Džem z bezových květů

Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.

Co potřebujete:
Na sirupový základ
200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťáva z 1 citronu, 20 bezových květů

Na džem
trocha zázvoru podle chuti, kůra a šťáva z 1 citronu, 2 Želírfixy 2:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových květů

Postup:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Zdroj: www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *