Tipy na kávu, jak ji neznáte. Víte, jak připravit božské kafčo?

Věděli jste, že Češi jsou věrnými milovníky kávy s mlékem a že si tuto kombinaci oblíbili více než čaj? Je to tak! Ročně spotřebují 4 kg na osobu a přibližují se tak evropskému průměru, který činí 6 kg. Během dne vypijeme průměrně 3-4 šálky. Dvě třetiny z nás si kávu nejraději dopřávají s mlékem při snídani a po obědě s něčím malým „na zub“. Tento každodenní rituál si nyní zaslouží naši zvýšenou pozornost, jelikož první říjnový den je jeho mezinárodní oslavou! Vzdejme kávě hold a dopřejme chuťovým buňkám protentokrát něco opravdu neobyčejného. Kávu můžete ozdobit netradiční pěnou nebo přimíchat špetku koření či kapku alkoholu.

Namíchejte si takovou chuťovou kombinaci, kterou máte rádi

Oblíbeným způsobem, jak si kávu vylepšit, je zdobení pěny. Stačí vám šablona a trocha sypké skořice, kakaa nebo čokolády. Tvary nejlépe vyniknou na bohaté bílé pěně cappuccina, latte či cafe macchiata. Obrazcům z mléčné pěny se věnuje samostatný obor Latte Art, jehož kolébkou je Itálie. Nicméně nejznámějším mistrem je Japonec Kazuki Yamamato, který kávu zdobí zajímavými 3D sochami z mléčné pěny. Vytvoření jedné figurky mu trvá 3-5 minut.

Neklesejte na mysli, nový rozměr můžete kávě snadno dodat i obyčejným kořením. Přimíchejte skořici či vanilku nebo zaexperimentujte a zkuste kardamom nebo hřebíček, který používají v zemích Orientu. Pokud máte dost odvahy, můžete vyzkoušet i Mexickou variantu s chilli a citrónovou, pomerančovou kůrou či po vzoru Indie přidat zázvor.

V různorodosti chutí se meze nekladou

A proto si s ní nebojte pohrát.  Na rozdíl od Italů v Česku dáváme před obědem přednost silnějšímu espressu a odpoledne si naopak pochutnáváme na jemnějším cappuccinu. Mléko však můžete pro změnu nahradit i něčím „ostřejším“. Zkuste Božkov Speciál s příchutí etiopské kávy, který dodá vašemu nápoji jemnou chuť. Unikátní kombinace tradiční chuti espressa, Kávového Speciálu a sirupu z fazole Tonka příjemně povzbudí vaše chuťové pohárky a obohatí nápoj o novou dimenzi.

Podle kávy poznáš člověka

Podle kávy, kterou si objednáváme, lze podle soudobých baristů dokonce odhadnout charakter člověka. Přímočarost a slabší fantazie je připisována milovníkům silného espressa, smysl pro romantiku zase zákazníkům, kteří si objednávají latte. Dětského ducha mají údajně ti, kteří preferují cappuccino. Že máte rádi macchiato? Gratulujeme, podle odhadů baristů pracujete s nadšením, jste bystří a ambiciózní. Ať už ale patříte do jakékoliv kategorie, nejdůležitější je, abyste si na kávě dobře pochutnali.

TIP: Připijte si na Mezinárodní den kávy Božským kafčem Toncaffe:

4cl Božkov Speciál Kávový

6cl Espresso

1cl Tonka fazole sirup

Ozdoba: Tonka fazole (strouhnutí)

Máte rádi kávu? Pak je tento drink právě pro vás. Vyzkoušejte jednoduchou kombinaci chutí Kávového Speciálu a espressa s trendy novinkou v podobě sirupu z fazole Tonka.

Tonka fazole neboli Silovoň obecný je tropický strom, jehož plody jsou vejčité lusky obsahující aromatická černá semena. Ty svým tvarem připomínají fazoli. V kuchyni se používají podobně jako vanilkové lusky zejména na dochucovaní dezertů, likérů, čokolády, ale i sladkých omáček či pudinků. Fazole se nechávají vyvařit a vyluhovat, nebo se najemno strouhají přímo do pokrmů. Vůně je velmi intenzivně sladká, vanilkově mandlová. Drinkům a pokrmům propůjčuje exotický ráz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.