Vaříme s Vendy a Jirkou aneb letní vaření plné pohody a slunce

Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, známou blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky.

Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití Kysané smetany z Valašska, buchet na víkend či svačinky – perníku s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z Kysané smetany z Valašska. Všechny recepty se Jirkovi a Vendy podařily na výbornou. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem inspiraci pro rychlé a chutné letní vaření a pečení.

„Po úspěšném natáčení předchozích receptů ve spolupráci s Vendy a Jirkou, jsme se rozhodli připravit a natočit recepty další,” říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tentokrát jsme se rozhodli připravit perník vhodný k pohoštění návštěv, pizzu nejen pro děti a vaječnou tlačenku na různé oslavy. Opět jsme využili samozřejmě i produkty naší mlékárny,” dodává Radka Benešová.

Vendula Špetlíková je autorkou dvou knih o vaření. V televizním pořadu předávala divákům pohled do své kuchyně a hlavně inspirovala k výzvě Předej to dál! Je zastáncem tradiční české kuchyně a receptů po našich maminkách, babičkách a receptů ze starých kuchařských knih, které střeží jako rodinný poklad. Cílem pořadu bylo, aby se tyto recepty dále předávaly dětem, vnoučatům a rodinným přátelům. Její druhá kniha – Vaříme s Vendy! Recepty na spokojený život vznikla právě na základě tohoto televizního pořadu. Vendy dává svým receptů něco nového, lehkého a svěžího. Přesto zachovává tradiční.

VAJEČNÁ TLAČENKA
Příprava: 10 minut
Dokončení: 2 hodiny v lednici nechat ztuhnout

Suroviny:
250 ml nálevu z kyselých okurek
6 lžic majonézy
6 lžic Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
5 vajec natvrdo uvařených
100 g šunky
100 g hrášku
100 g kukuřice
100 g baby karotky
1 červená paprika
2 kyselé okurky
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)
Petrželka, sůl, pepř

Postup:
Nejprve si připravíme formu srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Červenou papriku, šunku a okurky nakrájíme na kostičky. Do hrnce si nalijeme nálev z okurek, krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme želatinu, promícháme, aby se nám hezky rozpustila, stáhneme z plotýnky a necháme pár minut vychladit, tak abychom nenalévali do směsi vařící. V misce si promícháme zakysanou smetanu, majolku a dochutíme solí a pepřem. Do misky se smetanovou směsí přidáme hrášek, kukuřici, mrkev, okurky, šunku, petrželku, a nakonec vmícháme připravenou želatinu. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí až po okraj formy. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem, nebo toustíkem. Uvedená směs na vaječnou tlačenku mě vyšla na jeden srnčí hřbet a dvě muffinové formičky.

PIZZA ZE ZAKYSANÉ SMETANY
Příprava: 10 minut
Dokončení: 30 minut, pečení

Těsto
1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
350 g polohrubé mouky
1 celé vejce
1 polévková lžíce oleje
1 čajová lžička prášku do pečiva
Sůl

Postup:
Těsto zpracovat, vyválet a položit na plech (používám pečící papír, abych nemusela vymazávat). Poté potřeme protlakem (kečupem) smíchaným s olejem, bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku a oregáno. Navrch dáme všechno, co máte rádi, nebo co dům dal. Já dala sýr, šunku, salám, papriku a posypala kořením na pizzu, nebo bylinkami (oregano, bazalka). Pak již jen péci v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.

VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY
Příprava: 5 minut
Dokončení: 25 minut pečení

Suroviny:
400 g hladké mouky
3 vejce
2 lžíce kakaa
300 g cukru
500 ml podmáslí (kefíru)
100 ml oleje
1 lžička jedlé sody
1 balíček kypřícího prášku do perníku
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička skořice
2 lžíce medu
3 lžíce povidel (do těsta)
Povidla nebo marmeláda na promazání perníku

Postup:
Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.

Jiří Sýkora je český vícebojař, juniorský mistr světa v desetiboji z roku 2014 a také Mistr Evropy 2017 v kategorii do 23 let . První roky života strávil ve Vladislavi a nyní bydlí v Ptáčově. K atletice ho přivedl trenér Pavel Svoboda, který ho objevil na Vánoční laťce pořádané školou. Atletice se věnuje od svých 14 let. V roce 2011 v první dorostenecké sezóně vyhrál mistrovství republiky v desetiboji výkonem 6973 a nominoval se na mistrovství světa dorostenců do 17 let v Lille. Zde závodil v osmiboji a výkonem 5823 skončil sedmý. V roce 2012, kdy se nekonala žádná mezinárodní dorostenecká akce, Jiří Sýkora vyhrál znovu mistrovství republiky výkonem 6854. V první juniorské sezóně roku 2013 zaznamenal velký výkonnostní růst a vyhrál mistrovství republiky v desetiboji výkonem 7521. Jiří Sýkora se tímto výkonem kvalifikoval na mistrovství Evropy juniorů v Rieti a zařadil se mezi favority na medaili. Před mistrovstvím Evropy vyhrál mistrovství republiky v dálce mužů výkonem 764. Velké zlepšení zaznamenal již v hale v roce 2014, kdy vyhrál mistrovství republiky v sedmiboji a výkonem 5838 překonal český rekord Jana Kudličky. Před mistrovstvím republiky navíc absolvoval první seniorský sedmiboj na mezistátním utkání v Anglii a zaznamenal výkon 5530. V letní sezóně překonal na mistrovství republiky v Praze téměř o 300 bodů český juniorský rekord Tomáše Dvořáka výkon 8047 a s přehledem splnil limit na MS juniorů v Eugene. Před ním stačil absolvovat první seniorský desetiboj na Madeiře v rámci I. evropské ligy vícebojů. V závodě atakoval hranici 8000 a skončil výkonem 7927 na druhém místě. Zároveň splnil limit na seniorské mistrovství Evropy v Curychu. 16 dní po tomto výkonu zahájil desetiboj na mistrovství světa juniorů a hlavně díky povedenému druhému dnu a heroickému výkonu v závěrečném běhu na 1500m získal první mužskou juniorskou zlatou medaili pro ČR v nejlepším historickém výkonu v rámci juniorského desetiboje 8135 (absolutního juniorského světového rekordu 8397 dosáhl Němec Voss v rámci mužského desetiboje). V roce 2016 se Jiří Sýkora zúčastnil Letní Olympiády v RIO DE JANEIRO.

Vendula Špetlíková se narodila 26. 12. 1981 v Praze. Základy vaření a pečení ji naučila její maminka, výborná kuchařka tradičních českých jídel a studnice receptů našich maminek a babiček. První tištěnou knihu vydala v roce 2015, s distribucí po celé ČR a částečně i na Slovensku – v knihkupectvích, ale i řetězcích Tesco, Albert hypermarket, Makro, nebo Globus, ale i na vlastním e-shopu. Druhou tištěnou kuchařku vydala v roce 2017.V současné době píše svůj blog, každý den inspiruje své fanoušky recepty české kuchyně na Facebooku a sociálních sítích s fanouškovskou základnou přes 20.000 a průměrným dosahem 140.000 uživatelů, specializuje se na českou kuchyni, a proto jsou její prioritou i české výrobní firmy. V roce 2016 a 2017 se umístila v TOP 10 Czech Blog Awards a pravidelně inspiruje diváky u televizních obrazovek v pořadech pro ženy na ČT1, ale i v rádiu v pořadu „Rádiové vaření s Vendy“. Na otázku „Jak byste se představila, pro ty, kdo Vás neznají?“, odpověděla autorka kuchařek: Jsem kuchařka, moderátorka, bloggerka, vydavatelka knih, ale i producentka vlastního pořadu. Snažím se prosadit dnes trochu opomíjenou českou kuchyni našich babiček a maminek, vařím z kvalitních, dobře dostupných surovin u nás, tak aby každodenní vaření bylo radostí a né starostí, kde sehnat exotickou surovinu. Pro mé fanoušky jsem dobrou přítelkyní, kamarádkou a rádkyní. Držím se zásady, abych propagovala vždy kvalitní produkty, které budou pro všechny dostupné a mohu se za jejich kvalitu zaručit.“

Zdroj: www.mlekarna-valmez.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.