Připravte si recepty s příchutí léta

Řada řeckých balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou má nový přírůstek – originální balzamikový krém s příchutí granátového jablka. V Řecku se na pultech obchodů sice objevuje už nějakou dobu, v České republice jde ale o novinku. Připravte si z novinky chutné recepty.

Tvarohové koblížky se švestkami
Suroviny na koblížky:
125 g hladké mouky
70 g cukru krupice
několik kapek vanilkového extraktu
2 vejce
½ lžičky prášku do pečiva
130 g plnotučného tvarohu
olej na smažení
moučkový cukr na posypání

Suroviny na švestkový rozvar:
300 g švestek
6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
6 lžic třtinového cukru
2 lžíce másla

Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo s třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené švestky, balzamikový krém a krátce povaříme, dokud se karamel nerozpustí. V robotu prošleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a tvaroh. Poté do směsi postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. V menším rendlíku rozehřejeme olej na smažení a lžičkou namočenou v oleji vkládáme těsto. Osmažíme z obou stran a necháme na mřížce odkapat. Koblížky pocukrujeme a servírujeme se švestkovým rozvarem.

Dýňová polévka s pečenou mrkví a zázvorem
Suroviny:
1 menší dýně Hokaido
2 – 3 mrkve
několik lístků šalvěje
snítka tymiánu
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
2 – 3 šalotky
2 lžíce másla
2 cm zázvoru
himalájská sůl
pepř
kajenský pepř
3 lžíce parmazánu
150 ml kokosového mléka
100 ml smetany ke šlehání

Suroviny na ozdobu: 
1 lžíce zakysané smetany
dýňová a slunečnicová semínka

Postup:
Dýni i se slupkou nakrájíme na větší kostky, mrkev oloupeme a nakrájíme na klínky. V míse smícháme dýni, mrkev, nasekané lístky šalvěje a tymián. Pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem a přendáme do velkého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 175 stupňů cca 30 minut. Na másle mezitím osmahneme šalotku, přidáme najemno nakrájený zázvor, orestujeme a přendáme do mixéru spolu s pečenou zeleninou. Dle potřeby přidáváme horkou vodu, dokud nedosáhneme požadované hustoty polévky. Polévku dáme do hrnce a přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, parmazánem, kajenským pepřem, kokosovým mlékem a smetanou ke šlehání. Na talíři ozdobíme lžičkou zakysané smetany a opraženými dýňovými a slunečnicovými semínky.

Rozpečená bagetka s kozím sýrem a hruškami
Suroviny:
1 malá bageta
3 lžíce + 1 lžička másla
1 lžička bylinkové soli
1 krémový kozí sýr
1 – 2 zralé hrušky
3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
hrstka vlašských ořechů
snítky tymiánu

Postup:
V misce smícháme 3 lžíce změklého másla s bylinkovou solí. Na plátky nakrájenou bagetu potřeme bylinkovým máslem a v troubě na 170 stupňů necháme cca 10 minut opéct do zlatova. Na pánvi rozehřejeme lžičku másla, na kterém orestujeme oloupané a na měsíčky nakrájené hrušky. Poté přidáme balzamikový krém a necháme ho zredukovat. Na vychladlé bagetky namažeme kozí sýr, ozdobíme plátky restovaných hrušek, půlkou vlašského ořechu a snítkou tymiánu.

Salát s granátovým jablkem, pečenou řepou a dýní
Suroviny:
3 hrsti míchaného salátu
1 pečená řepa
6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
½ granátového jablka
½ menší dýně Hokaido
3 lžíce olivového oleje
himalájská sůl
pepř

Suroviny na dresink: 
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžička hořčice
himalájská sůl
pepř

Postup:
Pečenou řepu nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a ochutíme 3 lžícemi balzamikového krému. Nejlépe přes noc ji necháme v uzavřené sklenici marinovat (minimálně ale hodinu). Dýni pokrájíme na plátky cca ½ cm silné, v míse je promícháme se 3 lžícemi oleje, solí, pepřem a 3 lžícemi balzamikového krému. Dýni vyskládáme na pečicí papír a v troubě pečeme na 170 stupňů cca 15 minut. Na dresink si smícháme olivový olej, med, hořčici, sůl a pepř. Míchaný salát dáme do mísy, ochutíme dresinkem, přidáme marinovanou řepu a zrnka granátového jablka. Hotový salát servírujeme na talíř a poklademe ho pečenou dýní. TIP: Salát můžeme podávat s opečenými bagetkami.

Salát s čočkou, ořechy a červenou řepou marinovanou
Suroviny:
70 g míchaného salátu
100 g uvařené zelené francouzské čočky
hrst vlašských ořechů
1 pečená červená řepa
3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
sůl
čerstvě mletý pepř

Suroviny na dresink: 
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžička dijonské hořčice
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
Čočku uvaříme v osolené vodě podle návodu. Mezitím nakrájíme uvařenou červenou řepu na kostičky. Poté ji osolíme, opepříme a ochutíme balzamikovým krémem. Necháme chvíli marinovat. V misce připravíme dresink smícháním olivového oleje, medu, dijonské hořčice, soli a pepře. Míchaný salát dáme do větší mísy a smícháme s dresinkem. Nandáme ho na větší talíř, zasypeme čočkou, poklademe červenou řepou a vlašskými ořechy.

 

Balzamikový krém s granátovým jablkem se vyznačuje kombinací intenzivního aroma a unikátní chuti, kterou získává díky přírodní šťávě z granátových jablek z Messiny. Charakteristická sladká chuť s náznakem trpkosti tak skvěle oživí zajeté stereotypy v každé kuchyni.

Tento krém je skvělým pomocníkem při přípravě široké škály pokrmů – od salátů přes grilovanou zeleninu až po dezerty. Výborně se ale hodí také k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.

Dobrou zprávou je, že si krém mohou dopřát i ti, kteří se ve stravě jinak přísně hlídají. Jedna lžíce krému obsahuje jen 15 kalorií. Balzamikový krém s granátovým jablkem je stejně jako všechny ostatní krémy Kalamáta Papadimitriou zcela bez tuku a neobsahuje žádný lepek.

S novou příchutí přicházejí také nové recepty, které pro zimní sezónu připravila bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchni.cz. Jednoduché dobroty si doma zvládne připravit úplně každý a díky krému s granátovým jablkem budou všechny chutnat jako od šéfkuchaře.

Proč se v chladných dnech nezahřát například dýňovou polévkou s pečenou mrkví a zázvorem? Jako skvělý předkrm poslouží rozpečená bagetka s kozím sýrem a hruškou marinovanou v balzamikovém krému. Pro vyznavače salátů Romana přišla hned se dvěma tipy: výborný salát s granátovým jablkem, pečenou řepou a dýní nebo salát s čočkou a ořechy. A ani milovníci dezertů nepřijdou zkrátka díky tvarohovým koblížkům se švestkami.

Balzamikový krém s příchutí granátového jablka rozšiřuje řadu oblíbených balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou, které jsou dostupné v pěti dalších příchutích.

Marinádu na maso nebo obyčejný sendvič skvěle oživí balzamikový krém s příchutí BBQ nebo chili. Zeleninový salát nebo grilovaná ryba si zaslouží trochu svěžesti v podobě krému s pomerančem a citrónem. A při přípravě polévek nebo dezertů nesmí chybět zase fíkový balzamikový krém.

Balzamikový krém s granátovým jablkem je dostupný v obchodních řetězcích Globus, Billa a Albert hypermarket. Další příchutě balzamikových krémů Kalamáta Papadmitriou jsou k dostání v obchodních řetězcích Billa, Tesco, Globus, Makro a Albert hypermarket. Všechny se prodávají v praktickém 250ml balení za doporučenou cenu 99,90 Kč.

Zdroj: www.papadim.com/cs

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.