Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Tacos, mole, ceviche i BBQ. V Holešovicích otevřela nová restaurace – Mexická

Na gastronomické mapě Prahy přibývá místo, které láká vůněmi a barevnou kuchyní. Restaurace Mexická, nejnovější projekt z dílny gastroaliance Together, přináší mexickou atmosféru do dynamicky se rozvíjející pražské čtvrti. Hosté se mohou těšit na ručně vyráběné kukuřičné tortilly, bohaté mole, čerstvé ceviche i BBQ maso připravované ve smokeru.

Bienvenidos a Mexická! Vstupte do světa, kde vzduchem voní pečené maso, papriky, čerstvě vymačkané limety a kořeněně salsy. Nová restaurace gastroaliance Together, pod kterou patří podniky jako je Sia, Bruxx, Brambory, Vinohradský Parlament, Potrefená Husa v Pardubicích, Cukrář Skála, Bistro Sisters či Foodway catering, přináší do prostor bývalého holešovického pivovaru autentickou atmosféru mexických cantin – živou, divokou a zejména plnou chutí.

Tým vedený Jiřím Štiftem a Petrem Vlkem přináší autentické Mexiko do Holešovic
Aby byl zážitek co nejvěrnější, sešla se v kuchyni parta, která rozumí mexické gastronomii jako nikdo jiný – kuchaři přímo z Mexika a Latinské Ameriky. Ti si přivezli dovednosti předávané po generace, techniky z rušných tržnic Mexico City a zkušenosti z tradičních mexických restaurací. „Najít lidi, kteří opravdu rozumí této kuchyni, pro nás bylo klíčové. Proto jsme přivezli kuchaře přímo z Mexika a dalších latinskoamerických zemí, aby se postarali o co nejvěrnější zážitek,“ říká David Petřík, spolumajitel gastroaliance Together. Z dvacetičlenného týmu kuchařů tvoří Češi jen tři – zbytek jsou rodilí Latinoameričané, kteří si přivezli recepty přímo z domova.

Na celém projektu pracovala gastroaliance déle než 4 roky. Zastřešuje ho Jiří Štift, zkušený šéfkuchař restaurace Sia, jehož rukopis je v Mexické jasně patrný. Každodenní dění v kuchyni pak povede šéfkuchař Petr Vlk. Společně se vydali na kulinářskou cestu do Mexico City, aby se učili od těch nejlepších. Pod vedením renomované mexické kuchařky Alejandry Kauachi se zdokonalili v tradičních technikách a nyní přináší mexickou kuchyni přímo do Prahy. „Mexická gastronomie je fascinující svou hloubkou chutí a technikami přípravy. Chceme hostům ukázat víc než jen tex-mex. Nabídneme autentické recepty, které jsme se naučili přímo vMexiku,“ říká šéfkuchař Petr Vlk.

Tortilly, ceviche i voňavé BBQ – Mexická představí 3 kuchyně, největší bar i cukrárnu
Nová restaurace Mexická staví na autenticitě a rozmanitosti mexické kuchyně. Hosté se mohou těšit na domácí tortilly, čerstvé ceviche i pomalu pečené maso připravované ve smokeru přivezeném z Texasu. Každá ze tří kuchyní v restauraci se zaměřuje na jiný typ pokrmů, aby nabídla komplexní gastronomický zážitek.

V první kuchyni s názvem Taco station se připravují čerstvé tortilly a tacos v tradičních kombinacích, jako je hovězí suadero, vepřové carnitas nebo BBQ krůtí prsa s mole Poblano.

Druhá kuchyně – Ceviche bar – se soustředí na mořské plody a ceviche, které se připravují z ryb a krevet pocházejících ze speciální sádky umístěné přímo v restauraci. Mezi další speciality patří svatojakubské mušle s kokosovým tygřím mlékem nebo slávky v achiote marinádě.

Třetí kuchyni nazývanou Pec & grill pak ovládají grilované speciality a pomalu pečená masa. Maso se připravuje tradiční metodou v kamnech vytápěných dřevem nebo ve smokeru, což mu dodává výraznou chuť a šťavnatost. Mezi vegetariánskými pokrmy vyniká grilovaná bimi brokolice se salsou Romesco nebo květák s mole Poblano a dýňovými semínky.

Hosté se mohou těšit také na největší bar ze všech podniků Together, kde si vychutnají široký výběr koktejlů včetně klasických drinků, jako jsou Margarita nebo Paloma. Součástí prostoru je také sekce Cukrárna, kde se budou připravovat dezerty jako křupavé churros s horkou čokoládou, pečený ananas nebo Pan tres leches.

„U mexické kuchyně by se lidé neměli bát objevovat nové chutě. Doporučuji začít s domácími tortillami a masem připraveným v našem texaském smokeru. Milovníci mořských plodů si pak zamilují ceviche z nejčerstvějších ryb a krevet. A jako sladkou tečku? Rozhodně churros s horkou čokoládou,“ dodává Petr Vlk.

Restaurace pojme až 310 hostů, v budoucnu se kapacita rozšíří o zahrádku
Prostředí restaurace vtáhne hosty do jiného světa. Interiér navržený architektem Václavem Červenkou ve spolupráci s ateliérem 2020architekti čerpá inspiraci z tradiční mexické kultury, aztéckého umění i pouličního street artu. „Atmosféra vychází z napětí mezi tradičními prvky mexické kultury – od aztéckého umění po pouliční graffiti – a kontrastu mezi klasickými materiály a moderními technologiemi. Rozhodně nejde o plastový kaktus se sombrerem, ale o autentickou, moderní restauraci s propracovaným konceptem,“ říká Václav Červenka, architekt Mexické. Dohled nad celou stavbou pak zajišťoval generální stavitel Petr Moravec z INTEKO Sedlec.

Mezi hlavní vizuální prvky patří ručně vyřezávané reliéfy, mohutné sloupy zdobené aztéckými motivy a zlaté lebky, které dotvářejí atmosféru prostoru. Dominantou interiéru je masivní aztécké schodiště zalité epoxidem, jehož výroba si vyžádala dva kamiony kamenných desek a dvě tuny epoxidu.

Restaurace má kapacitu celkem 310 hostů a do budoucna je v plánu otevření zahrádky. Prostor oživí také piazzetta s mexickým stánkem, kde se hosté mohou zaposlouchat do autentické hudby a nechat se pohltit tou pravou atmosférou Mexické.

Zdroj a foto: gastroaliance Together

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *