že kvalitní čokoládu nenajdou u značek mainstreamové produkce. Konečně začínají trochu více řešit složení čokoládových produktů a hlavně procentuální obsah kakaa v nich,“ prohlásil výrobce Petr Kovařík.
Aktuálně má Pražská čokoláda Steiner & Kovarik sedm obchodů v Praze, ručně připravované produkty jsou k dostání také v Německu, Japonsku, v Dubaji, Ománu nebo nově také přes e-shop v USA. Za skoro dvacet let od svého založení zaznamenává Pražská čokoláda Steiner & Kovarik nejvyšší obrat a pravděpodobně se bude jednat také o nejúspěšnější vánoční období pro rodinnou firmu.
„Značnou část prodeje máme od zahraničních zákazníků, kteří oceňují způsob výroby přes bean-to-bar, tedy od kakaových bobů k finální tabulce. Roste ale zájem od českých zákazníků, kteří kupují tuto čokoládu jako dárek k Vánocům pro někoho blízkého. Před posledním vánočním týdnem nám tržby rostou o skoro třetinu oproti minulému roku, největší nápor očekáváme teď,“ vysvětlil Petr Kovařík, majitel firmy Pražská čokoláda Steiner & Kovarik.
Velký zájem byl o luxusní adventní kalendáře, které se zcela vyprodaly. Zákazníci dále vyhledávají dárková balení, dražé v krabičkách nebo čokolády s biohacking přísady s antioxidanty, minerály nebo s medicinálními houby. „Spojují to s tím, že chtějí své blízké potěšit něčím výjimečným, co jim třeba změní nebo upraví pohled na čokoládu. Strojová produkce je totiž postavená na kakaových bobech z Afriky, které jsou od základu hořké, a tak chuť musí zakrývat chemické úpravy a přidávání většího množství cukru. My odebíráme kakao z Jižní Ameriky, které je sladké a zpracováváme ho tradičním způsobem – ručně vylíváme. Chuť je pak velmi odlišná,“ doplnila majitelka Silvie Steinerová.
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik v letošním roce koupila 50hektarovou plantáž v Bolívii, disponovat tak bude kvalitními vlastními kakaovými boby. S nimi chce mezi světovou špičku.
Zdroj a foto: Pražská čokoláda Steiner & Kovarik