Velikonoční recepty s BIO moukami – péct zdravěji není vůbec těžké!

Těšíte se na tradiční velikonoční pečení, všechnu tu vůni a jarní atmosféru kolem? Co to letos zkusit o něco zdravěji a zařadit do svých receptů BIO mouky? Nebo rovnou využít naše tři recepty? Vyzkoušejte, že rozdíl v kvalitě a původu použité mouky je na talíři opravdu znát.

„Bio mouky neobsahují žádné zbytky chemie nebo jiných škodlivých látek. Jsou namlety tradiční technologií v bio mlýně, a to z obilí, které vyrostlo na čisté půdě a bylo vypěstováno s ohledem k přírodě i lidskému zdraví. Poznáte to i na jejich chuti,“ říká Barbora Hernychová, produktová manažerka české firmy PROBIO.

Vyzkoušejte jeden ze tří bio velikonočních receptů:

Makový mazanec ze špaldové mouky
Ingredience:
•  300 g celozrnné špaldové mouky
•  300 g bílé pšeničné mouky
• 100 g přírodního třtinového cukru
•  120 g másla
•  3 žloutky
•  40 g droždí
•  200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO
•  60 g hrozinek
•  Citrónová kůra, nebo Cukr citrónový Amylon
•  muškátový oříšek
•  50 g Lískových ořechů celých Bioharmonie
• 50 g Modrého máku Bioharmonie
•  sůl

Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například Rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo cukr citrónový Amylon. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Velikonoční beránek z bio pšeničné mouky
Ingredience:
• 5 vajec
• 250 g cukru třtinového BIOHARMONIE
• 6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení BIOLINIE
• 6 polévkových lžic horké vody
• 250g pšeničné mouky bílé polohrubé BIOHARMONIE
• 1 kávová lžička prášku do pečiva AMYLON
• 1 vanilkový pudink
• 6 kávových lžiček citronové šťávy
• 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
•  špetka soli,  máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, 2 koření hřebíčku

Postup:
Pečeme v keramické formě na pečení beránka, forma se skládá ze 2 částí. Žloutky utřeme s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citrónové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Po té formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě, po té vyklopte na tác. Pocukrujte, nebo jej polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks kořením hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.

Velikonoční jidáše s višňovou polevou
Ingredience:
• 1 balení droždí (42 g)
• 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE
• 100 ml mléka
• 250 g másla
• vanilkový cukr
• špetka soli
• kůra z 1 citrónu
• 2 vejce
• 350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE
• 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté BIOHARMONIE

Višňová omáčka:
• 400 g mražených višní
• 20 g vanilkového cukru
• 150 g medu
• 100 ml vody (dle hustoty)

Postup:
Jidáše:
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřeme s 50 g třtinového cukru, přidáme vanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přidáme prosátou mouku a prohněteme. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na hladké těsto. Z těsta vykrajujeme váleček, který rozdělíme na 16 kusů. Každý kus těsta rozválíme na váleček dlouhý cca 30 – 35cm a obalíme ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků vytvoříme podkovy, které zatočíme kolem sebe tak, aby vznikly pletýnky. Umístíme je na vymaštěný plech a necháme v teple dokynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 – 20min.

Višňová omáčka:
Mražené, vypeckované višně vložíme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí), rozmixujeme ponorným mixér a dle chuti dosladíme medem.

Zdroj: www.probio.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.